Ple de febrer

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts avança en el compromís per la lluita contra el frau i la corrupció

  • El Ple de febrer dona llum verda al Pla de Mesures Antifrau treballat conjuntament amb la Diputació de Barcelona

El plenari de febrer va aprovar una declaració de compromís efectiu pel reforç dels mecanismes d’integritat, i de les mesures necessàries per combatre eficaçment les irregularitats administratives, el frau, la corrupció i els conflictes d’interès. La declaració vincula a tots els membres del consistori, actuals i futurs, a comprometre’s amb aquests valors. Alhora, el document requereix garantir la bona gestió financera i preservar els interessos de la Unió Europea en la gestió, execució i destinació dels fons europeus. La regidora de Secretaria General, Maria Peláez, estableix que es tracta d’una proposta de compromís institucional destinada a assumir com a “compromís polític efectiu” qüestions fonamentals per garantir la “bona gestió financera” que, segons la regidora, “mai han estat en dubte en aquest ajuntament”.

Tots els grups van votar a favor de la declaració de compromís de lluita contra el frau i la corrupció però els partits de l’oposició van abstenir-se en l’aprovació del Pla de Mesures Antifrau (PMA). L’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha elaborat una proposta de PMA que aglutina tot el treball realitzat prèviament en matèria d’anàlisi de riscos, bon govern i transparència. “Continuem promovent així l’administració transparent i potenciant el bon govern, sempre amb l’objectiu d’avançar en la qualitat democràtica del consistori”, assegurava Peláez. En aquest sentit, l’alcalde, Miguel Comino, explicava que el Pla s’havia “treballat i adaptat” amb la Diputació de Barcelona i que servia per aconseguir uns fons que repercutien “directament” en serveis per a la ciutadania. De fet, el document s’aplica de manera pràcticament idèntica a altres organismes catalans, com ara l’Associació Catalana de Municipis. “Aprovant el compromís i el Pla de Mesures Antifrau tindrem accés a subvencions europees per a un projecte d’administració oberta i digitalització i per al Pla Educatiu d’Entorn”, assegurava Miguel Comino.

“Hi ha part d’aquests documents que ens plantegen certs dubtes, encara que siguin de la Diputació”, plantejava Maite Aymerich des de Junts x SVH. “Necessitem tenir la informació per treballar-ho bé i, en canvi, ens poseu la soga al coll per haver-los d’aprovar perquè si no, ens quedem sense els fons europeus”, afegia la portaveu. En la mateixa línia es manifestava Antolín Jiménez (Cs): “La responsabilidad siempre cae en la oposición cuando vosotros no estáis cumpliendo con vuestra parte, ya que por ejemplo la Comisión del Código de Conducta que se aprobó por pleno hace meses aún no se ha creado”. Des de Sant Vicenç En Comú Podem, Jordi Gil demanava “seguir treballant” el Pla de Mesures Antifrau per poder arribar a consensos “més amplis”.

Acord per reduir el soroll dels FGC

El Ple de febrer va acordar per unanimitat demanar a Ferrocarrils de la Generalitat deixar de fer passar trens de mercaderies per Sant Vicenç dels Horts. El veïnat que viu a prop de les vies es queixa del soroll d’aquests trens i, amb l’aprovació, el consistori també es compromet a encarregar un estudi sobre impacte acústic d’aquests vehicles de mercaderies.

El regidor de Mobilitat i Transports, Isidre Bautista, assegura que des de l’Ajuntament s’han reunit amb FGC i han fet seguiment de la situació. Diu que la companyia ferroviària està intentant  trobar solucions a la qüestió dels sorolls: Han comprado las locomotoras híbridas que reduciran bastante el ruido de los trenes de mercancías y trabajan en una solución similar a la que se ha conseguido en Ermua, que tienen las vías del tren a tocar de las casas, como aquí”.

Durant la sessió va intervenir un dels veïns afectats, Floren Valcárcel, que avançava la creació imminent d’una plataforma ciutadana per demanar el soterrament de les vies del tren a Sant Vicenç dels Horts i, mentrestant, que els trens de mercaderies deixin de circular pel municipi. “La situación es insostenible, el ruido que hacen últimamente los trenes de mercancías es insoportable, pitan y van a velocidades que no están permitidas”, explicava el veí. Alhora, Valcárcel afegia: “Las medidas que nos plantean no nos las creemos, llevamos mucho tiempo así, queremos hechos”. “La solución definitiva es el soterramiento de las vías, lo sabemos y va a ser la principal reivindicación de la plataforma”, avançava el representant veïnal.

