- La Pastisseria Escribà ha estat distingida com la Més Innovadora; la Targarona (Igualada) ha rebut el títol de Més Valor Històric i La Sans (La Bisbal d’Empordà) ha guanyat el Producte Singular amb El Bisbalenc
- El lliurament dels Premis Fava de Cacau s’ha fet aquesta nit, després d’una intensa jornada de demostracions per part de reconeguts pastissers amb prestigi internacional
La vuitena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts ha premiat aquesta nit les 50 millors pastisseries de Catalunya, amb el lliurament de les Faves d’Or i les distincions Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts. La pastisseria Escribà (Barcelona) ha guanyat el premi Fava d’Or a la Pastisseria Més Innovadora, la pastisseria Targarona (Igualada) la Fava d’Or a la de Més Valor Històric i La Sans (La Bisbal d’Empordà) ha estat guardonada amb la Fava d’Or com a elaboradora del Producte Singular.
El lliurament dels Premis Fava de Cacau – Sant Vicenç ha estat un dels actes centrals de la Mostra Internacional de Pastisseria del 2025, que se celebra fins al diumenge, amb un programa que aplega reconegudes figures internacionals de la pastisseria. La Pastisseria Escribà, de Barcelona, ha estat distingida durant la gala amb el guardó Fava d’Or a la pastisseria Més Innovadora. Fundada l’any 1906 quan Mateu Serra i Capell va obrir el “Forn Serra” i avui dirigida per Christian Escribà (la 4a generació de la família Escribà), que seguint els passos del seu pare, el mestre xocolater, segueix tenint com a lema “il·lusionar, sorprendre i crear moments únics i irrepetibles”. “És Christian Escribà un pastisser?” es pregunta Ferran Adrià. “L’hauríem de definir”, afegeix el millor cuiner del món, “com un creatiu transversal i global, que utilitza el món dolç com a llenguatge per expressar-se”.
La segona Fava d’Or ha estat per a la Pastisseria Targarona d’Igualada, com a pastisseria amb Més valor històric. De generació en generació des de l’any 1929, aquest establiment que encara manté aquell testimonial i impol·lut segell estètic dels anys del Noucentisme, ha excel·lit per la talla professional dels seus mestres pastissers fins a conquerir una destacada notorietat no solament pels seus típics productes tradicionals -les coques de nata i fruita, els braços de gitano o les sares- sinó per una resolta innovació en la producció pastissera de la qual n’ha estat i n’és protagonista qui porta el timó de l’ofici, Josep Maria Guasch i Targarona.
La tercera Fava d’Or ha estat la que reconeix el producte singular i l’ha guanyat la Pastisseria Sans, de La Bisbal d’Empordà, pel Bisbalenc, un pastís de quatre textures, creat els anys 30, i elaborat a partir d’una massa de pasta fullada, cabell d’àngel, pinyons i sucre.
Els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts també han distingit amb la Fava d’Or les millors pastisseries de cadascun dels set àmbits territorials del país. Les guanyadores han estat: L’Atelier, de Barcelona (Barcelona i comarques); Pastisseria Targarona, d’Igualada (Penedès i Garraf); El Carme, de Vic (Catalunya Central); Tornés, de Girona (Gironès); Cal Jan, de Torredembarra (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre); Tugues, de Lleida (Ponent) i Gil, de Llívia (Pirineus).
A més, el jurat ha premiat les 50 millors pastisseries de Catalunya (vegeu la llista a sota), agrupades segons àmbits territorials.
Els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts tenen un jurat coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals de reconegut prestigi que no disposen de pastisseria en propietat.
GUARDONS FAVA DE CACAU – SANT VICENÇ DELS HORTS 2025
FAVES D’OR
- Pastisseria Més Innovadora
Pastisseria Escribà (Barcelona) - Pastisseria Amb Més Valor Històric
Pastisseria Targarona (Igualada) - Producte Singular
Pastisseria Sans (La Bisbal d’Empordà) pel seu producte El Bisbalenc
- Millor pastisseria de Barcelona i comarques
Pastisseria L’Atelier (Barcelona)
- Millor pastisseria del Penedès i Garraf
Pastisseria Targarona (Igualada)
- Millor pastisseria de la Catalunya Central
Pastisseria El Carme (Vic)
- Millor pastisseria del Gironès
Pastisseria Tornés (Girona)
- Millor pastisseria del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre
Pastisseria Cal Jan (Torredembarra)
- Millor pastisseria de Ponent
Pastisseria Tugues (Lleida)
- Millor pastisseria dels Pirineus
Pastisseria Gil (Llívia)
LES 50 MILLORS PASTISSERIES DE CATALUNYA
MOSTRA INTERNACIONAL PASTISSERIA DE SVH 2025
(Totes 50 pastisseries reben la mateixa distinció i valoració, sense priorització d’ordre ni classificació. La classificació respon a un ordre alfabètic dins les diferents àrees geogràfiques)
1 Pastisseria l’Atelier
2 Pastisseria Baixas
3 Pastisseria Bubó
4 Pastisseria Carrió
5 Pastisseria Escribà
6 Pastisseria Faixat
7 Pastisseria Grau
8 Pastisseria Hofmann
9 La Xicra Pastisseria
10 Pastisseria Madeleine by Ferrieres
11 Pastisseria Maurici Cot
12 Morreig
13 Pastisseria Takashi Ochiai
14 Pastisseria Sant Llehí
15 Pessic Pastisseria
16 Pastisseria Rodellas
17 Pastisseria Sant Croi
18 Mateu Closa Pastisseria
19 Pastisseria Uñó
20 Pastisseria Bahía
21 Pastisseria Cal Jan
22 Pastisseria Dolços Alemany 1912
23 Pastisseria Larrosa
24 Confiteria Padreny
25 Peralta Pastissers
26 Pastisseria Xocosave
27 Pastisseria Carme
28 Fa Pastisseria
29 Pastisseria Sucrerie d’Alpicat
30 Pastisseria Tugues
31 Pastisseria Vilà
32 Pastisseria El Bruguer
33 Pastisseria Atzavara
34 Pastisseria El Carme
35 Pastisseria El Cigne
36 Pessics Pastisseria
37 El Xocolater de Taradell
38 Pastisseria Sans
39 Pastisseria Ferrer
40 Gou Pastisseria
41 Pastisseria La Menuda
42 Pastisseria Praliné
43 La Postreria
44 La Sal Pastisseria
45 Pastisseria Tornés
46 Pastisseria Gil
47 Pastisseria L’Obrador
48 Pastisseria Targarona
49 Pastisseria Rossana
50 Fleca Parés