El Govern municipal atura el canvi de noms de carrers i consulta a la Direcció General de Memòria Democràtica sobre l’adaptació del nomenclàtor 

  • L’Ajuntament es compromet a no fer cap pas més fins tenir la resolució i fins que no parlin de nou amb la ciutadania afectada 

El Ple municipal celebrat el 19 de setembre va aprovar una moció presentada per Junts x SVH que demanava aturar el procés de canvis al nomenclàtor vicentí aprovat al Ple de juny de 2024 i reobrir el procés d’elaboració de l’informe, amb una fase de participació que permeti aportar més documentació i l’elaboració d’un informe de contrast. Els dos grups de l’equip de govern (PSC i En Comú – Podem) es van abstenir a la votació per permetre que la proposta fos aprovada amb els vots de Junts x SVH i Vox. 

L’alcalde, Miguel Comino, ja havia avançat la decisió dies abans en una trobada amb veïnat al CCC Virgínia Amposta, i al Ple va reiterar la sintonia amb la moció: “Les consultes [a la Direcció General de Memòria Democràtica] estan fetes, el compromís és no fer cap pas més fins que tinguem la resolució a les consultes i fins que no parlem de nou amb la ciutadania afectada. En tot cas, no ens oposem a la moció perquè de facto diu el que nosaltres ja diem que farem, així que els dos grups de govern ens abstindrem perquè la moció sigui aprovada, sense problemes”. 

El debat d’aquesta proposta va durar prop de dues hores i va protagonitzar bona part del Ple. El portaveu d’En Comú – Podem, Jordi Gil, també va fer autocrítica per portar al Ple els canvis al nomenclàtor sense parlar abans amb les famílies i persones afectades. Gil va dir: “Creiem que hem de donar una solució a un debat ciutadà que hem de fer des del rigor i el respecte que tothom es mereix”. I va afegir: “Estem oberts a rebre tota la documentació necessària per tornar-ho a repensar”. En un sentit similar es va manifestar el portaveu del PSC, Isidre Bautista, qui, a més, va acusar Junts x SVH de confondre el veïnat i va defensar la feina de la comissió que va analitzar el nomenclàtor: “Contràriament al que es ven, la voluntat de l’acció de la comissió del nomenclàtor no és menystenir la memòria, ni l’honor ni la imatge de ningú”.

El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Campmany, es va manifestar en la línia del govern i va afegir: “He vetat que es pengi a la web municipal tota la informació. Aquest regidor, en cap cas permet ni permetrà qualsevol mena d’escarni, per respecte a les víctimes de la guerra. La ciutadania té tot el dret del món de consultar la informació que hi ha a l’Arxiu, però la informació que ha gestionat tant la comissió com la que hi ha a l’Arxiu no es penjarà, mentre jo sigui regidor, a la web municipal, perquè preval el respecte i la dignitat de les víctimes i les seves famílies”. 

De la seva banda, la portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, va dir: “La reparació i la preservació de la memòria històrica s’ha de contextualitzar en el que va passar i s’ha d’aplicar correctament el que diu la llei, i això implica també reivindicar com a víctimes els morts que van fer les esquerres. Encara que ens sigui incòmode, reconèixer aquells errors no fa a ningú de dretes”.  

El debat també va comptar amb intervencions de familiars i veïns, que van coincidir a demanar que la Llei de Memòria Democràtica s’apliqui correctament i sense revictimitzar ningú. 

