Sant Vicenç dels Horts s’adhereix a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores

  • El Ple de novembre aprova per unanimitat actuacions per avançar en l’educació en xarxa i la transició energètica

El Ple municipal de novembre ha aprovat per unanimitat l’adhesió de Sant Vicenç dels Horts a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores. Es tracta d’una associació de governs locals d’arreu del món, sense ànim de lucre, que promou l’intercanvi d’idees, reflexions i bones pràctiques. Actualment compta amb prop de mig miler de ciutats adherides de 36 països. La regidora d’Educació, Patricia Higueras, destacava la importància de compartir experiències: “És una forma més de crear xarxa, de crear reforç d’estratègies, de veure projectes diferents, de compartir projectes que ja fem nosaltres amb altres ciutats, i enfortir aquesta xarxa que ja tenim a Sant Vicenç dels Horts”.

Precisament per continuar i aprofundir en el treball en xarxa que ja es fa a l’àmbit educatiu vicentí, el Ple va aprovar per unanimitat la incorporació de 136.916 € per destinar al Pla Educatiu d’Entorn, en l’àmbit del conveni entre l’Ajuntament i el Departament d’Educació de la Generalitat. Aquesta aportació es destinarà, entre altres mesures, al “Pla català d’esport a l’escola, recursos tècnics, mentoria socioeducativa, tallers d’acompanyament i suport educatiu, promoció de les oportunitats educatives més enllà de l’escola”, segons va explicar Higueras.

Tots els grups municipals van mostrar el seu suport a l’acord. La regidora de Junts x SVH Elena Ferreiro va valorar la col·laboració entre les dues administracions i l’experiència de Sant Vicenç dels Horts en l’educació en xarxa: “Diu molt de com d’estratègica és la igualtat d’oportunitats per a tots els infants i joves”. El portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, també va celebrar l’acord i va reclamar més recursos pels ajuntaments per acabar amb “una de les grans xacres de l’àmbit educatiu com és l’abandonament escolar prematur”.

 

Instal·lació de plaques solars

La transició energètica va ser un altre àmbit destacat del Ple de novembre, que va aprovar per unanimitat la instal·lació de plaques solars a l’Escola Sant Jordi i a la Pista Polivalent Francesc Macià. A la sessió es va aprovar el conveni que permet a l’AMB licitar i contractar una empresa de serveis energètics per instal·lar i explotar el servei de plaques solars fotovoltaiques als edificis municipals de Sant Vicenç dels Horts. L’objectiu és que el consum energètic dels edificis municipals sigui 100% renovable al 2030. La instal·lació de plaques a l’Escola Sant Jordi i a la Pista Francesc Macià permetrà subministrar energia verda als edificis públics de l’entorn. La regidora de Serveis Municipals, Mireia Vergés, explicava: “L’Ajuntament no assumirà cap despesa addicional per la instal·lació i el manteniment d’aquestes plaques, ja que el cost s’assumirà de l’estalvi que obtinguem de la factura elèctrica d’aquests i altres edificis propers que podran gaudir de la compensació energètica que ens produiran aquestes plaques. Alguns dels edificis propers on podrem donar servei amb aquestes plaques són Casa de la Vila, Biblioteca Les Voltes, la Foneria, el casal de La Vinyala i altres que hi puguem afegir”.

L’oposició va celebrar la mesura. La portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, va dir: “Ens sembla que és un bon camí que als equipaments públics hi hagi plaques solars i que les fonts d’energia cada cop siguin més netes”. De la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, va assenyalar: “Está muy bien que el Área Metropolitana de forma general haga este pliego y adjudique el proyecto a una empresa, pero que también se haga cargo de los problemas que pueda llevar a cabo esta empresa adjudicataria”. Mentre que el portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, va indicar: “Tots aquests passos els estem fent amb la idea de desconnectar-nos dels oligopolis energètics, garantir una energia més verda, democratitzar els subministraments elèctrics i fer que l’energia sigui més assequible, sobretot a les persones més vulnerables”.

El Ple també va obrir el camí per crear una línia de subvencions municipals per a la instal·lació de plaques solars per part de particulars. Amb aquest objectiu, es va aprovar per unanimitat la modificació del Pla Estratègic de Subvencions, un tràmit necessari per posar en marxa les noves subvencions.

 

Contra les violències masclistes

El Ple va començar amb una declaració institucional sobre el Dia internacional contra la violència vers les dones, el 25 de novembre. La declaració la va llegir la regidora de Feminisme, Patricia Higueras. El text recull: “De totes les formes de violència masclista, les violències sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades. Tot això fa de les violències sexuals un component central del patriarcat. No tenen a veure amb el sexe sinó amb el poder. El poder de cosificar, d’humiliar, de dominar, de disciplinar, de generar por i de restringir la llibertat de les nenes, les adolescents i les dones”. La declaració també deixa clar el compromís de l’Ajuntament “amb la garantia de tots els drets que es veuen vulnerats amb les violències sexuals: des del dret a la seguretat, al dret a la integritat física i psicològica, passant pel dret a la salut, el dret a l’educació o el dret a la participació social i política. En definitiva, un compromís amb la llibertat de les dones que ens ha de fer també una societat més lliure.”

 

Defensa dels espais naturals

Pel que fa a les mocions, el Ple va aprovar les dues propostes de resolució que es van debatre. La primera, una proposta del PSC que reclama a la Generalitat el compliment dels seus compromisos econòmics en la gestió dels espais naturals metropolitans, com el Parc Agrari del Baix Llobregat i el Delta del Llobregat, entre d’altres. Aquesta moció es va aprovar amb els vots a favor de PSC, Ciutadans i En Comú Podem, mentre que Junts x SVH s’hi va abstenir per discrepància sobre les dades esmentades a la moció.

 

La Font del Llargarut

A la sessió plenària del novembre també van arribar les reivindicacions del veïnat de La Font del Llargarut. Un dels seus veïns va defensar una moció, presentada per En Comú Podem i amb l’adhesió de Ciutadans, que demana la intervenció urgent de l’Ajuntament per dignificar el barri i garantir la qualitat de vida del veïnat, sense que calgui esperar a la urbanització de La Font del Llargarut. El veí va reclamar mesures de prevenció davant del risc d’incendis forestals, a més de millorar l’accessibilitat, la mobilitat, els subministraments d’aigua i llum, etc. El Ple va aprovar la moció per unanimitat. Tots els grups municipals van reconèixer la complexitat del problema i van mostrar el seu suport al veïnat.

El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, va explicar que el sistema per reparcel·lar Sant Roc ha de marcar el camí per actuar sobre la Font del Llargarut: “Si Sant Roc no és viable econòmicament, La Font del Llargarut ho és menys, i per tant demanaríem a la Comissió d’Urbanisme (de Catalunya) el reconeixement de facto de la legalitat del barri per poder eximir o rebaixar aquesta contribució dels veïns en la urbanització del barri. Això és el que hem seguit en aquests tres anys”.

 

Vídeo del Ple de novembre

 

Posted in Ple municipal