El Ple aprova la incorporació de més d’1,3 milions d’euros al pressupost en curs

  • Aquests diners provenen del romanent de 2021. La major part es destinaran a Serveis socials, Serveis municipals, Medi ambient, Cultura, Promoció econòmica i Feminisme

El Ple municipal de l’abril ha aprovat la incorporació d’1.355.225 euros al pressupost d’aquest any, amb els vots favorables del govern municipal (PSC-SVH en positiu i regidora no adscrita) i En Comú Podem, i les abstencions de Junts x SVH i Ciutadans. Aquests diners provenen del romanent de l’any passat. En concret, 344.365 € es destinaran a partides de nova creació, mentre que 1.010.859 € ampliaran la dotació de partides pressupostàries ja existents. Entre aquestes partides, les més grans són: 150.000 € destinats a la renovació de parcs infantils, 100.000 € per fer acompanyament de famílies vulnerables des de serveis socials, 100.000 € es destinaran a subvencions relacionades amb despeses energètiques, mentre que 76.000 € incrementaran la partida dedicada a cicles estables de difusió cultural. En sentit general, la major part d’aquests diners es destinaran al departaments de Serveis Socials (19,7%), Serveis municipals (17%), Medi ambient (14%), Cultura (12%), Promoció econòmica (6%) i Feminisme (6%). El regidor d’Economia, Xavi Gómez, assegura: “Això ens reforça i ens referma en els eixos que teníem quan vam aprovar el pressupost al febrer”. Gómez va indicar que aquest rescat de romanent equival al 59% del total d’estalvi de l’any passat, que ara es pot destinar a aquestes partides “perquè tenim les regles fiscals suspeses”.

Aquesta injecció de fons també serveix per dotar econòmicament la totalitat dels projectes acordats entre PSC i En Comú Podem al pacte pressupostari d’aquest any. Algunes d’aquestes actuacions són la creació de l’oficina local de transició energètica (20.000 €), el servei de cangur municipal (50.000 €), el bo cultural per a joves (50.000 €), etc. El portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, es mostra satisfet “en aquesta part” de partides pressupostàries, mentre que reconeix que de la resta de partides n’hi ha que “agraden més i algunes altres menys”. En qualsevol cas, Gil argumentava el seu vot favorable: “En el fons, moltes d’aquestes partides estan destinades a serveis socials, feminisme i medi ambient, que són els tres elements que hem posat sempre damunt la taula per poder negociar pressupostos amb el govern”.

De la seva banda, Junts i Ciutadans s’hi van abstenir per falta de temps per avaluar la proposta. La portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, explicava: “Em sap molt greu que vagi tot junt, fins i tot allò que es va acordar amb els Comuns. No votarem en contra perquè suposaria votar en contra de coses que sabem que són positives, però no hem tingut temps de veure el detall”. Aquesta votació va arribar al Ple d’urgència i Ciutadans també va argumentar la seva abstenció per falta de temps. Antolín Jiménez deia: “Hay puntos que son muy importantes y necesarios, pero hay otros que no entendemos qué son y podríamos entrar en un debate de varias reuniones para llegar a un acuerdo”

 

Finançament de l’Oficina Local d’Habitatge

Un dels assumptes que va aplegar la unanimitat del Ple va ser l’aprovació de dues addendes de pròrrogues de convenis amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, que suposen finançament, per un import màxim de 55.650 €, pel servei de l’Oficina Local d’Habitatge (30.000 €) i el programa de mediació pel lloguer social (25.650 €). La regidora d’Habitatge Social, María Peláez, recordava que el conveni es va signar l’any passat per primer cop: “Renovamos un año más, estamos realmente contentas por conseguir otro año más para tener recursos para la gestión del programa de mediación de la Borsa d’Habitatge. Es una gestión y un trabajo que se hace desde el Ayuntamiento y no estábamos recibiendo recursos desde la Agència de l’Habitatge”.

