Sant Vicenç dels Horts activa l’alerta per risc d’incendi i onada de calor

  • Les mesures de prevenció inclouen el tancament de les barbacoes del Pi Gros, l’accés a camins forestals i la suspensió d’activitats a la muntanya, entre d’altres.
  • Els col·lectius vulnerables tenen accés gratuït a la Piscina Municipal Sant Antoni – La Blava mentre duri l’onada de calor.

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts ha activat en fase d’alerta el Pla d’Actuació Municipal per risc d’incendi forestal i onada de calor. Protecció Civil ha indicat que l’absència de pluges i la calor sostinguda, tant de dia com de nit, fa que el risc d’incendi sigui molt alt pràcticament a tot Catalunya, fet pel qual cal prendre mesures.

Així, el consistori ha tancat aquest matí les barbacoes del parc del Pi Gros i restringeix l’accés a diversos camins forestals a les zones de Can Costa, La Font del Llargarut, la Contraselva i Sant Antoni. Els camins tancats estan senyalitzats amb cartells informatius sobre l’alt risc d’incendi forestal. A més, la Policia Local intensificarà els patrullatges per vetllar pel compliment de la normativa. A més, se suspèn qualsevol activitat prevista a l’entorn forestal.

Arribada d’una onada de calor

A més, el Servei Meteorològic de Catalunya alerta que des d’avui i durant els propers dies les temperatures seran extremadament altes. Algunes de les mesures previstes per protegir la població són:

Accés gratuït a La Blava pels col·lectius vulnerables. Poden accedir a la Piscina Municipal de Sant Antoni – La Blava de manera gratuïta les persones que visquin a Sant Vicenç dels Horts i que formin part d’algun dels següents col·lectius: majors de 75 anys, embarassades i persones amb malalties cardiovasculars cròniques. L’entrada ja és gratuïta de manera habitual pels infants menors de 5 anys.

Refugis climàtics. Es tracta d’espais adequats per evitar els cops de calor. A l’exterior n’hi ha un al Parc del Pi Gros, degudament senyalitzat. D’altra banda, l’Ajuntament recorda a la ciutadania que les dependències municipals es mantenen obertes en l’horari habitual i compten amb climatització, per si alguna persona necessita passar-hi una estona.

Canvis organitzatius dels serveis municipals. Es posposen les feines previstes a l’exterior que impliquin un gran esforç físic i coincideixin amb les hores de més calor. De la mateixa manera, els departaments d’Urbanisme, Serveis municipals i Medi ambient avisen a les empreses que operen al municipi perquè actuïn de la mateixa manera i protegeixen a les seves treballadores i treballadors.

Avís als centres esportius. Si tenen previsió de fer activitats dirigides a l’exterior, han de recordar a les persones assistents que es mantinguin hidratades i, si és possible, fer-les a l’ombra.

Especial atenció a la gent gran. L’Ajuntament contacta amb les residències de gent gran perquè extremin la precaució, perquè no facin activitats a l’exterior i perquè mantinguin les instal·lacions ben climatitzades, entre altres mesures.

Igualment, cal que el veïnat també prengui mesures d’autoprotecció, com ara:

  • Eviteu les activitats físiques intenses a les hores de més calor i beveu molta aigua. Davant d’aquest augment de les temperatures tingueu especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,…). Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o persones grans que viuen soles per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Estigueu atents que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els infants menors de 6 mesos han d’estar a l’ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Eviteu també la deshidratació, bevent aigua freqüentment i evitant el consum de begudes alcohòliques.

Totes les recomanacions les podeu trobar en el següent enllaç.

Posted in Medi ambient