Sant Vicenç dels Horts incorpora el transport adaptat a demanda i amplia les rutes fixes

  • El servei està recollit al conveni signat per l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Llobregat i aprovat al Ple de setembre per unanimitat

El servei de transport adaptat amplia rutes i incorpora el transport a demanda. Així queda recollit al conveni entre l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, aprovat per unanimitat al Ple del 23 de setembre. El conveni busca la col·laboració entre les dues administracions per coordinar i millorar el servei de transport de persones amb mobilitat reduïda o dificultats per fer servir el transport públic pel període 2021-2024.

El conveni preveu dos tipus de transport adaptat. D’una banda, la novetat és el transport adaptat individual a demanda. Es tracta d’un transport esporàdic, per a desplaçaments amb multiplicitat d’orígens i destinacions entre municipis metropolitans i que, en general, no es poden programar fàcilment amb molta antelació. Aquest servei està coordinat amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona i ara ho poden sol·licitar els municipis del que abans era la segona corona de transport, com Sant Vicenç dels Horts.

L’altra modalitat, que ja es presta al municipi, és el transport adaptat col·lectiu fix, pensat per a desplaçaments habituals i reiteratius, que poden programar-se fàcilment, per exemple l’assistència a tallers ocupacionals o a centres de dia. És un tipus de trasllat que es pot fer de manera col·lectiva en rutes establertes prèviament.

 

Premi Literari Delta

El Ple també va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i quinze consistoris més de la comarca per organitzar l’11a edició del Premi Literari Delta de Narrativa escrita per dones, així com la publicació i presentació de l’obra guanyadora.

La present edició abasta 2021 i 2022 i compta amb Sant Just Desvern com a municipi amfitrió. Podeu consultar les bases del certamen al web del Consell Comarcal del Baix Llobregat.

 

Mesures per rebaixar el preu de la llum

El debat sobre l’escalada del preu de la llum va arribar a la sessió plenària, amb l’aprovació d’una moció que exigeix al govern de l’Estat mesures per frenar l’increment de preus. La proposta de resolució la va presentar Junts x Sant Vicenç amb l’adhesió de Sant Vicenç en Comú – Podem, i va aplegar el vot favorable del PSC-Sant Vicenç en Positiu. Ciutadans s’hi va abstenir.

La moció insta al govern de l’Estat, entre altres mesures, a reestructurar el model energètic i definir nous mecanismes de control públic, amb un sistema de preus just. També demana ampliar el bo social i sol·licita a l’Estat un fons extraordinari en favor dels ajuntaments per cobrir l’increment de sol·licituds que reben els serveis socials. La moció defensa la promoció de l’autoconsum energètic amb energies renovables, amb bonificacions fiscals i la destinació dels fons europeus Next Generation a projectes que contribueixin a la transició energètica. Pel que fa a l’àmbit d’actuació municipal, la resolució compromet el consistori a executar actuacions d’estalvi energètic als equipaments municipals, facilitar projectes d’autosuficiència energètica i promoure una comunitat energètica local que permeti l’accés de tota la ciutadania a energia neta i de proximitat, entre altres mesures.

La portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich, afirmava: “Des del municipi sí que podem prendre iniciatives, tant a les instal·lacions municipals com perquè la ciutadania emprengui aquest camí cap a una transformació dels models de consum energètic”. De la seva banda, el portaveu d’En Comú – Podem, Jordi Gil, manifestava “estar totalment d’acord” amb la moció i afegia: “L’única forma de solucionar les coses és invertir en la transició energètica i tornant la llum a la ciutadania, ja sigui mitjançant la creació d’empreses públiques o espais col·lectius de generació elèctrica”. El portaveu socialista, Isidre Bautista, defensava el suport a la moció perquè “hi ha punts d’acord que ja s’estan treballant, tant des del govern de l’Estat com pel que fa a les polítiques que es duen a terme des del govern municipal”. D’altra banda, el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, justificava l’abstenció del seu grup per no estar d’acord amb la creació d’una empresa pública operadora d’energia. Jiménez ho considera “un chiringuito político más”.

 

Declaració institucional contra les armes nuclears

El Ple va començar amb una declaració institucional de suport al Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, que va entrar en vigor el 22 de gener de 2021,

després d’aconseguir la signatura i ratificació de 50 estats. L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts “expressa la seva solidaritat amb totes les persones i comunitats afectades per l’impacte de les bombes atòmiques i els assajos amb armes nuclears” i “insta el Govern de l’Estat espanyol a signar i ratificar el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears aprovat per les Nacions Unides”.

 

Suport a la població afganesa

L’Afganistan també va estar present al Ple, amb l’aprovació d’una moció, impulsada pel Fons Català de Cooperació, que “denuncia la responsabilitat de les potències mundials pel conflicte sostingut durant 42 anys a l’Afganistan i reclama una resposta contundent de la comunitat internacional a la crisi humanitària i de refugiats generada pel retorn al poder dels taliban i un compromís ferm amb la recerca de solucions que estabilitzin el país en un marc de respecte als Drets Humans, especialment de les dones”. La moció es va aprovar amb el suport de PSC- Sant Vicenç en Positiu, Junts x Sant Vicenç i Sant Vicenç en Comú – Podem, i amb l’abstenció de Ciutadans, que discrepava del context descrit per la moció, tot i compartir els acords del text. La moció demana aturar les deportacions i facilitar “l’entrada per vies segures de les persones refugiades” de l’Afganistan. També es reclama a l’Estat espanyol que “incrementi els fons d’assistència humanitària per contribuir a la cobertura de les necessitats urgents dels 18 milions de persones que la requereixen a l’Afganistan per a la seva supervivència”. Igualment, la moció aprova que “les comunitats autònomes i els governs locals de Catalunya i d’arreu de l’estat es comprometin a oferir places d’acollida per mitigar el patiment de les persones refugiades”.

 

Comiat de dos regidors

Els regidors Fran Infante i Quim Simon, de Junts x Sant Vicenç, es van acomiadar del Ple. Tots dos renuncien a les seves actes de regidors per dedicar-se plenament a les seves activitats professionals.

Fran Infante va fer balanç de les dues etapes que ha viscut a l’Ajuntament, com a regidor de Serveis Municipals, Salut i Consum entre 2015 i 2019, i els últims dos anys a l’oposició: “En mi etapa como miembro del gobierno municipal espero haber tenido más aciertos que errores, siempre he intentado que mis acciones fuesen consecuentes y por el interés general. En esta última etapa como miembro de la oposición, lamento no haber tenido la dedicación que esta responsabilidad requiere, sobre todo por motivos laborales, y por esto he decicido entregar mi acta de regidor y dar paso a otras compañeras y compañeros que puedan ejercer con el esfuerzo y dedicación que este cargo requiere”.

Quim Simon es va incorporar al grup municipal de Junts x Sant Vicenç al gener de 2020 i ha estat el regidor més jove de la formació. Simon es va referir a la barreja d’emocions que sentia: “Marxo trist perquè no he pogut o no he sabut dur a terme tots els objectius que m’havia marcat, i segurament en algun moment he abaixat els braços massa aviat, però marxo content (…) per haver-me mantingut tan íntegre com he sabut i que Junts x Sant Vicenç m’hi hagi acompanyat malgrat les discrepàncies”.  “Començo un camí professional que em fa tremendament feliç i que m’impedeix fer el paper que m’agradaria fer com a regidor”.

Els dos regidors van rebre paraules d’agraïment per la seva feina i bons desitjos per part de l’alcalde i de tots els grups municipals.

 

 

 

Posted in Ple municipal