El Ple municipal

El Ple aprova per unanimitat rebaixar als 60 anys l’accés a la T-Rosa

  • La sessió també dona llum verda a una modificació de crèdit per comprar sis pisos que es destinaran a habitatge social

 

El Ple ordinari de juny ha aprovat per unanimitat l’ampliació de la T-Rosa als vicentins i vicentines d’entre 60 i 64 anys. D’aquesta manera, es redueix l’edat d’accés de les persones grans als títols socials del transport públic metropolità, que s’acostuma a fixar als 65 anys. La mesura arriba gràcies a un acord entre l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, amb un cost previst de 15.511 euros fins a 2026 a càrrec del consistori.

El regidor de Mobilitat, Isidre Bautista, assegura: “L’objecte d’aquest conveni és facilitar la mobilitat de les persones grans amb recursos econòmics escassos”. Tots els grups de l’oposició van celebrar la mesura. La portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, considera que “ajudarà a utilitzar el transport públic”. El portaveu d’En Comú-Podem, Jordi Gil, veu l’acord “raonable”, a la vegada que insta a “treballar amb la idea que els 36 municipis tinguessin la mateixa aplicació de la tarifació social”. De la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, reivindica les gestions que va fer com a regidor de Mobilitat i diu que l’AMB “llega tarde”.

Perquè la mesura entri en vigor, cal esperar a l’aprovació de l’acord per part de l’AMB i la posterior signatura del conveni entre les dues administracions. Després, només quedarà per integrar a la tarifa metropolitana la T-16. L’alcalde, Miguel Comino, assegura que això arribarà “abans de final d’any”.

 

Compra de sis habitatges

La unanimitat també es va donar a l’aprovació de la modificació de 718.000 euros de crèdit per comprar sis habitatges d’un mateix edifici al carrer de Barcelona, amb l’objectiu de destinar-los a habitatge social. El regidor d’Economia, Xavi Gómez, explicava que “l’operació es preveu finançar a través del programa de crèdit local de la Diputació de Barcelona”. La portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, va defensar la mesura: “Quan cal fer una despesa d’aquest tipus, endavant amb l’endeutament”. Mentre que el portaveu d’En Comú-Podem, Jordi Gil, assegurava: “Estem d’acord amb aquest tipus de política d’habitatge, d’anar adquirint patrimoni que ja està construït i destinar-lo a ús social”.

 

Alternatives a les multes per incivisme

El Ple municipal de juny també ha donat llum verda per unanimitat a l’aprovació inicial del reglament que regularà les mesures alternatives a les multes a menors d’edat que cometin infraccions de civisme. Les mesures alternatives a les multes preveuen una entrevista personal amb la persona infractora i un pla de treball. Només les sancions lleus es poden canviar per mesures alternatives, amb una dedicació d’entre 4 i 10 hores de treballs a la comunitat. Algunes de les mesures previstes són, de moment, mediacions reparadores amb víctimes, participació en activitats, cursos de gestió de conflictes, taules de diàleg, col·laboració en campanyes municipals, etc. Les entitats que participin al programa de mesures alternatives a les multes hauran de formalitzar un conveni amb l’Ajuntament. La regidora de Participació, Paqui Capellades, explica que de moment es començarà a poc a poc, amb l’objectiu que “aquesta gent jove estigui involucrada dins d’entitats socials i aprengui a conviure”.

L’oposició celebra la implantació de mesures alternatives a les multes per a menors d’edat i insta a afavorir la col·laboració de les entitats. El regidor Arnau Mata, de Junts x SVH, diu que “el catàleg ha de ser el més definit i concret possible”; el portaveu d’En Comú-Podem anima a comptar amb “una participació activa perquè els agents socials, els agents educatius, les entitats que treballen amb infància i adolescència facin seu aquest reglament”, i el portaveu de Ciutadans considera “bueno poder dar salida a todos estos expedientes que se iban acumulando”.

Ara el text del reglament serà trenta dies en exposició pública, perquè s’hi puguin presentar al·legacions, abans de la seva aprovació definitiva.

 

Declaració institucional per l’alliberament LGTBI

La sessió va començar amb la lectura d’una declaració institucional per reivindicar el dia de l’alliberament LGTBI, el 28 de juny. La lectura va anar a càrrec de la regidora de LGTBI, Patricia Higueras: “Malgrat els avenços, avui en dia encara és necessari reivindicar que queda molt camí per recórrer en la lluita per la igualtat dels drets de les persones LGTBI. Les dades mostren que l’LGTBI-fòbia encara és present al nostre voltant”. La declaració afegeix: “Diem alt i fort que la llibertat d’expressar la sexualitat pròpia ha de ser plena, sense risc de patir cap tipus d’agressió ni marginació”, i assenyala el convenciment de l’Ajuntament que “treballar per a la igualtat significa també treballar per una societat igualitària i lliure d’LGTBI-fòbia, tenint com horitzó un escenari on les diferències d’orientació sexual siguin espais de llibertat i conquesta per a tota la ciutadania”.

