Joan Pastor Mayor és fill predilecte de Sant Vicenç dels Horts

  • El ple de juliol aprova el nomenament honorífic de l’expresident de La Vicentina per la seva dedicació en el foment de la cultura del municipi

L’expresident de la Vicentina va rebre al ple de juliol el major reconeixement honorífic del municipi per la seva dedicació al capdavant d’una de les entitats deganes de Sant Vicenç dels Horts. Juanito Pastor ha estat president de la Societat Cultural La Vicentina durant 27 anys i vinculat des que tenia 15 anys. Al capdavant de l’entitat, destaca el seu afany per condicionar l’espai de la Sala Gran i obrir les portes de La Vicentina a tot el municipi. L’alcalde, Miguel Comino, remarcava el caràcter integrador i la dedicació de Pastor: “Ens fa moltíssima il·lusió i alegria aquest nomenament per tot el què significa la figura del Juanito per la Vicentina i el món cultural de Sant Vicenç”. “És prou coneguda la dedicació i la passió per Sant Vicenç i tota la tasca que va fer ell i la seva família per l’arrelament de tantíssima gent que arribava al municipi d’altres llocs d’Espanya, una tasca no només cultural sinó també de cohesió”, afegia l’alcalde.

Tots els grups polítics van votar a favor del nomenament de Joan Pastor Mayor com a fill predilecte de Sant Vicenç. El regidor de Cultura i portaveu de Sant Vicenç En Comú Podem (SVECP), Jordi Gil, remarcava el títol honorífic com un reconeixement a la seva “enorme tasca” pel desenvolupament cultural, social i cívic del municipi i posava en valor la implicació de Pastor al teixit associatiu del municipi més enllà de La Vicentina, també com a mebre de La Coral El Llessamí o la Penya Ciclista Bons Amics. “El Juanito és una persona molt implicada en la defensa i la difusió de la cultura catalana, una peça clau per convertir La Vicentina en el què es avui, un espai cultural fantàstic, amb activitat constant i de qualitat, assentant així les bases per poder superar els 150 anys d’història que té l’entitat”, deia Gil. El regidor afegia: “És un honor per a mi i per aquest consistori poder votar a favor d’atorgar aquest títol a una persona a qui tinc molta estima i que ha fet tant per Sant Vicenç dels Horts, avui el món cultural del municipi està d’enhorabona”. Per la seva part, el portaveu del grup socialista, Isidre Bautista, destacava els valors de l’homenatjat: “El Juanito és solidaritat, cultura, altruisme, tolerància, dedicació, templança, calma, perseverança i cohesió, però sobretot és bondat, tots aquests valors descriuen un home bo, un referent i un exemple a seguir”. Bautista finalitzava la seva intervenció agraïnt la dedicació de Pastor: “Moltíssimes gràcies per tot i per ser-hi sempre, ens continuarem trobant a la plaça de la Vila o a La Vicentina o on calgui”. Des de Junts x SVH, Maite Aymerich, també va tenir unes paraules de reconeixement per Joan Pastor: “Remarco la teva coherència, perseverança i la teva defensa de la cultura popular catalana i d’un país, dels lligams històrics que té l’entitat amb els valors republicans”. Aymerich explicava: “En un moment molt difícil en què veïns i, en concret, un veí, patia molt, no vas tenir cap dubte en donar-hi suport”. “Sempre ho fas tot de manera amable, arremangat, sigui el dia o l’hora que sigui, amb humilitat, amb senzillesa i amb moltíssima honestedat”, posava en valor la portaveu de Junts x SVH.

