Professionals de la pastisseria

Professionals de la pastisseria de renom internacional se citen a Sant Vicenç dels Horts en el festival del sector de més relleu del país

  • Assistiran participants d’Itàlia, Portugal, Armènia i Equador, a més Catalunya i d’altres punts d’Espanya
  • La inauguració serà dissabte 21 de gener a les 10.30 h i anirà a càrrec del flamant guanyador del World Chocolate Masters, Lluc Crusellas
  • L’esdeveniment s’emmarca dins la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica, on també s’inaugura l’Espai Lladonosa, dedicat a la divulgació de la cuina tradicional catalana

Sant Vicenç dels Horts es converteix el cap de setmana del 20, 21 i 22 de gener en la capital internacional de la pastisseria. La sisena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts aplegarà alguns dels pastissers i pastisseres més reconeguts del món, que oferiran les seves creacions adreçades al gran públic. Amb entrada gratuïta i pensada per a tot tipus de públic (professional i amateur), aquesta mostra esdevé única en el sector pastisser a Espanya. Durant l’esdeveniment es lliuraran també els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts, que reconeixen les 50 millors pastisseries de tot Catalunya.

La Mostra Internacional de Pastisseria del 2023 aplegarà a Sant Vicenç dels Horts alguns dels pastissers més reconeguts, entre els quals figuren campions mundials, com el català Lluc Crusellas –que inaugurarà el certamen– i els italians Sara Accorroni i Bruno D’Angelis. La Mostra –que està organitzada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i pel mestre pastisser vicentí Eugeni Muñoz– compta enguany amb pastissers d’Itàlia, Portugal, Armènia i Equador, a més de Catalunya i la resta d’Espanya.

La carpa de la Mostra Internacional de Pastisseria estarà instal·lada a la plaça de la Vila de Sant Vicenç dels Horts i enguany ha millorat prestacions i escenari. En ella s’hi duran a terme les demostracions i degustacions dels professionals que configuren el cartell, a més del concurs d’escoles de pastisseria i el lliurament dels Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts. El festival també té altre espais, com l’estand institucional de l’Ajuntament, on el cap de setmana es faran les demostracions de figures de sucre.

El programa. Els mestres pastissers que integren el programa són: Sara Accorroni i Bruno D’Angelis (campions del món de pastisseria el 2016), Rafael Aguilera (guanyador del Millor Panettone Artesà de Xocolata d’Espanya el 2021, i Premi Fava de Cacau els anys 2020, 21 i 22), Manuel Jara (jurat del Millor Mestre Pastisser d’Espanya el 2019 i 22), Pachi Larrea (guanyador de la Millor Coca de Sant Joan de Catalunya el 2020), Sofya Brdotyan, Adrià Aguilera, Adrià Rodón, Adrián Ciaurriz, Alexandra Navarro, Sènia Villalustre, Paula F. Repullés i la reconeguda escultora de figures de sucre Paula Rodrigues. Es tracta de perfils variats, amb trajectòries diverses, però que tenen en comú el seu indiscutible talent en el sector.

Els 13 professionals del cartell faran les seves demostracions dissabte i diumenge, en quatre sessions de matí i tarda (consulteu programa a continuació d’aquesta nota). Damunt l’escenari i en un espai equipat per a l’ocasió, els pastissers i pastisseres prepararan les seves creacions, mostraran i exposaran tot el procés d’elaboració. En acabada cada sessió, el públic assistent podrà degustar les diferents propostes.

Paral·lelament, tant els matins com les tardes de dissabte i de diumenge, la dissenyadora de pastissos portuguesa Carla Rodrigues elaborarà les figures de sucre, que també estaran a disposició del públic. Aquest acte serà a l’estand institucional de l’Ajuntament.

 

Primer Concurs d’Escoles de Pastisseria. A més de les demostracions dels professionals, la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts incorpora enguany el concurs d’escoles de pastisseria de Catalunya, on l’alumnat podrà elaborar les seves propostes i fer-se amb el guardó. Aquest acte es farà divendres al matí, a la carpa de la Mostra i comptarà amb la participació de la Fundació Joviat (Manresa), Institut Dertosa (Tortosa), ESHOB (Barcelona), Institut Cavall Bernat (Terrassa), Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat) i Institut Bisbe Sivila (Calella).