 

Conveni per l’Oficina Municipal d’Escolarització

El plenari també va aprovar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat en relació a l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME) de Sant Vicenç dels Horts. L’objectiu és dotar de més recursos l’oficina per tal que es pugui fer una major detecció prèvia de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, com ara l’autisme, deficiències auditives o vulnerabilitat socioeconòmica, entre d’altres. La regidora d’Educació, Patricia Higueras, assegura que “la signatura d’aquest conveni representa una gran oportunitat per millorar el sistema educatiu”. Diu Higueras que la signatura del conveni “podrà comportar obligacions econòmiques del Departament d’Educació”, però reconeix: “No ens han dit de quina quantitat serà, ni si finalment es portarà a terme aquesta dotació. Se’ns ha dit que serà en funció de la disponibilitat pressupostària”.

L’OME vicentina funciona des de 2007 per iniciativa de l’Ajuntament, ja que no ha estat obligatori comptar amb OME fins a 2021. Durant tot aquest temps ha ofert serveis de suport a la matriculació als centres educatius, així com la difusió de recursos d’assessorament i informació, a més de col·laborar en la detecció d’alumnat amb necessitats especials.

 

Acord per la regulació del teletreball

Bona part del debat del Ple es va dedicar a debatre els canvis en les condicions laborals de la plantilla municipal. El Ple va aprovar la modificació del conveni col·lectiu, de l’acord de condicions i de la relació dels llocs de treball. Un dels aspectes destacats d’aquest paquet de reformes és l’aprovació del teletreball a l’Ajuntament: es limita a un dia a la setmana, de manera general, sempre que el servei quedi cobert. Els llocs de treball que per les funcions que s’hi desenvolupen no poden ser prestats en règim de teletreball són: llocs en registres i atenció i informació a la ciutadania; llocs amb funcions de direcció, coordinació i supervisió, i llocs on es desenvolupin funcions que comportin necessàriament la prestació del servei presencials (Policia Local, servei de consergeria, brigada municipal, servei de neteja, servei d’atenció a la ciutadania, etc.).

Els canvis laborals a la plantilla municipal s’han acordat entre l’Ajuntament i els dos sindicats majoritaris al consistori: UGT i CCOO. Per contra, hores abans del Ple, el sindicats minoritaris van demanar la retirada d’aquests punts de l’ordre del dia per continuar negociant. Es tracta de CSIF, IAC-CATAC i Inter-Sindical. Els punts es van aprovar amb els vots a favor de PSC – SVH en Positiu, En Comú – Podem i la regidora no adscrita. Va votar-hi en contra Junts x SVH, mentre que Ciutadans s’hi va abstenir.

 

Mocions aprovades

A l’apartat de mocions, es van aprovar les dues propostes de resolució presentades al Ple. Els vots de tota l’oposició van donar llum verda a una moció que demana mesures urgents per millorar l’organització dels serveis socials i accelerar la construcció de la residència de la gent gran. El PSC – SVH en Positiu i la regidora no adscrita, Lidia Vargas, van votar-hi en contra.

La moció la van presentar Junts x SVH i Ciutadans, mentre que En Comú – Podem s’hi va adherir. Mei Cerdà, regidora de Junts, va dir: “Amb els mateixos treballadors i treballadores socials que tenim, però amb un sistema d’organització eficient, podrien prestar un millor servei a la ciutadania”. Antolín Jiménez va instar a “mirar cómo reorganizar estas prioridades, estas urgencias”, mentre que la regidora d’En Comú-Podem Georgina González va dir que “la tasca comunitària del departament es troba molt limitada per la càrrega de feina per pal·liar les necessitats més bàsiques de la població”.

La regidora de Serveis Socials, Mireia Vergés, va discrepar d’aquestes afirmacions: “Com més llegeixo aquesta moció més clar em queda que qui hagi fet aquest escrit coneix poc el funcionament del departament de Serveis Socials de Sant Vicenç”. Vergés va reiterar que les cites es prioritzen en funció de les necessitats, i va tornar a explicar que les urgències s’atenen “al moment, sempre, el mateix dia”.

Finalment, el Ple va aprovar per unanimitat l’adhesió de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts a la Xarxa de memòria i prevenció del feixisme Mai Més, per participar conjuntament amb l’Amical de Mauthausen en la tasques de sensibilització, divulgació, prevenció i recerca històrica dels deportats i deportades de Sant Vicenç dels H

Posted in Ple municipal