Llum verda per acabar de reordenar

Llum verda per acabar de reordenar el lateral de la carretera BV-2002, entre Mare de Déu de Núria i Mare de Déu de Montserrat

  • El Ple de desembre aprova la modificació puntual del planejament urbanístic; es preveu la construcció d’habitatge de protecció oficial, equipaments i zones verdes

 

L’últim ple de l’any va aprovar per unanimitat la modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) de la UA5 façana Llobregat, que comprèn dos solars al lateral de la carretera BV-2002 entre el carrer de Mare de Déu de Núria i el de Mare de Déu de Montserrat, a l’altura de Pneumàtics Garcia. És tracta de l’última part del lateral de la carretera de Sant Boi al seu pas per Sant Vicenç dels Horts que encara queda per urbanitzar, un total de 6.170 m₂ parcialment edificats entre els anys 50 i 70. La modificació puntual del PGM és el primer pas administratiu per un desenvolupament urbanístic del sector, que ha de permetre construir-hi habitatge de protecció oficial, equipaments i zones verdes.

L’alcalde Miguel Comino explicava el sentit de la modificació urbanística: “Comencem a emprendre el camí per adequar aquest espai del municipi que ha esdevingut una part central de Sant Vicenç i que cal ordenar”. En la mateixa línia, el regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, destacava que la proposta de modificació genera una reserva “del 30% de sostre” que ha de destinar-se a habitatge residencial de protecció pública. “Des de l’Ajuntament, tenim el compromís d’adquirir la part lliure d’habitatge de protecció oficial per destinar-la a lloguer social”, afegia el regidor. Així doncs, Bautista remarcava: “És una modificació del planejament que implica ordenar l’última part que queda per urbanitzar de la façana del lateral de la carretera de Sant Boi i, per tant, és un bé pel municipi avançar en aquest sentit”.

Des de l’oposició celebren ordenar i dignificar aquest espai i també el compromís per ampliar el parc d’habitatge social del municipi. Segons Maite Aymerich (Junts x SVH), la modificació permet un planejament urbanístic de manera “ordenada” i “coherent” amb la realitat de l’entorn. “Entenem que és d’interès públic poder endreçar aquell tram de la ciutat i incrementar zones verdes, disposar de vials dignes i facilitar la circulació dels vianants, remarcava la portaveu. Alhora, Aymerich emplaçava el consistori a ampliar el parc públic de lloguer: “Governi qui governi, l’Ajuntament ha de ser capaç de fer servir l’increment de sostre edificable per tenir més habitatge de lloguer i, sobretot, perquè alguns d’aquests habitatges, i si poden ser tots millor, passin a ser habitatge públic de lloguer”. En la mateixa línia es manifesta Jordi Gil (SVECP): “Estem d’acord amb la modificació principalment perquè aquest és un espai que actualment està en desús i que hauria de servir per millorar i dignificar el que avui és un cul-de-sac”. Alhora, Gil afegia:  “Hem estat treballant intensament amb el govern per poder tancar un acord que garanteixi aquest nombre d’habitatges de lloguer assequible i que aquests 21 pisos acabin dins de la borsa d’habitatge de lloguer municipal”.

 

Pla d’usos del Centre Cívic de La Guàrdia

Durant la sessió, també es va aprovar amb els vots favorables de tots els grups el Pla d’usos del Centre Cívic de La Guàrdia, després d’incorporar-hi esmenes i aportacions de l’oposició. El document proposa una gestió mixta entre l’Ajuntament i les quatre entitats que resideixen a l’equipament. La regidora de Participació Ciutadana i Convivència, Paqui Capellades, celebrava el “diàleg i consens” aconseguits. “Sorgeix d’un procés participatiu amb el teixit associatiu i els grups polítics de Sant Vicenç dels Horts”, explicava la regidora.

En aquest sentit, Arnau Mata (Junts x SVH) explicava: “Estem contents d’haver pogut fer aportacions i que s’hagin incorporat però recordem que el diàleg ha estat possible perquè al juliol vam tombar aquest punt i vam forçar el govern municipal a seure i parlar-ne”. “Llavors vèiem que es deixaven massa responsabilitats a la teulada de les entitats i que l’Ajuntament havia d’assumir la gestió de l’equipament, ara s’ha solucionat”, afegia Mata. Des dels Comuns, Jordi Gil celebrava les aportacions del seu grup i assegurava: “Ens vam centrar en dos elements que han millorat però que encara ho podrien fer més; que es garantís l’obertura i el tancament del centre amb personal de l’Ajuntament i invertir recursos econòmics en la dinamització de l’equipament”. El portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, també remarcava l’aportació del seu grup: “Señalamos que hacía falta crear un punto de información ciudadana visible por cualquier persona que pasara por el centro cívico”. El Pla d’usos del Centre Cívic de La Guàrdia estarà ara 30 dies en període d’exposició pública i es podran presentar al·legacions.