 

Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts. La Mostra també té els seus premis. Es tracta dels Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts, que distingeixen les 50 millors pastisseries de Catalunya, amb un jurat coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals que no disposen de pastisseria en propietat. A més de reconèixer les 50 millors pastisseries del país, els Premis Fava de Cacau tenen altres quatre categories, distingides amb el guardó especial de Fava d’Or: a la pastisseria més innovadora, a la que té més història, al producte singular i a la millor pastisseria de cadascun dels set àmbits territorials. La gala de lliurament dels premis serà dissabte 21 a les 21h, a la carpa de la Mostra.

 

Espai Josep Lladonosa. El festival pastisser és un dels principals atractius de la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica, on també s’inaugurarà l’Espai Josep Lladonosa, un equipament expositiu i d’activitats al voltant de la cuina tradicional catalana, a partir de l’obra que el cuiner Josep Lladonosa ha llegat a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

L’Espai Lladonosa s’ubica al Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta i consta d’una àrea d’exposició permanent, i d’una aula de cuina on s’organitzen activitats gastronòmiques que tenen com a eix la cuina tradicional catalana i les aportacions que hi ha fet el xef Lladonosa.

L’àrea d’exposició permanent s’organitza en dos àmbits. Una part està dedicada a explicar la identitat, les eines i els orígens de la cuina catalana i té un caràcter interactiu i tecnològic amb audiovisual i pantalles tàctils. A continuació el visitant trobarà una part més escenogràfica, i centrada en explicar la vida i obra d’en Josep Lladonosa i en mostrar el seu llegat.

 

Presentació. La presentació de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts s’ha fet avui dimarts a l’Espai Boqueria del Mercat de la Boqueria de Barcelona. Durant l’acte, l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha subratllat que “la Mostra ha esdevingut un laboratori de creació, una passarel·la d’exposició i un escenari de trobada dels professionals del sector. Any rere any, pastissers i pastisseres reconeguts a nivell internacional configuren un cartell que ja ha esdevingut una referència en el sector”.

A l’acte de presentació hi ha assistit també el regidor de Promoció Econòmica, Xavi Gómez, el xef Josep Lladonosa, i el mestre pastisser vicentí Eugeni Muñoz, un dels impulsors de la Mostra Internacional de Pastisseria conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts.

La Mostra Internacional de Pastisseria compta amb el suport del Consorci de Turisme del Baix Llobregat i del Mercat de la Boqueria.

 

Programa:

Dissabte 21

10.30h       Inauguració, a càrrec de Lluc Crusellas, World Chocolate Masters 2022

11-14h        Carla Rodrigues: figures de sucre

11h             Andrea Navarro

12.30h        Adrián Ciaurriz

14 h            Sofya Brdotyan

16.30-20h  Carla Rodrigues: figures de sucre

16.30h        Rafel i Adrià Aguilera

18h             Adrià Rodón

21h             Gala d’entrega dels guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts

 

Diumenge 22

11-14h        Carla Rodrigues: figures de sucre

11h             Manu Jara

12.30h        Sara Accorroni i Bruno D’Angelis

14 h            Sènia Villalustre

16.30-20h  Carla Rodrigues: figures de sucre

16.30h        Paula F. Repullés

17.45h.       Pachi Larrea

 

 

Participants i receptes:

Alexandra Navarro: Bombó asiàtic

Adrian Ciaurriz: Mandarina + caramel + cereals

Sofya Brdotyan: Roll cake

Rafa Aguilera Orpinell & Adrià Aguilera Magriñà: Panettone de cacau

Adrià Rodón: Cocoa, caramel, mango, maracuyà

Manuel Jara: Test de Triana

Bruno D’Angelis & Sara Accorroni: Barriera corallina

Pachi Larrea: Cacao

Paula F. Repullés: Xocolata, cafè i regalèssia

Sènia Villalustre: Coco maduixa

Posted in Cultura, Ocupació i empresa