Acord per traspassar la gestió del bus urbà a l’AMB durant el primer trimestre de 2022

  • El Ple també aprova l’adjudicació del nou contracte del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD)

El Ple municipal de novembre ha aprovat per unamitat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) per a la prestació del servei del bus urbà. La subrogació del contracte vigent es preveu fer efectiva al primer trimestre de 2022. Serà aleshores quan l’AMB es farà càrrec de la gestió i planificació del servei i dels seus recursos, inclosos els vehicles, les parades de bus, els sistemes de venda i validació, les pantalles informatives, etc. El conveni també estableix la creació d’una comissió de seguiment entre l’Ajuntament i l’AMB.

El regidor de Mobilitat, Antolín Jiménez, recorda que el traspàs estava inicialment compromès per 2020, però la pandèmia va endarrerir les gestions. Jiménez també destaca l’esforç invertit fins a comptar amb el conveni definitiu: “Se han realizado hasta 15 versiones del convenio, con todo lo que conlleva, revisiones por parte del Ayuntamiento de Sant Vicenç dels Horts y los servicios jurídicos del AMB”. Al llarg d’aquest procediment, l’AMB també va haver de gestionar un atac informàtic. El titular de Mobilitat va afegir que ara es treballa per posar en marxa la tarifació social dels títols metropolitans del bus, prevista, igualment, pel primer trimestre de 2022.

Tant l’oposició com l’alcalde, Miguel Comino, van felicitar el regidor de Mobilitat. L’alcalde, a més, va recordar que ha calgut fer aquest “retorn de la competència” del bus urbà a l’AMB perquè l’Ajuntament va licitar l’actual contracte del SantviBus quan la competència ja era de l’AMB, de manera que l’administració metropolitana va haver de fer, l’any 2015, una encomana de gestió a favor del consistori perquè l’Ajuntament completés el procés de licitació, adjudicació i gestió del contracte. Així ho va esmentar l’alcalde: “El govern municipal de Sant Vicenç dels Horts va treure a licitació un contracte pel qual no tenia autorització perquè no era una competència que tingués l’Ajuntament”. De la seva banda, Arnau Mata, regidor de Junts x SVH, justifica aquella encomana de gestió: “A l’Ajuntament li interessava que la reestructuració (de la xarxa de bus urbà) es dugués a terme des de Sant Vicenç, amb el coneixement que l’Ajuntament de Sant Vicenç té del territori, i no des de l’Àrea Metropolitana”.

Sobre el retorn de la competència del bus urbà a l’AMB, Mata lamenta “un altre retard de l’Àrea Metropolitana” i considera un greuge que la ciutadania no hagi pogut tenir “cap retard en el pagament del tribut” metropolità. “Els deures venen puntuals, però els drets que comporten aquests deures no venen amb la mateixa puntualitat”, diu Mata. El regidor de Junts considera que això perjudica el “prestigi” de l’AMB. El grup majoritari de l’oposició proposa aprofitar l’estalvi que li suposarà a l’Ajuntament el traspàs de la gestió del bus urbà per rebaixar les quotes del tribut metropolità que ha de pagar de manera directa la ciutadania de Sant Vicenç dels Horts. Mata planteja una “aportació directa de l’Ajuntament de Sant Vicenç” a l’AMB.

En relació al tribut metropolità, el portaveu d’En Comú – Podem, Jordi Gil, proposa destinar l’estalvi de la gestió del bus urbà a tornar els diners que l’AMB va cobrar de més el primer any de tribut metropolità per un error en les dades que es van fer servir per calcular les quotes. Diu Jordi Gil: “Si volem que el tribut sigui just, comencem nosaltres fent-lo just i fem el retorn del diferencial entre el primer i el segon any als vicentins i vicentines que van pagar, en algun cas, fins a un 60% més”.

Més hores de Servei d’Atenció Domiciliària

El Ple municipal de novembre també ha donat llum verda al nou contracte del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), amb el vot favorable de PSC, Ciutadans i Junts x SVH, i l’abstenció d’En Comú – Podem. El contracte preveu 53.000 hores d’atenció domiciliària a la persona i 23.000 hores d’atenció a la llar, per un valor total d’1.300.000 euros. La regidora de Serveis Socials, Mireia Vergés, considera que el nou contracte millora l’anterior. En aquest sentit, Vergés destaca l’increment de serveis municipals a les persones amb dependència i la reducció de la llista d’espera: “Tenim dues persones treballant en els tràmits de dependència, això vol dir que cada dia podem adjudicar nous serveis d’atenció domiciliària”.

En Comú – Podem es va abstenir en aquesta votació. Jordi Gil considera que “el servei pot ser molt millorable”, tant pel servei com per les condicions laborals del personal del SAD.

Declaració contra la violència masclista

A les portes de commemorar el 25 de novembre, el Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència envers les Dones, el Ple ha fet una declaració institucional. La regidora de Feminisme, Patricia Higueras, va llegir la declaració, que condemna diferents tipus de violència masclista i insta a “actuar de forma estructural, preventiva i comptar amb tota la població i tots els territoris. Que les dones gaudeixin de vides lliures i dignes, en qualsevol dels espais i àmbits ha de ser l’eix de qualsevol societat democràtica i les institucions que la componen”. La declaració també fa una crida a “activar i connectar el sentiment de responsabilitat en els homes perquè de forma individual i col·lectiva assenyalin i s’allunyin de les conductes i actituds masclistes pròpies i dels seus iguals. Cal desobeir els mandats de la masculinitat més tradicional i dominant que es retroalimenta molt sovint a les xarxes i espais digitals, i en tots els àmbits de la societat”.

Prèviament, a l’inici de la sessió, es va fer un minut de silenci en record de les víctimes recents de violència masclista. La commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència envers les Dones es fa al llarg de tota la setmana, amb la lectura del manifest el mateix 25 de novembre, a les 17.30 h, al teatre de La Vicentina, on posteriorment es farà el lliurament de premis del 8è Concurs de Vídeos Generem Igualtat i es representarà el monòleg Humor negra.

Elena Ferreiro, nova regidora de Junts x SVH

El Ple va començar amb la presa de possessió de Maria Elena Ferreiro com a nova regidora de Junts x SVH. En la seva primera intervenció com a regidora, Ferreiro va dir: “Estic aquí per vocació de servei als ciutadans i ciutadanes, entomo el càrrec de la mateixa manera que visc: amb honestedat, amb voluntat d’entesa i mà estesa, però també amb fermesa i vehemència per recolzar allò que socialment sigui just i èticament defensable”. La nova regidora va rebre la benvinguda per part dels portaveus de tots els grups municipals i de l’alcalde.

Amb la incorporació de Ferreiro, es completa el relleu al grup municipal de Junts x SVH, després de les sortides de Joaquim Simon i Fran Infante el setembre passat, i la incorporació d’Agustín Cera a l’octubre.

Aforament al 100%

El Ple municipal ha recuperat al novembre l’aforament complet. Per primer cop des de la represa dels plens presencials en pandèmia, els regidors i regidores van seure als seus llocs habituals i la zona de la Sala de Plens dedicada al públic es va destinar totalment al veïnat, tot i que amb una assistència minsa de públic. Per anar de públic al Ple municipal, tenen preferència les persones que hagin sol·licitat correctament intervenir-hi en relació a algun dels punts de l’ordre del dia. La resta d’aforament es completa per ordre d’arribada.

Posted in Ple municipal