L’homenatjat va intervenir des del públic visiblement emocionat i acompanyat de la seva dona, membres de La Vicentina i de la seva família: “No acabo de pair el reconeixement i tot el que s’ha dit aquí avui, m’heu donat una injecció de moral immensa”. Juanito Pastor remarcava la feina col·lectiva a l’entitat: “Vull deixar clar que aquest reconeixement és compartit, una persona sola no pot aconseguir res, els hi dec als meus companys de fatigues, l’Antonio i el Nuño”. Tot i així, el ja fill predilecte de Sant Vicenç dels Horts reconeixia la dedicació a l’entitat cententària: “M’hi he passat tantes hores, que molts dies la meva dona ni em veia per casa”. Pastor acabava la seva intervenció enviant un missatge al teixit associatiu del municipi: “Les entitats no són dels socis, ens calen per tirar endavant, però les entitats són de tot el poble”.

Obres a la xarxa d’aigua

La unanimitat també es va trobar per tirar endavant el conveni entre l’Ajuntament i l’empresa Aigües de Barcelona per a les obres de renovació de la xarxa d’aigua de Sant Vicenç dels Horts. El projecte té un termini de 10 mesos, un cost de prop de 771.000 € i hi ha previstes cinc actuacions:

  • Renovació de la xarxa d’aigua potable del barri de La Font del Llargarut

  • Renovació de la canonada del c. Corunya

  • Renovació de la canonada al c. Anselm Clavé

  • Renovació de la canonada al c. Olesa

  • Instal·lació de tres noves reguladores de pressió i l’automatització de dues de les reguladores existents

Xavi Gómez, el regidor de Serveis Municipals i Espai Públic, explicava al ple que el projecte tira endavant gràcies al finançament rebut per l’Agència Catalana de l’Aigua i la Diputació de Barcelona per la situació per sequera: “Ja tenim aprovada la subvenció de 300.000 € de l’ACA i en breu rebrem els prop de 495.000 € de la Diputació de Barcelona”. “L’estalvi esperat després d’aquestes inversions és de més de 130.000 m³ d’aigua i s’estima una reducció del consum 12,37 litres per habitant i dia, així que és una inversió absolutament necessària”, establia Gómez. En aquest sentit, l’alcalde agraïa la col·laboració dels dos organismes supramunicipals per fer front a aquesta despesa: “Al final el que fa un ajuntament és anar reparant fuites, no podríem assumir aquest projecte sense el finançament extern, així que agraïm la col·laboració de l’ACA i la Diputació”, assegurava Miguel Comino.

En aquest sentit, Arnau Mata (Junts x SVH) celebrava el conveni i el projecte de renovació de la xarxa d’aigua: “Calia fer front a aquesta problemàtica i fer-ho de forma urgent i més ara que estem en sequera i tota gota compta”. D’altra banda, el regidor assegurava que aquest conveni revela la “importància” de la col·laboració entre administracions i recordava: “No podem deixar ni un sol any d’invertir-hi perquè la xarxa d’aigua potable del municipi es degrada contínuament”, assegurava Mata.

Ajuts als casals d’estiu

Els punts relacionats amb economia i hisenda van tenir un paper destacat al ple de juliol. Durant la sessió, es van aprovar diverses modificacions pressupostàries per pagar els casals d’estiu de l’any passat, el conveni amb la Comissió de la Cavalcada de Reis i diversos esdeveniments culturals. També un increment del conveni amb Bayt Al-Thaqafa i un altre conveni amb l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona. Sobre els casals d’estiu, el regidor de Joventut, David Ruiz, va reconèixer que encara quedaven pendents de pagament alguns ajuts de casals d’estiu de 2023 i va assegurar que enguany s’ha fet un esforç tècnic per avançar els terminis de pagament i que totes les famílies sabien abans de començar els casals d’estiu si eren beneficiàries de beques. “Són 9.027 € per pagar els ajuts de casals d’estiu de l’any passat pendents a les entitats l’Esplai Flor de Neu i Fundació Maria Auxiliadora”, explicava Ruiz. El regidor de Joventut assegurava: “Aquest anys s’ha fet un esforç per avançar tràmits i abans de començar els casals, les entitats i les famílies ja sabien si eren beneficiàries de les beques, la previsió és que tots els ajuts es cobrin abans que acabi juliol”.

