La Vinyala – Poble Nou

Aquest barri agrupa dos nuclis de població que es van originar en èpoques diferents i que van convergir l’any 1975 amb l’aprovació pel Govern Civil de la constitució de l’Associació de Veïns de la Vinyala i Poble Nou.

 

EL NUCLI DE POBLE NOU

A principis del segle XX el Poble Nou va ser el primer dels dos a constituir-se, amb l’edificació d’habitatges modernistes de les famílies benestants de Barcelona. La inauguració dels Ferrocarrils Catalans l’any 1912 va fer augmentar l’interès del barri entre la burgesia del moment. L’èxit del lloc va propiciar el tancament de la bòbila existent a la plaça de Carme Llinàs (centre d’unió entre els dos nuclis) pels problemes que generava una activitat industrial d’aquestes característiques i la proximitat als habitatges.

A la Guía de Sant Feliu y su partido, de l’any 1927, hi trobem una descripció curiosa referida a Sant Vicenç dels Horts:

La bella y cómoda situación de este ha despertado a la gente rica que construye cada año nuevos y elegantísimos chalets para pasar un delicioso verano a las puertas de Barcelona.”

 

EL NUCLI DE LA VINYALA

La constitució contemporània del barri ens situa en un context d’expansió urbana completament diferent. Format per habitatges plurifamiliars de tipus vertical, es van començar a edificar l’any 1968 sota el guiatge del Patronato Local de la Vivienda. Paral·lelament, s’hi va construir l’escola, que es va denominar amb el mateix nom que el barri.

L’any 1996, el barri va assolir una de les reivindicacions veïnals més importants: el trasllat de l’antiga foneria Miquel Ros. El 31 de juliol va finalitzar l’activitat de la foneria per traslladar-la al Polígon Industrial Les Fallulles. Aquest trasllat ha estat una de les millores ambientals més importants per al veïnat de la zona. A més a més, part del llegat arquitectònic de la foneria s’ha mantingut al barri reconvertit en oficines municipals. Aquests equipaments públics es complementen amb el centre esportiu polivalent, el Complex Esportiu Municipal – Piscina Montserrat Canals, inaugurat l’any 2000 (la piscina) i reformat posteriorment el 2014 i el 2022, per allotjar-hi nous espais i serveis.