Setmana Europea de la Mobilitat 2021

Sant Vicenç dels Horts es mou amb la Setmana Europea de la Mobilitat

Del 16 al 22 de setembre se celebra a Catalunya la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

Amb el lema ‘Fes salut. Mou-te de manera sostenible’ i en línia amb el tema d’aquest any, “Seguretat i salut amb una mobilitat sostenible”, la Setmana del 2021 vol incidir en quatre temes: la salut mental i física, la seguretat i la resposta davant la COVID-19. No és una coincidència que la salut mental sigui un tema prioritari, ja que la Setmana Europea de la Mobilitat vol centrar-se en l’estreta relació que hi ha entre la salut mental i la mobilitat urbana, un tema que ha esdevingut especialment  important durant la pandèmia. Un altre punt prioritari és la salut física, que inclou l’impacte de la contaminació acústica i atmosfèrica, i els beneficis que té una mobilitat activa. En l’àmbit de la seguretat en el transport volem destacar millores recents en la seguretat, la integració de persones amb mobilitat reduïda i l’aplicació de mesures de seguretat viària a l’entorn urbà. També es vol destacar la resposta de les administracions davant la COVID-19, i centrar-nos en els aspectes positius de la pandèmia en la mobilitat urbana i la importància de restablir la confiança en el transport públic.

Els objectius principals de la Setmana són els següents:

  • Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d’accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics.
  • Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats.
  • Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics.
  • Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat.
  • Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

 

Repte Baixcicletada 2021

Aquesta edició tindrà un format diferent al que és habitual com a conseqüència de la Covid-19. Enguany no se celebrarà un esdeveniment presencial d’un dia, sinó que la BaixCicletada es planteja com un repte que es podrà realitzar, individualment o en família, entre el 16 i el 26 de setembre als municipis organitzadors del Baix Llobregat i l’Hospitalet de Llobregat.

Us convidem a trobar i fotografiar-vos amb una o diverses de les lletres de les paraules BaixCicletada i Bicicleta, ubicades en cadascun dels municipis organitzadors. Podeu compartir les vostres fotografies a la plataforma de participació i així optar al sorteig d’una bicicleta. Es sortejaran quatre models diferents. També pots compartir les fotografies a les xarxes socials amb l’etiqueta #LaBaixCicletada2021.

Les ubicacions de les lletres són les següents:

És una activitat gratuïta i oberta a famílies i ciclistes de totes les edats. Pots consultar el blog i altra informació informació de l’activitat aquí. Enguany, la BaixCicletada la tries tu!

 

Dia Europeu sense cotxes

El Dia Europeu sense cotxes es celebra el 22 de setembre i vol fomentar els desplaçaments a peu, en bicicleta i en transport públic. A més, pretén visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació.

A Sant Vicenç dels Horts, la circulació de vehicles quedarà restringida als següents vials:

  • Barri de Vila Vella: plaça de la Vila i accessos, zona pacificada de Vila Vela (c. de Mossèn Josep Duran, c. Nou, entre pl. de Catalunya i c. de Sant Josep, c. de Barcelona, entre c. del Pas del Llop i c. d’Àngel Guimerà, i c. de la Pobla)
  • Barri de la Vinyala: c. del Mestre Pérez Moya, entre c. de Sant Josep i c. Sant Vicenç, c. de la Marinada, c. del Doctor Ferran i c. de la Vinyala
  • Barri de Can Ros: c. de Balmes

 

Comparteix la Setmana Europea de la Mobilitat

La Setmana Europea de la Mobilitat també es viu a les xarxes socials. Publica fotografies sobre el transport i la mobilitat sostenible amb l’etiqueta #Mobilitat2021 a les xarxes socials.

Mou-te de manera segura, per protegir-te a tu i als altres. Durant la Setmana Europea de la Mobilitat, es repartiran fundes per als títols de transport públic a les estacions de FGC i en algunes parades d’autobús.