El Ple municipal aprova canviar el nom de sis carrers i una plaça en compliment de la Llei de Memòria Democràtica

  • Un procés de participació ciutadana recollirà propostes per decidir els nous noms dels carrers Enric Aymerich i Rigol, Alexandre Planas, Antoni Mampel, Joan Nicolau i de la plaça Doctor Lagunilla
  • L’Ajuntament facilitarà les gestions a tot el veïnat afectat pel canvi de nom del seu carrer

El Ple municipal de juny ha aprovat canviar el nom de sis carrers i una plaça de Sant Vicenç dels Horts per complir amb la Llei de Memòria Democràtica. La mesura es va aprovar amb els vots a favor dels dos grups de govern (PSC i En Comú – Podem) i amb els vots en contra de l’oposició (Junts x SVH i Vox). Amb aquest acord, el Ple dona llum verda a obrir un procés participatiu per recollir propostes sobre els noms que substituiran els actuals carrers d’Enric Aymerich i Rigol, Alexandre Planas, Antoni Mampel, Joan Nicolau i la plaça Doctor Lagunilla. El text aprovat pel Ple també fa quatre propostes concretes, tres d’elles en el marc de la Llei de Memòria Democràtica: canviar el carrer de Ramon Poch pel seu antic nom de Riereta de Cal Grill; canviar el carrer de Ramon Camps per La Font de l’Amor, el títol d’una de les seves obres, i afegir al carrer de Lluís Raventós l’explicació “antic carrer del Rec”. Finalment, un canvi sense relació amb la Llei de Memòria Democràtica és el dels Jardins de Maria i Francesca Coll, que passarà a dir-se Jardins de Can Coll. Tots els canvis segueixen les recomanacions de l’Informe sobre els noms dels carrers designats amb noms propis de persones vinculades a Sant Vicenç dels Horts amb relació a la Llei de Memòria Democràtica, que la Comissió de treball del nomenclàtor va lliurar al Ple al febrer de 2022. En el cas dels Jardins de Maria i Francesca Coll, la comissió considera que el fet de ser propietàries dels terrenys venuts a l’Ajuntament no és motiu per “merèixer una distinció” al nomenclàtor del municipi.

Junts x SVH va demanar la retirada del punt per debatre sobre la conveniència de fer aquests canvis. La portaveu de Junts x SVH va acusar la comissió de treball d’extralimitar-se en les seves funcions i va qüestionar la seva feina. També va acusar el govern d’arbitrarietat. Maite Aymerich va dir: “Qui ha fet la proposta que porteu a votació, està clar que no és l’informe del qual parlem (…) Tampoc es contextualitza històricament la por de la gent i la incapacitat d’enfrontar-se a un règim que matava, l’omissió es considera acció i col·laboració. Hi ha un clar biaix ideològic i s’han pres decisions sobre persones per les seves idees i no pels fets que van cometre”. Aymerich va afegir: “Seria convenient aprofitar aquest informe i la feina feta per la comissió perquè serveixi de punt de partida per fer una reflexió conjunta sobre com homenatjar les persones represaliades durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, així com també decidir què es fa amb alguns noms que hi ha a l’espai públic i quin criteri apliquem per a tots el mateix”. 

Els grups que integren el govern municipal van defensar la feina de la comissió, el procediment seguit fins al moment i el compliment de la Llei de Memòria Democràtica com a criteri per impulsar aquests canvis de noms. El portaveu d’En Comú – Podem, Jordi Gil, va respondre: “Jo no venia a fer el debat dels bons ni dels dolents, sí que venia a fer el debat d’aquelles persones a les quals se’ls hi ha reconegut alguna cosa durant el franquisme i aquelles persones perseguides durant 40 anys i molts d’ells assassinats (…) Tothom tenia por d’enfrontar-se al règim, però són aquestes persones que van estar durant 40 anys perseguides i les que es van sumar a la lluita les que van acabar amb el règim”. 

