- L’Ajuntament dona suport a les empreses del Baix Llobregat afectades per expedients de tancament
El Ple municipal del 20 de març va aprovar per unanimitat una modificació pressupostària per incorporar 1.584.900 euros als comptes municipals. Aquests diners provenen de subvencions de la Diputació de Barcelona i del Pla Únic d’Obres i Serveis de la Generalitat de Catalunya. El govern municipal preveu invertir més de mig milió en la millora d’equipaments esportius. Segons va explicar l’alcalde, Miguel Comino, algunes de les feines previstes són: reformar les cobertes i canviar el parquet del Poliesportiu Municipal de Sant Josep, renovar la gespa del Camp Municipal de Futbol de La Barruana i fer una intervenció integral a la Cruyff Court per canviar la gespa i resoldre els usos indeguts que provoquen molèsties al veïnat.
En l’àmbit econòmic, el Ple també va donar compte de la liquidació del pressupost de 2024, amb una execució de despeses del 75,6% i un compliment d’ingressos del 81,6%. L’alcalde va explicar altres dades destacades, com el “romanent de tresoreria, el que es pot destinar a despeses generals, de 901.000 euros”.
El portaveu de Junts x SVH, Arnau Mata, va demanar més precisió per ajustar els comptes a la realitat: “Creiem que és necessari que l’Ajuntament faci un esforç per incrementar la seva capacitat d’executar projectes i, al mateix temps, que elabori pressupostos realistes, on els ingressos s’adaptin a les despeses”.
De la seva banda, el regidor de Vox Ivan Santiago considerava que la falta d’execució total del pressupost de 2024 és un argument més pel seu vot negatiu al pressupost de 2025: “Había subida de impuestos y hay dinero que no se gasta”.
L’alcalde va defensar el pressupost de 2024 i la seva liquidació final: “Els serveis públics que l’Ajuntament havia de prestar, els va prestar perfectament”. Miguel Comino també va defensar l’increment anual de l’IPC en la recaptació d’impostos: “Els preus han pujat moltíssim, els mateixos serveis són cada any més cars i si no incrementem la capacitat recaptatòria de l’Ajuntament, en algun moment sí que podem arribar a patir a l’hora de pagar els serveis públics, i és aquest el motiu que ens fa incrementar l’IPC cada any per poder mantenir els serveis públics”.
Pla estratègic de subvencions 2024 – 2027
El Ple municipal de març també va aprovar la modificació del Pla estratègic de subvencions pels exercicis 2024 a 2027 per incorporar-hi dos nous convenis: amb l’equip Genuïns de la Penya Barcelonista i amb la Fundació Maria Auxiliadora. Aquesta modificació va rebre llum verda amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i En Comú – Podem) i Vox, mentre que Junts x SVH s’hi va abstenir.
La unanimitat va tornar al Ple per aprovar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Llobregat pel finançament del personal del Servei Especialitzat en Infància i Adolescència, pel període 2025 – 2028. Aquest servei atén infants i adolescents en alt risc social, així com les seves famílies.
Suport a la indústria
El Ple municipal va comptar amb una única moció per donar suport a les plantilles de les empreses RDM, Eurohueco, Vidrieries Rovira i Cre-a Impressions de Catalunya, que s’enfronten a tancaments o amenaces de tancaments. La proposta la van presentar els grups del PSC, Sant Vicenç en Comú – Podem i Junts x Sant Vicenç. El text es va aprovar per unanimitat i va comptar amb les intervencions dels presidents dels comitès d’empresa de RDM i Vidrieria Rovira, que van agrair el suport de l’Ajuntament. També van seguir el debat, des del públic, alguns dels treballadors afectats.
En el cas de RDM, a Castellbisbal, ara negocien la reindustrialització de la planta. Pel que fa a Vidrieria Rovira, la fàbrica de la Zona Franca ja ha tancat, els contractes acabaran l’1 d’abril i tenen sis mesos de marge per intentar reprendre la producció amb una altra propietat.
Tots els grups municipals van defensar la industrialització del territori. Segons indica la moció, “les direccions d’aquestes empreses han anunciat als seus treballadors i treballadores la voluntat de tancar, malgrat ser empreses econòmicament viables i, per tant, es tractaria de tancaments no justificats per raons econòmiques que afectarien a prop de 600 persones de manera directa”.
L’acord reclama “la implicació al màxim nivell de la Departament d’Empresa i Treball, i del Govern de la Generalitat al seu conjunt, per abordar els tancaments de plantes industrials anunciats a Catalunya i als anuncis d’ERO de les direccions empresarials i garantir la continuïtat de I’activitat industrial d’aquestes plantes així com potenciar l’activitat industrial al nostre país”. A més, l’Ajuntament insta “al Departament d’Empresa i Treball a impulsar un nou Pacte Nacional per a la Indústria per al període 2026 -2030 que consolidi l’estratègia definida ja en l’anterior PNI (2021-2025) i garanteixi la mirada social i una transició verda justa que afavoreixi a la creació de llocs de treball en l’àmbit industrial, tot aportant el finançament necessari per fer de Catalunya un pol de referència industrial a Europa”.
El Ple de març es pot recuperar a la vídeoacta:
https://asvh.seneca.tv/watch?id=MGE5YjJjMzctZGM4OC00NzU0LThhYmMtY2YwODQyNjNkNjY0