Avança la modificació de planejament que permetrà urbanitzar el terreny de davant de l’Escola Joan Juncadella 

  • El solar té capacitat per construir-hi una setantena de pisos. L’Ajuntament preveu destinar 21 d’aquests habitatges a lloguer social. 

El Ple municipal de novembre ha fet un pas més en el procediment per urbanitzar el terreny comprès entre la carretera de Sant Boi i els carrers Mare de Déu de Montserrat i Mare de Déu de Núria, on hi havia la llar d’infants Mafalda. La sessió va aprovar l’informe arquitectònic que ha de servir per fer la modificació puntual del Pla General Metropolità. Es tracta d’un terreny de 6.170 m2, amb capacitat per construir-hi una setantena d’habitatges, amb una dotació de 21 habitatges públics, que l’Ajuntament preveu destinar a lloguer social. El projecte compta amb tots els informes tècnics necessaris favorables. 

L’acord es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern (PSC i En Comú-Podem) i Vox, i l’abstenció de Junts x SVH. El principal grup de l’oposició demanava reduir la quantitat d’habitatges a construir, per trobar-se en zona inundable. Una opció que el govern descarta, perquè els informes tècnics ja indiquen mesures preventives, com ara evitar construir a les plantes baixes o assegurar vies d’evacuació segures. El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, explicava: “Just davant hi ha una escola, un CAP, un barri sencer”. En aquest sentit, l’alcalde, Miguel Comino, afegia: “Tenim tots els informes favorables i hem de continuar desenvolupant el nostre municipi amb totes les precaucions del món, prenent totes les mesures, però sense por”.

D’altra banda, el Ple va aprovar una modificació de pressupost per donar 5.000 euros a Creu Roja, que es destinaran a ajudar la Comunitat Valenciana respecte a les conseqüències de les inundacions. Aquest punt es va aprovar per unanimitat. 

 

Liquidació de deutes

En l’àmbit econòmic, el consistori farà net de les factures pendents de pagament de 2023, gràcies a l’aprovació d’un expedient de reconeixement extrajudicial de crèdit per valor de 580.539,92 euros. L’alcalde va explicar que el gran increment de preus dels subministraments l’any 2023 va comportar que les partides previstes al pressupost fossin insuficients, així que l’Ajuntament va endarrerir alguns pagaments a les empreses amb les que el consistori té un contacte més directe, com ara Aigües de Barcelona. Aquest punt es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i els vots en contra de l’oposició. 

El portaveu de Junts x SVH, Arnau Mata, es va mostrar molt crític: “La situació és pitjor del que esperàvem”. Mata també va demanar “depurar responsabilitats” i “una auditoria externa de l’execució del pressupost 2023”. 

L’alcalde reconeixia que era una qüestió “criticable”, però posava en valor la capacitat del govern municipal de resoldre el problema: “Amb aquest últim reconeixement extrajudicial de crèdit, tanquem aquesta situació”. Miguel Comino va afegir: “Som els primers que fem correctament la resolució del problema, que és fer un expedient, escriure-ho i venir al Ple a explicar-ho”. 

 

Millora del bus e20

La unanimitat es va reprendre al Ple a l’hora de reclamar a la Generalitat ampliar els horaris de l’autobús e20, que connecta Sant Vicenç amb Barcelona de manera directa. La moció la presentava En Comú – Podem i s’hi van adherir Junts x SVH i PSC. Vox va votar a favor. 

El portaveu d’En Comú – Podem, Jordi Gil, va defensar la moció: “És una línia altament demandada per la dificultat de connexió entre Sant Vicenç i Francesc Macià en transport públic i perquè hi ha la zona universitària i gran quantitat d’oficines”.

La moció demana que el bus e20 circuli de 6 h a 22 h, com a mínim amb un bus cada hora en ambdós sentits; que la flota es reforci de 7 a 9 h i una distribució d’horaris més coherent entre les línies e20, L61 i L62. 

 

Declaracions institucionals

El Ple de novembre va començar amb la presa de possessió de la regidora Susana Masó, que ocupa el lloc que va deixar lliure Maite Aymerich al grup municipal de Junts x SVH amb la seva renúncia. Tot seguit es va continuar amb la lectura de dues declaracions institucionals. La primera, sobre el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre. La regidora de Feminisme, Inma Moyano, va llegir la declaració: “Ens comprometem a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir que els espais siguin segurs i les vides de les dones siguin lliures. Sabem que hem avançat molt, però, davant d’una problemàtica tant estructural i complexa, hem de donar encara més respostes valentes i integrals”. 

La segona declaració institucional estava dedicada al Dia Internacional de les Ciutats Educadores, el 30 de novembre. En aquest cas, la declaració la va llegir la regidora d’Educació, Patricia Higueras: “Sant Vicenç dels Horts es compromet que cada intervenció urbana, cada equipament, cada programa i servei municipal esdevinguin eines educatives que ens il·lustrin sobre la nostra història, la nostra cultura, els nostres valors i sobre la importància de tenir cura de la vida i del nostre planeta”. 

 

Memòria Democràtica

Finalment, en resposta a una pregunta de Junts x SVH, el regidor de Memòria Històrica, Jordi Campmany, va anunciar que es mantindran els noms de carrers que la Generalitat desvincula de la Llei de Memòria Democràtica: “Estem en condicions de dir que els carrers que la Direcció General de Memòria Democràtica no contempla que siguin d’aplicació de la Llei de Memòria Democràtica no es canviaran”. 

La decisió té en compte l’informe de la Direcció General de Memòria Democràtica, que, ara per ara, només considera contrari a la memòria democràtica el carrer d’Enric Aymerich i Rigol, d’acord amb l’article 35 de l’esmentada llei. De moment, l’Ajuntament està a l’espera d’un segon informe de la màxima autoritat en memòria democràtica a Catalunya, que tindrà en compte la documentació aportada per la família Aymerich. El regidor Jordi Campmany va afegir que “l’objectiu és parlar amb els veïns” abans de portar al Ple cap decisió al respecte.

El portaveu de Junts x SVH, Arnau Mata, instava el govern a assumir responsabilitats pel “greuge que s’ha produït de forma totalment gratuïta”. 

L’alcalde va cloure el debat: “No ens precipitarem, quan tinguem el resultat de la valoració que faci la Direcció General de Memòria Democràtica farem una convocatòria al veïnat afectat i posteriorment farem la correcció del que s’hagi de corregir, en la mesura que la competència en termes de nomenclàtor és municipal”. 

Videoacta: https://asvh.seneca.tv/watch?id=NmVlOTY1NmEtNDJhMC00Y2JlLTgzN2UtZGJjNzk4ZGNhNDM5 

Posted in Ple municipal