Pla d’igualtat de l’Ajuntament

La sessió plenària també va aprovar el Pla d’igualtat intern de l’Ajuntament, amb el suport dels grups de govern (PSC i En Comú – Podem) i del principal grup de l’oposició (Junts x SVH), mentre que Vox va votar-hi en contra. Es tracta del tercer Pla intern d’igualtat de gènere que fa l’Ajuntament, amb mesures d’actuació fins a 2027 per millorar la igualtat de gènere a les polítiques internes del consistori. La regidora de Recursos Humans, María Peláez, va destacar el treball fet amb la representació sindical i els principals objectius que persegueix aquest document d’actuació: “Incorporar el principi d’igualtat de gènere a l’organització interna de la institució local; identificar els obstacles i barreres que dificulten la igualtat de gènere tant en l’organització formal com informal de l’Ajuntament, potenciar el talent i les capacitats de les persones treballadores, enfortir la credibilitat i compromís de l’organització envers les polítiques de gènere a través de la coherència entre el discurs i la pràctica interna i identificar els mecanismes, circuits i recursos necessaris per facilitar la incorporació o la millora del principi d’igualtat dins l’organització”. 

Yolanda Artigas, regidora de Junts x SVH, va demanar que el seu grup municipal tingui representació a la comissió de seguiment del Pla d’igualtat o, en cas de no ser-hi, “tenir constància dels avenços” que es facin en el seguiment del pla.

El nou regidor de Vox, Iván Santiago, que s’estrenava al Ple de setembre, va justificar el vot contrari del seu grup al Pla intern d’igualtat de gènere de l’Ajuntament d’aquesta manera: “Con este plan no vamos a cambiar nada, porque las mujeres siguen siendo agredidas, siguen siendo acosadas y las penas son muy bajas”. 

Dissolució del Consorci Urbanístic de l’ARE La Façana

El primer Ple de l’actual curs polític també va ratificar la dissolució del Consorci Urbanístic per al desenvolupament de l’Àrea Residencial Estratègica “La Façana”, creat per l’Ajuntament l’any 2008, i que resta completament inactiu des del 2010. Aquesta ratificació es va aprovar per unanimitat.

A més, es van aprovar les dues festes locals de 2025: el 22 de gener, dia de Sant Vicenç Màrtir i Festa Major d’Hivern, i el 21 de juliol, Festa Major d’Estiu. Aquest punt es va aprovar amb els vots favorables de PSC, En Comú – Podem i Vox, i l’abstenció de Junts x SVH. 

La veu de les dones afganeses arriba al Ple 

El Ple del setembre va acabar amb l’aprovació per unanimitat d’una moció en suport a les dones afganeses presentada per PSC i En Comú-Podem, que també va comptar amb l’adhesió de Junts x SVH. La moció insta al govern de l’Estat i a la Unió Europea a establir vies legals i segures d’accés a la UE a les persones que busquin refugi des de l’Afganistan; demana a la UE el reassentament en condicions dignes de les persones retingudes en camps de migrants entre els diferents estats de la UE, i la suspensió de l’acord de la UE amb Turquia que impedeix entrar a territori europeu la ciutadania afganesa, entre altres mesures. 

Davant l’anomenada llei del silenci del govern talibà, que prohibeix la veu de les dones en públic, la regidora de Feminisme i Justícia Global, Inma Moyano, va reivindicar donar suport a “la vida, la seguretat i els drets de les dones afganeses”. Moyano va dir: “No podem girar la cara als abusos, les tortures, la violència, les detencions il·legals, les desaparicions o la censura, i és per això que reclamem de manera urgent que tota la comunitat internacional, inclosa l’ONU, la UE i tots els països que en formen part, emprenguin totes les accions que siguin necessàries per evitar la tragèdia”. 

La sala de Plens va escoltar amb atenció el testimoni de Lizaa, una jove periodista de 25 anys, que va aconseguir fugir de l’Afganistan amb la seva mare i la germana petita. Va explicar les dificultats a les que s’enfronten aquí per tirar endavant, sobretot per la falta de contracte laboral, i va demanar no oblidar les dones afganeses que continuen al seu país. La jove afganesa va intervenir al Ple convidada per l’Ajuntament i gràcies a la col·laboració de l’organització Un gest de calor

El Ple es pot veure aquí: https://asvh.seneca.tv/watch?id=YmVlZjg1YzEtMWNkNi00NzRkLThlYmEtZWY2ZGI1M2M3MDMz&start=10210 

Posted in Ple municipal