La unanimitat es va repetir per aprovar les aportacions econòmiques de l’Ajuntament aquest any al conveni de col·laboració amb el Consell Comarcal per fer les tasques de control de mosquits (8.000 €) i al projecte Muntanyes del Baix (1.250 €), que també lidera el Consell Comarcal i preveu accions de protecció, millora i desenvolupament del territori agroforestal de les muntanyes de la comarca.

 

El Ple reivindica la Segona República

El 14 d’abril va ser el 91è aniversari de la proclamació de la Segona República i el Ple d’abril ha aprovat una moció per commemorar aquesta data. El text va rebre el suport dels grups proposants: En Comú Podem, PSC i Junts x SVH. En contra va votar-hi Ciutadans, mentre que la regidora no adscrita, Lidia Vargas, s’hi va abstenir.

El portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, deia: “El 14 d’abril ha de ser una data per reivindicar la memòria històrica i democràtica d’aquells homes i dones amb la plena vigència dels valors republicans, que també inclouen, òbviament, el dret a escollir el nostre model d’Estat i, en conseqüència també, el dret a escollir el nostre cap d’Estat”. Tot seguit, va intervenir la portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich: “Tant de bo, aquesta proclama que fem avui tenyeixi de valors republicans de veritat, fins que no tinguem la República, l’exercici que es fa en aquesta institució, a les places i carrers, a les nostres relacions amb el veïnat i en la defensa de les llibertats de tots i totes”. El portaveu socialista, Isidre Bautista, va reflexionar sobre la vigència dels valors democràtics de la Segona República: “És fonamental mantenir la lluita col·lectiva, l’objectiu de la qual va ser frenar els reaccionaris que van congelar i deixar en silenci el país durant gairebé mig segle. Aquest far democràtic ens ajudarà a combatre els nostàlgics que agiten valors anacrònics, fanàtics i ultraconservadors”.

De la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, defensa l’actual monarquia parlamentària i posa el focus sobre la sobirania popular recollida a la Constitució espanyola: “El papel del actual monarca es, hasta el momento, intachable. Muy por encima de si España se define en su constitución como una monarquía o una república, lo más importante es que se defina como un estado social y democrático de derecho, cuya soberanía reside en el pueblo, y son esos principios básicos y no otros los que deben servir para constituir nuestra sociedad, con monarquía o con república”.

 

El Ple insta a rebaixar la T-usual

El Ple també va aprovar una moció que demana la reducció del preu de l’energia pels usuaris i la rebaixa de la targeta T-usual a la meitat durant tres mesos. La moció la va presentar En Comú Podem i va tirar endavant amb els seus vots i els del govern municipal, mentre que Junts x SVH i Ciutadans s’hi van abstenir.

La moció insta la Generalitat a gravar les grans empreses elèctriques que augmenten beneficis i, a la vegada, el text insta l’Autoritat del Transport Metropolità a rebaixar la T-usual a la meitat per a les persones amb menys recursos de manera excepcional, durant tres mesos. La moció la va exposar el portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil:

“Demanem que els beneficis multimilionaris dels oligopolis energètics siguin menys multimilionaris, i que una part d’aquests beneficis es recaptin per part de l’Estat i la Generalitat per poder garantir l’escut social”. En la mateixa línia es va manifestar el grup socialista. El seu portaveu, Isidre Bautista, assegura que donaran suport “a totes les mesures que ajudin la ciutadania a fer més fàcil el seu dia a dia”.

Arnau Mata, regidor de Junts x SVH, justifica l’abstenció del seu grup per considerar que la mesura no és “realista”. Mata planteja: “S’haurien de posar 50 milions d’euros per fer que aquesta proposta fos viable. Qui ho pagarà això?”. Mentre que Antolín Jiménez, portaveu de Ciutadans, es mostra favorable a rebaixar la T-usual però en contra de crear nous impostos: “Lo que no podemos hacer es seguir liderando el ranking de impuestos autonómicos”.

 

 

 

 

Posted in Ple municipal