Isidre Bautista donava la raó al veí i es mostrava procliu al soterrament de les vies del tren “Desde el PSC lo hemos defendido siempre, la solución es el soterramiento y no nos creemos que en 2023 no sea viable a nivel técnico”, deia el regidor. Des de l’oposició també donen suport a les demandes veïnals i asseguren que hi ha alternatives perquè els trens de mercaderies no generin molèsties a la ciutadania. En referència al soterrament, Maite Aymerich (Junts x SVH) reconeixia que el pas del ferrocarril per Sant Vicenç “esberla” i “impedeix” el trànsit i la comunicació “amables”. “La via del tren produeix una separació clara entre una banda i una altra i hem de fer propostes viables perquè en un futur, puguem millorar aquesta situació històrica pel municipi”, deia Aymerich. Des de SVECP, Jordi Gil assegurava:  “Ja hi ha maneres de què passin els trens de mercaderies sense molestar la gent, per les vies d’alta velocitat de l’AVE, de fet SEAT ja les està fent servir”. En la mateixa línia es manifestava Antolín Jiménez: “Hay que darle una solución a los vecinos y hablar seriamente con ellos [FGC] para hacer que estos trenes vayan por otro lado, que utilicen la vía auxiliar del río”.

 

Finançament per a la residència de gent gran

L’Agrupació de Dones Sàvies va presentar una proposta que reclama a la Generalitat un document “jurídicament vinculant” per garantir el finançament de les places concertades de la futura residència de gent gran. Reclamen que el model de gestió de l’equipament sigui 100% públic i buscar altres estratègies per garantir “l’autonomia” i l’envelliment “digne” de la gent gran més enllà del model residencial, a través del seniorliving o altres experiències que gestionin les cures des d’una òptica “comunitària”. Una de les membres de l’agrupació, Esperanza García, deia: “Portem dies trucant a la porta a diverses administracions supramunicipals per desencallar el tema de la residència tan aviat com sigui possible”. I afegia: “Tothom coincideix en dir-nos que el primer que es necessita és un acord del ple i és el que us reclamem”.

En aquest punt, la regidora de Gent Gran, Mireia Vergés, va assegurar que el govern municipal ha treballat per aconseguir la residència de gent gran “des del primer moment” del mandat. “Vam realitzar la modificació del Pla General Metropolità, per encabir l’equipament residencial d’acord a l’estudi de viabilitat econòmica i també vam elaborar l’avantprojecte”, deia Vergés. La regidora afegia: “Ens hem reunit amb tres equips diferents del Departament d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, cada vegada que hi ha un canvi nosaltres tornem a picar a la porta i a aportar de nou tota la documentació”. “Seguirem demanant a la Generalitat que faci un document ferm i vinculant per garantir el concert econòmic de les places públiques de la futura residència”, reafirmava la regidora de Gent Gran.

Els grups dels Comuns i Cs van votar a favor d’aquest punt. Per la seva part, Junts x SVH s’hi va abstenir. La portaveu, Maite Aymerich, assegurava que el compromís de la Generalitat amb la construcció de la residència de gent gran a Sant Vicenç “ja hi és”. “El que defensem i hem defensat sempre és que per tirar endavant la residència el que cal és que l’Ajuntament comenci el procés de licitació”, deia Maite Aymerich. La portaveu afegia: “En els darrers 20 anys, la Generalitat ha signat 700 compromisos amb ajuntaments pel que fa a residències de gent gran, com en el cas de Molins de Rei, i cap d’aquests compromisos era vinculant però han donat fruits”.

Les reivindicacions de la gent gran vicentina van tenir un paper destacat al ple de febrer. Durant la sessió també es va fer efectiu el compromís de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts amb els dictàmens que ha emès el Consell Consultiu de la Gent Gran del Baix Llobregat durant el 2022. Són cinc dictàmens sobre les pensions, la seguretat, la crisi de l’atenció primària de salut, l’envelliment i l’habitatge a la comarca i l’atenció a les persones grans amb dependència.