 

Pla Local de Joventut 2023-26

L’aprovació del Pla Local de Joventut 2023-26 (PLJ) també va prosperar amb els vots dels quatre grups del consistori. Es tracta de l’eina de planificació estratègica de les polítiques locals de joventut per ordenar, estructurar i temporalitzar totes les actuacions que s’adrecen des de l’Ajuntament a les persones joves del nostre municipi durant els propers anys. La regidora de Joventut i Infància, Patricia Higueras, assegurava que el PLJ és una eina “fonamental” per “quantificar” els recursos que seran “necessaris” per a l’aplicació de les polítiques locals de joventut. “Hem comptat amb la participació de la joventut vicentina a través d’enquestes i amb dinàmiques que s’han realitzat als instituts del municipi”, remarcava Higueras.

Des de l’oposició, els tres grups agraïen la predisposició de la regidoria de Joventut per incorporar les respectives propostes al PLJ, però lamentaven que s’havia fet de manera “precipitada”. Elena Ferreiro (Junts x SVH) valorava el Pla Local de Joventut com una eina que treballa de manera “transversal” les polítiques de joventut: “Té la voluntat de crear xarxa, teixeix aliances entre regidories, com les d’Educació o la de Benestar Social”. “El benestar físic i emocional de la joventut vicentina ens importa i és per aquesta raó que en el seu moment vam implementar el Servei de Suport Psicològic que està molt ben valorat pels professionals tècnics de la regidoria i per les persones usuàries”, afegia Ferreiro.

D’altra banda, Comuns i Ciutadans van fer aportacions al Pla Local de Joventut en una reunió prèvia al ple que es van incorporar in voce durant la sessió. Per la seva part, Jordi Gil (SVECP) assegurava que el PLJ, tot i ser una “eina necessària”, és “poc ambiciós” i “continuista”. Gil afegia: “Ens semblava indispensable afegir elements per lluitar contra l’abandonament escolar prematur, incorporar polítiques per implementar escoles de segones oportunitats i reforçar i repensar les polítiques de salut mental per a joves, que és el gran problema actualment per a la joventut”. D’altra banda, Antolín Jiménez (Cs) es mostrava satisfet: “Hemos podido aportar nuestro granito de arena en un documento importante que trabaja las políticas de juventud de manera transversal y desde una mirada amplia”. Añadimos la necesidad de incorporar un programa de educación vial en los centros educativos, deia el portaveu.

 

Adhesió al projecte VIOPET

Sant Vicenç dels Horts va adherir-se amb una Declaració Institucional al projecte VIOPET, adreçat a la protecció dels animals de dones que pateixen violència masclista i impulsat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Es tracta d’un programa que acull, de manera temporal, els animals de les dones víctimes de violència masclista, entenent la violència cap els animals com un tipus de violència instrumental o vicària que s’exerceix per ferir les dones. El text estableix que el 71% de les dones que van acudir a una casa d’acollida i conviuen amb un animal, referien que el seu agressor havia “ferit, amenaçat o matat” al seu animal de companyia com a “venjança” o per exercir “control psicològic”. Alhora, el 59% de dones “retarden o es neguen” a anar a una casa d’acollida si els seus animals no estan segurs.

Amb tot això, entre d’altres mesures, el text de la Declaració Institucional insta l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts a:

  • Trobar llars d’acollida urgent pels animals de companyia de dones víctimes de violències masclistes a Sant Vicenç o rodalia
  • Difondre el programa VIOPET entre les associacions veïnals, la Taula d’Igualtat, les associacions animalistes del municipi i Sant Vicenç En Xarxa, per tal de promoure un teixit d’acollida d’animals de dones víctimes de violència
  • Incloure als protocols d’actuació de Serveis Socials la consideració dels animals de companyia de les dones que pateixen situacions de violència
  • Organitzar jornades de sensibilització sobre la interrelació entre el maltractament animal i la violència masclista

 

Moció en suport de la ILP #RegularizaciónYa

Ja en l’apartat de propostes dels grups municipals, Junts per Sant Vicenç i Comuns van presentar conjuntament una moció en suport de la iniciativa legislativa popular ‘Regularización Ya’, per a la regularització extraordinària de persones migrades a l’estat espanyol. La moció estableix que actualment a Espanya hi ha “500.000 persones migrades en situació administrativa irregular”, sense permís de residència o de treball. La Iniciativa Legislativa Popular insta el Congrés dels Diputats a fer una modificació puntual de la Llei d’estrangeria per permetre regularitzar de manera extraordinària totes les persones que es troben a l’Estat espanyol en situació administrativa irregular fins l’1 de novembre de 2021.