De la seva banda, el portaveu del PSC i membre de la comissió del nomenclàtor, Isidre Bautista, va explicar la feina feta per la comissió i els debats al voltant de cada nom: “Hi havia molts factors a l’hora de valorar un nom, parlàvem de persones, de familiars, de germans, de pares, avis… es va arribar a valorar la pertinença, la rellevància, el carisma, l’arrelament, però també, més que res, plasmar la Llei de Memòria Històrica a la nostra realitat”. 

En aquest sentit, l’alcalde, Miguel Comino, va defensar la necessitat de continuar endavant amb els canvis de noms de carrers: “No sé quin altre pas hem de fer si s’ha fet una proposta d’estudi, es crea la comissió, la comissió lliura unes conclusions a l’Ajuntament, l’Ajuntament les recepciona i dona compte al Ple l’any 2022, doncs el que hem de fer és aplicar les conclusions (…) Sabem que és un tema delicat, perquè entenem que pot obrir algunes ferides, també sabem que generarem alguns problemes al veïnat afectat pel canvi de nom i ja anunciem que posarem totes les facilitats de l’Administració per ajudar els veïns i veïnes afectades per aquest canvi de nom”. L’alcalde va afegir: “El que toca és continuar amb aquesta tasca de reconeixement de les víctimes (…) No unim i cohesionem el municipi passant pàgina sense mirar coses que van passar, i els documents que ens aporten les conclusions, em sap greu, però diuen el que diuen”. 

També va defensar la mesura el regidor de Memòria Històrica, Jordi Campmany: “No es pretén deshonrar ningú, el que sí que es pretén amb molta èmfasi és dignificar les persones que van ser represaliades pel franquisme (…) Jo demano el vot a favor del Ple perquè puguem tirar endavant aquestes propostes de canvi, donar la veu a la ciutadania perquè faci les seves propostes i, a partir d’aquí, endavant i a viure amb l’harmonia que com a societat ens pertoca”

Durant el debat d’aquest punt, i també un cop acabada la part oficial del Ple, van intervenir familiars d’Enric Aymerich i Rigol i de Ramon Camps per mostrar la seva oposició a la retirada d’aquests noms dels carrers. Van defensar la memòria dels seus familiars i van negar que estiguin afectats per la Llei de Memòria Democràtica.

Ambulància medicalitzada a Sant Vicenç 

La unanimitat es va trobar al Ple en l’aprovació de l’actualització del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM), que incorpora les novetats de protocols, normativa i organització del municipi. 

També es va aprovar la pròrroga d’un any del contracte de neteja viària i recollida de residus, per un import de 2.700.886 euros, mentre s’ultimen els treballs per licitar el nou contracte. Aquesta pròrroga es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern, l’abstenció de Junts x SVH i el vot en contra de Vox.

D’altra banda, es va aprovar una moció d’En Comú – Podem i PSC que demana al departament de Salut de la Generalitat mantenir a Sant Vicenç una ambulància de suport vital avançat, ja que el nou contracte de transport sanitari urgent i no urgent del SEM preveu reubicar aquesta ambulància a l’Hospital de Sant Boi. El portaveu d’En Comú – Podem, Jordi Gil, argumentava que l’ambulància trigarà més en arribar i això augmentarà el risc per a les persones que necessitin aquesta assistència, mentre que el portaveu del PSC, Isidre Bautista, titllava de “frívol” retallar en aquestes despeses. 

La moció es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i de Vox, i el vot contrari de Junts x SVH. La regidora Yolanda Artigas va justificar que l’ambulància medicalitzada serà “a només sis quilòmetres de Sant Vicenç”. A més, va afegir: “Sant Vicenç no perdrà cap unitat de suport vital bàsica, sinó que guanyem dues”, i va indicar que “es garanteix la resposta en 15 minuts”. 

Declaracions institucionals

El Ple va començar amb la lectura de tres declaracions institucionals: 

  • Declaració Institucional amb motiu del Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les persones grans, 15 de juny
  • Declaració Institucional de suport al 28J. Diada per l’alliberament sexual i de gènere
  • Declaració Institucional del Dia Mundial de les Persones Refugiades 2024

Les declaracions les va llegir la regidora Inma Moyano, titular de Gent Gran, LGTBI i Justícia Global.  

Accés a la viodeoacta

 

Posted in Ple municipal