- El document, elaborat per l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona, esdevé una eina per als equips professionals que tenen relació amb població de la tercera edat
L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i la Diputació de Barcelona han elaborat la Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans, amb l’objectiu de sumar esforços i lluitar contra les vexacions des de tots els fronts possibles. La violència contra la gent gran té manifestacions múltiples, que van des del maltractament psicològic, físic o econòmic, a la negligència en l’atenció, l’abandonament o la vulneració de drets.
La Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans s’ha presentat avui, 3 d’octubre a les 10.30 h a la Sala de Can Comamala, amb l’assistència de la regidora de Serveis Socials i 1a Tinenta d’Alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, Mireia Vergés; la regidora de Gent Gran, Inma Moyano; i la cap del Servei d’Atenció a la Dependència i Vulnerabilitat Social de la Diputació de Barcelona, Iolanda Moragues.
La regidora de Serveis Socials i 1a Tinenta d’Alcaldia, Mireia Vergés, ha indicat: “Sovint són violències difícils d’identificar, perquè s’acostumen a donar en l’àmbit privat. Aquesta guia ens ajuda a detectar senyals que potser ara passen desapercebuts però que, amb l’orientació adient, han d’ajudar a evitar maltractaments a persones grans. A l’Ajuntament treballem perquè les persones grans puguin viure amb dignitat i qualitat”.
La Diputació va elaborar el 2011 la primera Guia amb l’objectiu que els equips professionals disposessin d’informació sistematitzada que orientés les seves actuacions davant de possibles situacions de maltractament. L’experiència de treball al llarg d’aquests anys ha permès anar nodrint i millorant l’eina.
La guia és una eina pels equips professionals que tenen relació amb persones grans, sigui quin sigui el seu àmbit d’actuació. En l’elaboració d’aquest document han participat els Serveis Socials Bàsics, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el Centre d’Atenció Primària de Salut, el Servei d’Atenció a Domicili, el Servei Local de Teleassistència, el Grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra, el Centre residencial Sophos, i la Fundació Ana Ribot.
La regidora de Gent Gran i de Feminisme i LGTBI, Inma Moyano, ha apuntat: “La diversitat d’equips professionals implicats en aquesta guia és una bona mostra de la mirada àmplia i transversal que apliquem. Aquest sistema de treball ens permet prevenir, detectar i intervenir de manera adient qualsevol tipus de maltractament a persones grans”.
Per la seva banda, la Cap del Servei d’Atenció a la Dependència i Vulnerabilitat Social de la Diputació de Barcelona, Iolanda Moragues, ha destacat: “La Diputació de Barcelona ha estat pionera i referent en aquest àmbit. No només per l’aposta decidida en l’abordatge dels maltractaments a les persones grans que ja vam iniciar al 2011 –amb la de Sant Vicenç dels Horts ja sumem 23 guies–, sinó també perquè en aquest mandat des de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat es vol impulsar la lluita contra l’edatisme; una discriminació molt present en aquestes situacions. Així mateix, s’està abordant l’ètica de la cura des d’una perspectiva interseccional i comunitària i, en aquest marc, la prevenció i la lluita contra el maltractament a les persones grans i l’edatisme són eixos de treball fonamentals per a nosaltres, tot oferint acompanyament als ens locals en aquesta tasca”.
Altres eines
A més de les Guies locals per fer front als maltractaments a les persones grans, la Diputació de Barcelona ofereix als ajuntaments suport, acompanyament i assessorament especialitzat per adaptar, implementar i avaluar la guia d’acord amb la realitat de cada territori. Entre aquestes, cal destacar l’acompanyament i la capacitació dels equips professionals dels serveis socials bàsics i, molt especialment, les actuacions del Grup de treball contra els maltractaments a les persones grans.
Fruit de la generació de coneixement compartit mitjançant aquest grup de treball, s’han generat documents i eines de treball amb la voluntat d’augmentar la sensibilització i detectar els maltractaments a les persones grans, així com de consensuar pautes per a l’actuació professional. Així mateix, s’ha posat en marxa un servei d’assessoria jurídica per donar suport al personal professional a fi d’abordar les situacions de maltractament més complexes.