Arnau Mata (Junts x SVH): “No és només que aquestes persones no tinguin un DNI espanyol, sinó que tenen vetat l’accés a molts drets i serveis públics per no disposar d’un permís de residència o d’un contracte laboral, o bé les dues coses alhora”. El regidor assegurava que les demandes d’aquesta ILP no s’havien d’assumir des d’una posició de “paternalisme” ni “d’almoina”, sinó de “solidaritat, empatia i responsabilitat col·lectiva”. Així mateix, Mata explicava el concepte de “regularització extraordinària” en el context espanyol: “No es tracta d’un fet excepcional, al llarg de la història de la democràcia espanyola s’han portat a terme unes quantes regularitzacions extraordinàries per part de governs del PSOE i del PP, la llei ho permet”. En la mateixa línia s’expressava Jordi Gil (SVECP), que interpretava la proposta ‘Regularización Ya’ com una garantia dels drets humans de les persones “migrades pobres”.Una moció que el que ve a dir hem de donar drets a la ciutadania i que la realitat és que els fluxes migratoris existeixen i continuaran existint, i cal garantir que la gent pot migrar de manera segura per buscar un futur millor”. El portaveu dels  Comuns afegia: “Cal evitar que es repeteixin situacions com la que es van donar aquest estiu a la tanca de Melilla, podem parlar de control de fronteres i de garantir les condicions de les persones que treballen a organismes com FRONTEX, però potser caldria fixar-se més en garantir la seguretat i la supervivència de qui es juga la vida per fugir de la guerra o de la fam”.

El PSC-Sant Vicenç En Positiu es va abstenir, consideren que el focus per garantir els drets humans de les persones migrades s’ha de posar en “reformar la Llei d’estrangeria”. Isidre Bautista assegurava: Estem d’acord en què avui en dia la lliure circulació només la té garantida el capital i no les persones, amb tots els problemes que això pot generar, però aquest debat l’hem de traslladar a fets reals i propostes concretes”. “L’actual Llei d’estrangeria ha de reformar-se perquè no es produeixin situacions en què els requisits per la regularització administrativa dels ciutadans estrangers que volen residir o treballar a Espanya es tradueixen sovint en obstacles infranquejables, situacions absurdament impossibles ni converteixin els processos de regularització en un laberint administratiu”, remarcava el portaveu socialista. Ciutadans es va oposar a donar suport a la ILP per regularitzar les persones en situació irregular a Espanya de manera frontal. “Votaremos en contra y lo hacemos porque se está utilizando la presión migratoria y a los menores como moneda de cambio para presionar políticamente al gobierno de España”, deia Antolín Jiménez, qui, a més assegurava que “el bonisme” i la “improvisació” no són “bons aliats” de les “màfies que trafiquen amb persones”. Jiménez acabava la seva intervenció parlant d’una política migratòria que ell qualifica de “moderna”: “Hay que garantizar unos flujos migratorios sostenibles y acordes a la legalidad internacional europea, similar a la de países como Canadá, Francia o Australia, que se base en el control de las fronteras con políticas de retornos efectiva, incentivos a la atracción de migración cualificada e integración de los flujos migratorios”, deia el regidor.

Finalment, la moció en suport de la ILP ‘Regularización Ya’ va aprovar-se amb els vots a favor de Junts x SVH, Sant Vicenç En Comú – Podem i l’abstenció del PSC-Sant Vicenç En Positiu.

 

Podeu recuperar la sessió sencera del ple de desembre a Ràdio Sant Vicenç (https://www.radiosvh.info/programs/plemunicipal/radiosantvicenc_podcast_11337

i a la mediateca de l’Ajuntament (https://asvh.seneca.tv/watch?id=MTFkYmRmMzEtYWVmZC00YjRiLWFjMzEtMzZhNDIxNTQxNDRh

).

Posted in Ple municipal