Les modificacions del pressupost es van aprovar amb els vots favorables de tots els grups polítics, no així l’expedient extrajudicial de crèdit de 27.000 € per pagar factures pendents de 2023, que tot i tirar endavant, va comptar amb la negativa de Junts x SVH. La regidora Marcel·lina Bosch catalogava la situació de col·lapse tècnic: “Cal reforçar l’estructura tècnica municipal perquè molts dels retards en els pagaments vénen de què el personal administratiu no dona l’abast, està sobrepassat i col·lapsat”, argumentava Bosch. L’alcalde i responsable de la cartera d’Economia i Hisenda, Miguel Comino, distava de la lectura que feia el principal grup de l’oposició: “No comparteixo la visió de col·lapse, de fet estem ara millor a nivell tècnic que fa un any”. Comino afegia: “Són només algunes factures per pagar del centenar que recepciona diàriament l’Ajuntament, no ens agrada però és un mecanisme que preveu la llei per regularitzar excepcions i no farem trampes”.

Protocol d’actuació davant assetjaments sexuals o per raó de gènere

La sessió també va aprovar el Protocol intern d’actuació davant d’agressions sexuals, per raó de sexe, orientació sexual i identitat o expressió de gènere. El document preveu l’actuació del consistori davant de possibles casos, també eines de seguiment anuals com una Comissió tècnica i recursos per a la formació i sensibilització de la plantilla. La regidora de Recursos Humans, María Peláez, remarcava el consens que ha aconseguit aplegar el document: “El protocol s’ha treballat entre els departaments de Feminisme i LGTBI, Recursos Humans i una empresa especialitzada i compta amb el suport de tota la representació sindical del consistori, cosa que agraïm, celebrem i que mostra el compromís conjunt de tota l’administració davant dels casos d’assetjament sexual o per raó de gènere”, afirmava Peláez.

Revisió del nomenclàtor

Ja en l’apartat de precs i preguntes, els dubtes sobre l’aplicació de la Llei de memòria democràtica i el canvi de noms d’alguns carrers de Sant Vicenç dels Horts van tornar a fer-se evidents a la sessió de juliol. El Ple de juny va aprovar canviar el nom de 8 carrers del municipi per adaptar-los a la normativa, seguint l’informe de la Comissió de revisió del nomenclàtor del municipi. Un veí del públic i Junts x SVH requerien al govern municipal saber quin suport s’estava oferint al veïnat afectat pels canvis de nom i tornaven a mostrar el seu descontent amb la decisió.

Marcel·lina Bosch (Junts x SVH) assegurava: “Ens consta que s’està generant una mobilització veïnal perquè molts veïns s’han sentit menystingut perquè no se’ls va informar de la decisió del govern”. En resposta, el regidor Memòria Històrica, Jordi Campmany explicava: “Entenem que tot és millorable però l’informe en què l’Ajuntament s’empara per fer el canvi de noms de carrers no és ni nou ni desconegut”. Alhora, Campmany explicava: “És cert que el veïnat pot tenir certes molèsties i, en aquest sentit, des d’Alcaldia s’està preparant documentació per facilitar el coneixement sobre tots els tràmits associats als canvis de nom”. L’alcalde detallava la documentació que es posarà a disposició del veïnat afectat: “Facilitarem el padró perquè puguin fer aquesta modificació en la documentació oficial i també farem certificats de canvi de carrer perquè la gent pugui adjuntar aquesta documentació oficial a l’Ajuntament amb les escriptures”, assegurava Miguel Comino. En referència als noms de vuit carrers que el govern preveu canviar, Jordi Campmany afegia: “Entenem que hi ha una Llei d’obligat compliment, amb aquest canvi no es pretén ni molestar ni deshonrar ningú, sinó honrar a les víctimes i dignificar la seva memòria”, afirmava el regidor de Memòria Històrica.

Accés a la viodeoacta https://asvh.seneca.tv/watch?id=YzU2OGI1NzMtYmQ1ZC00NGIxLTkyNGMtZWRkNDc1MzI1MTRk

Posted in Ple municipal