Recuperar els pisos de la SAREB

El Ple també va donar llum verda a la proposta presentada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca per convertir la SAREB, el banc dolent, en un instrument per ampliar el parc d’habitatge públic dels ajuntaments. De fet, el document insta els governs català i espanyol a promoure les modificacions legals pertinents per a la cessió dels immobles de la SAREB a les administracions locals. També crear una Comissió d’Investigació al Parlament sobre les pèrdues econòmiques del banc dolent. A la proposta de la PAH s’estableix que la SAREB ha dut a terme pràctiques “poc ètiques” i de “dubtosa legalitat” i actuacions que no han tingut en compte el “drama social” de les persones que habitaven els immobles i que es veien “abocades” a desallotjaments a causa de “l’especulació”.

La regidora d’Habitatge Social, María Peláez, mostrava el seu acord amb la proposta de la PAH i refermava el compromís del govern amb ampliar el parc d’habitatge de lloguer social. “Se necesitan respuestas y aunque podamos entrar en debate sobre la liquidación de los activos de la SAREB, nos parece una buena medida para incrementar el parque público de vivienda en el municipio y destensar la situación que sufren muchas familias”. Des dels Comuns, Jordi Gil felicitava la PAH per la seva feina per “garantir l’accés a l’habitatge digne”. Afegia: “Felicitem la PAH per haver aconseguit que el PSC reconegui que la SAREB ha d’entrar a formar part d’actius públics i esperem que l’alcalde parli amb el president del govern espanyol perquè també desencalli aquesta qüestió al Congrés”. Per la seva part, Antolín Jiménez (Cs) també estava d’acord amb la proposta de la PAH: “Nos parece una buena medida para frenar la subida de los precios del alquiler y mejorar la situación de muchas familias vicentinas pero también haría falta reclamar a la Generalitat que cumpla con su Plan de Vivienda”. Maite Aymerich (Junts x SVH) recordava que el seu grup ja havia presentat una moció al ple en la mateixa línia: “La nostra moció  comprometia a l’Ajuntament a adquirir els pisos de la SAREB al municipi i de demanar els recursos financers a l’Estat per rehabilitar-los”.

Cooperació i Solidaritat internacional

La sessió va començar amb tres declaracions institucionals sobre temes internacionals. La primera commemora el 47è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica. El text fa referència a les conseqüències que ha comportat l’incompliment de l’alto el foc per part del Marroc i el canvi de posicionament del govern d’Espanya sobre el conflicte al Sàhara Occidental. La declaració també denuncia la situació als campaments de refugiats del Tinduf i al desert d’Algèria per l’escalada del conflicte armat. Alhora, torna a demanar el compliment de l’acord de les Nacions Unides per realitzar un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental.

Una altra de les declaracions institucionals mostrava la solidaritat de Sant Vicenç dels Horts amb la tragèdia que pateix la població turca, kurda i siriana per les conseqüències del terratrèmol. L’Organització Mundial de la Salut ha alertat que 23 milions de persones poden quedar en situació de risc. El text mostra el condol i suport a les persones afectades i se suma a la campanya d’emergència que ha posat en marxa el Fons Català de Cooperació per enviar material humanitari als territoris afectats. A nivell local, Sant Vicenç En Xarxa ha impulsat una campanya de recollida d’aliments, material de salvament i humanitari així com de roba d’abric per enviar a les zones afectades a través d’ONG que treballen al territori. Durant la sessió es va fer un minut de silenci com a mostra de condol amb totes les víctimes del terratrèmol.

Dia Internacional de la Dona

El suport al Dia Internacional de la Dona també es va expressar a la sessió amb una Declaració Institucional. El document remarca la potència del moviment feminista a nivell mundial com a protagonista de les mobilitzacions socials “més importants” dels darrers anys a nivell global, com ara la massiva vaga feminista amb epicentre a l’estat espanyol, les mobilitzacions de diversos sectors a Polònia en contra de les propostes legislatives contra l’avortament, el “Ni una menos” i La Marea Verde a Argentina, o el “Me too” als EE.UU. Alhora, la declaració insta les administracions locals a garantir i engegar polítiques que reforcin els drets sexuals i reproductius de les dones i les persones LGTBI, en el context postpandèmia i entenent-los com el focus de l’agenda “antifeminsita i totalitarista” de l’extrema dreta.

 

Podeu sentir el ple sencer a Ràdio Sant Vicenç (https://www.radiosvh.info/programs/plemunicipal/radiosantvicenc_podcast_11581?ref=tw) a la vídeoacta de l’Ajuntament (https://asvh.seneca.tv/watch?id=NzFhODAyYWEtNjE2My00OWJlLWFlOWYtMWI5NTIzYmJmZWM1).

 

 

Posted in Ple municipal