L’acte d’inauguració

Sant Vicenç dels Horts acull l’exposició “Operació Aigua” per conscienciar sobre els recursos hídrics

  • L’acte d’inauguració ha comptat amb la participació de l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, i el gerent d’Aigües de Sant Vicenç dels Horts, Josep Maria Montserrat
  • Fins al pròxim 31 de gener, la mostra didàctica estarà situada entre la plaça de la Vila Vella i la plaça de l’Ateneu i rebrà visites de l’alumnat del municipi

Sant Vicenç dels Horts, 23 de gener de 2023.- L’exposició “Operació Aigua”, una iniciativa d’Aigües de Sant Vicenç dels Horts, ha estat inaugurada per l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, i la regidora de serveis municipals, Mireia Vergés, per part de l’Ajuntament, amb l’assistència del gerent d’Aigües de Sant Vicenç dels Horts, Josep Maria Montserrat, i el cap de distribució de la companyia, Albert Llort. La mostra didàctica està situada entre la plaça de la Vila Vella i la plaça de l’Ateneu i s’hi accedeix pel lateral de la carretera de Sant Boi.

L’exposició, que es pot visitar al municipi fins al 31 de gener, compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, i pretén conscienciar la ciutadania sobre la situació actual i futura de la disponibilitat d’aigua, sobre els usos i abusos que en fem com a societat i sobre l’impacte que aquestes accions tenen en el medi natural. L’exposició està dirigida al públic general, amb un èmfasi especial en el familiar i escolar.

Durant les pròximes setmanes es programaran visites de l’alumnat per tal de reflexionar sobre com poden cuidar l’aigua i el medi ambient.

Restriccions de la Generalitat per sequera

Actualment, Sant Vicenç dels Horts es troba en estat d’alerta per sequera, igual que la major part de Catalunya. Per fer front a aquesta situació, seguint indicacions de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament ha posat en marxa un seguit de restriccions en el consum d’aigua que afecten principalment al reg de parcs i jardins, la neteja viària, el rentat de vehicles i les piscines.

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha destacat: “Aquesta exposició és molt interessant perquè ens convida a repensar les rutines i anima a fer petits gestos per estalviar aigua en les activitats diàries, ja sigui a casa, a la feina, a l’escola o en qualsevol altre àmbit. Tota aixeta tancada ens ajuda a evitar restriccions d’aigua més dures.” I ha afegit: “Des d’inici de mandat, el Govern Municipal està plenament compromès amb l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, i l’ús eficient de l’aigua n’és clau per garantir el correcte funcionament de la ciutat i del futur del planeta”.

El gerent d’Aigües de Sant Vicenç dels Horts, Josep Maria Montserrat, ha remarcat “l’aposta d’Aigües de Sant Vicenç dels Horts per la conscienciació i la sensibilització ciutadana en un moment on l’emergència climàtica cada cop es fa més evident amb els fenòmens extrems, com la sequera i les pluges”, i ha destacat que “cal que actuem per preservar un recurs escàs com és l’aigua”.

“La companyia ha adoptat un rol actiu per contribuir a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’exposició és un exemple d’aquesta aposta”, ha afegit Montserrat i, per això, ha animat a visitar-la pel seu caràcter divulgatiu: “La mostra ens interpel·la davant l’impacte que les nostres accions tenen en el medi natural i, especialment, en un recurs escàs com és l’aigua, que és un servei bàsic que Aigües de Sant Vicenç dels Horts garanteix a tota la població”.

Així mateix, el representant de la companyia del cicle de l’aigua ha apel·lat a contribuir en la lluita contra el canvi climàtic amb accions individuals per estalviar aigua davant la seva escassetat i ha refermat que “la cooperació publicoprivada i el compromís ciutadà són eines imprescindibles per construir un futur sostenible”.

Com a dades destacades, “Operació Aigua” mostra que més de 800 milions de persones a tot el món no disposen d’aigua potable. També es visualitza que més de 4.000 milions de persones no tenen accés a lavabos i que un 80% de les aigües residuals es llencen als rius i al mar sense tractar, cosa que provoca la contaminació de les aigües. L’exposició es divideix en els següents blocs: “Com contaminem l’aigua”, “Com s’embruta l’aigua?”, “Aigua per a tothom?” i “Quanta aigua consumeixes?”.

L’exposició “Operació Aigua” ja ha visitat Granollers, Mollet, Sant Celoni, Sant Cugat, Rubí, Martorell, Amposta, Sitges, Alcanar, Valls, Mollerussa, Tàrrega, Ulldecona, Calafell, Constantí, Cambrils, Tarragona, Barcelona, Sant Pere de Ribes, Igualada, Sallent, Taradell, Berga, Manlleu, Alp, Santa Bàrbara, Constantí, Olot, Arbúcies, Roquetes, Juneda, Les Borges Blanques, Palamós, Cubelles, Roses, L’Arboç, Cervelló, Polinyà, Santa Coloma de Farners, Calella i Cabrera de Mar. En total, es muntarà en una cinquantena de poblacions catalanes en dos anys.

Posted in Medi ambient