Ahir va tenir lloc la primera Junta Local de Seguretat del nou mandat municipal a Sant Vicenç dels Horts, una trobada que referma l’aposta decidida per mantenir la seguretat ciutadana com una prioritat. Al mandat anterior ja es va reinstaurar el calendari regular de reunions de la junta, amb un total d’onze trobades, i la bona coordinació entre les forces policials i de seguretat va contribuir a consolidar Sant Vicenç dels Horts com un municipi segur.
La Junta va comptar amb la presència de la subdelegada del Govern d’Espanya a Barcelona, Josefa Beltran Bertomeu; el director general de Coordinació de les Policies Locals, Marc Costa; l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, i la regidora de Seguretat Ciutadana, María Peláez, entre d’altres autoritats i regidors, a més de representants de la Policia Local, la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, Protecció Civil, Agents Rurals, el Parc de Bombers i l’Associació de Bombers Voluntaris de Sant Vicenç dels Horts.
L’alcalde, Miguel Comino, va destacar: “Aquestes reunions són una plataforma clau per abordar col·lectivament els desafiaments relacionats amb la seguretat ciutadana i assegurar el benestar dels veïns i veïnes de Sant Vicenç dels Horts. Som una ciutat segura i cal continuar-hi treballant per consolidar l’eficàcia i les bones dinàmiques de coordinació entre les forces i els cossos de seguretat”.
Precisament, el Govern Municipal va ampliar a l’anterior mandat la visió de la seguretat ciutadana, obrint la junta a Bombers, Forestals i Protecció Civil per abordar la qüestió des de diferents perspectives. En la darrera junta, dins d’aquesta dinàmica també van assistir responsables de seguretat a Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) per compartir dades, estratègies i comentar temes relacionats amb la seguretat a l’entorn de les tres estacions de tren del municipi.
En la reunió es van abordar diverses qüestions rellevants per al futur de la seguretat a la localitat. Tots els representants van destacar els dispositius de prevenció com a factor clau per detectar i evitar delictes, a més de reconduir situacions complexes especialment entre la població menor d’edat. La prevenció ha estat determinant també a l’hora d’evitar incendis al municipi en un dels estius més calorosos que es recorden a tot Catalunya.
Policia de proximitat i tasques planificades
La Policia Local va fer èmfasi en la seva tasca de proximitat i les accions planificades de control de trànsit, amb un enfocament especial a la protecció escolar. Se n’han fet moltes actuacions a l’entorn de les escoles, revisions d’autocars abans de les excursions, etc.
A més, es va destacar el treball transversal fet a l’entorn de l’estació de Can Ros i especialment amb població menor d’edat per reconduir situacions complexes d’incivisme i violència. En aquest dispositiu hi treballen, de manera coordinada, les forces policials, la seguretat de FGC i altres departaments municipals (especialment, Educació, Joventut i Participació), per garantir la convivència a la zona. En aquest sentit, fa anys que es treballa a Can Ros i el Serral amb un Pla de Convivència i Civisme, amb diferents accions, entre les quals destaquen La Nit de Can Ros i El Serral.
A més, la Policia Local fa una vigilància dinàmica a diversos barris, com ara a la Font del Llargarut, Sant Antoni, Can Costa, Can Sàbat i Sant Roc; i patrullatge a peu per les places de Miquel Julià, Trèvol i Dotor Lagunilla.
Operatius específics de Mossos i Policia Local
En la Junta Local de Seguretat també es van analitzar les dades de delictes i infraccions penals proporcionades pels Mossos d’Esquadra i que situen Sant Vicenç dels Horts en la mitjana del seu entorn. Segons les xifres presentades, en el període de setembre de 2022 a agost de 2023 es van registrar 1.479 casos d’infraccions penals, la qual cosa suposa un augment del 4,4% respecte de l’any anterior. L’augment s’explica en gran part per la posada en marxa, per part de Mossos i de Policia Local, de programes operatius específics en diversos fronts: a l’entorn de domicilis; als accessos de població i als polígons industrials, especialment a barri Sant Roc; a la zona comercial de Can Ros i al mercat dels dijous, entre d’altres.
En quant a les tipologies penals, es va destacar que els delictes contra el patrimoni van augmentar un 7,7%, passant de 1.054 casos a 1.315. D’altra banda, els delictes contra les persones van incrementar-se en un 16,4%, passant de 195 a 227 casos. Altres categories delictives van experimentar una disminució significativa, com els delictes contra la seguretat viària (19,5% menys), contra l’ordre públic (32% menys), contra la salut pública (37,5% menys) i altres tipus de delictes (47,9% menys).