L’Ajuntament demana que les persones que tinguin aus de corral a l’àmbit domèstic extremin les mesures sanitàries

  • Cal protegir-les del contacte amb les aus salvatges, ja que s’han declarat diversos focus d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat a diferents indrets d’Europa

La Generalitat de Catalunya ha emès una comunicació d’alerta per informar sobre l’increment de la notificació de focus d’Influença Aviària d’Alta Patogenicitat a Europa. Sant Vicenç dels Horts està inclòs al llistat de municipis de zones d’especial risc d’introducció de malalties que afecten a les aus, fet pel qual l’Ajuntament se suma a la demanda d’extremar les precaucions, en especial a les persones que tinguin aus de corral a casa.

Les aus migratòries entre l’agost i desembre abandonen les zones on han passat la primavera i estiu i migren a llocs més càlids, i durant aquesta migració poden fer aturades al nostre municipi. La regidora de Salut Pública, María Peláez, ha explicat: “Per la nostra situació geogràfica rebem la visita de moltes aus migratòries i cal evitar que entrin en contacte amb les aus de corral. Demanem responsabilitat a les persones que tinguin galls i gallines a casa i que extremin les precaucions per garantir la salut pública”.

Les explotacions d’aus de corral estan inscrites al Registre d’Explotacions Ramaderes de Catalunya i passen els controls sanitaris pertinents, però no és el cas de les persones que tenen aus de corral a casa per autoconsum. Per aquest motiu l’Ajuntament demana:

  • Que els particulars que tenen aus de corral d’autoconsum, ho comuniquin al departament d’Agricultura i Ramaderia i Pesca de la Generalitat.
  • Es prohibeix la cria d’ànecs i oques amb altres espècies d’aus de corral.
  • Cal protegir les aus d’autoconsum del contacte amb les aus salvatges (ànec, cigonya).
  • Cal impedir l’accés de les aus salvatges a l’aigua de beguda i al menjar de les aus d’autoconsum.
  • No es pot subministrar aigua procedent de rius, basses o altres fonts exteriors.

L’Ajuntament, a més, recorda que no es poden tenir més de 4 aus de corral a l’habitatge, i que cal netejar i desinfectar periòdicament les instal·lacions on s’allotgen, els abeuradors i les menjadores.

Aquesta alerta i les accions de comunicació derivades s’inscriuen en l’objectiu número 3 -Salut i Benestar-, dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que promouen les Nacions Unides.

Tríptic informatiu sobre la Influença Aviària d’Alta Patogenicitat

Posted in Salut i seguretat