El Ple aprova el finançament de Serveis Socials fins a 2025

  • Llum verda a l’acord entre l’Ajuntament i la Generalitat per destinar més de 5.380.000 € per a polítiques de benestar social a Sant Vicenç dels Horts

El ple d’octubre va aprovar per unanimitat el contracte programa entre l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i el departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat pels anys 2022-25. L’acord econòmic preveu 5.380.102,57 euros per a mesures de benestar social i afegeix millores tècniques a la carta de serveis, com ara la incorporació d’una figura de coordinació, formació per a les persones cuidadores, suport tècnic per a l’equip municipal, entre d’altres. La regidora de Serveis Socials, Mireia Vergés, les explicava al ple tot remarcant la importància d’aquest contracte i celebrant l’increment de finançament. “Es tracta d’una eina essencial per garantir la cohesió social i que ningú queda enrere a Sant Vicenç dels Horts, per fi la podem aprovar”, deia la regidora. A més, Vergés afegia: “El finançament de la Generalitat s’incrementarà de manera progressiva durant els tres anys, a mesura que es vagin incorporant nous serveis”.

Des de Junts x Sant Vicenç, Mei Cerdà valorava l’aprovació del contracte programa com una mesura “molt positiva”.Incrementem el finançament per Serveis Socials i, alhora, així no haurem de recórrer, any rere any, a addendes de l’anterior contracte com s’estava fent fins ara”, deia la regidora. Cerdà afegia: “Agraïm el canvi de postura del govern respecte la moció que el nostre grup va presentar per millorar els Serveis Socials municipals i que llavors van votar en contra, ja que els compromisos del contracte programa que ara signen s’adiuen al que nosaltres portàvem a ple”. En resposta, la regidora de Serveis Socials remarcava: “No hi hahagut cap canvi de posicionament”. Mireia Vergés afirmava: “Tot el que proposàveu a la moció ja s’estava fent des dels Serveis Socials i, a més, des del departament d’Afers Socials i Famílies ens han felicitat pel grau de compliment de l’anterior acord, així que cap rectificació”. Per la seva part, el portaveu de Sant Vicenç En Comú Podem, Jordi Gil, remarcava la millora dels serveis públics que implica el contracte programa. “No podem estar en contra d’un acord que neix amb la intenció de reforçar els equips bàsics d’atenció social, de generar serveis específics d’atenció a la infància i l’adolescència, amb més intervenció socioeducativa i més polítiques en l’àmbit de la joventut”, assegurava. Tot i això, el portaveu dels Comuns apuntava cap a la necessitat d’invertir “més recursos propis de l’Ajuntament” per als Serveis Socials a causa del context de crisi energètica i l’encariment generalitzat dels preus.

 

Aparcament a l’intercanviador de Quatre Camins

Durant la sessió també es va aprovar de manera inicial el Pla Especial Urbanístic que ha de permetre a Ferrocarrils de la Generalitat tirar endavant el projecte per crear un aparcament públic multimodal a l’estació de Quatre Camins. El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, explicava l’essència del projecte: “La capacitat total del nou aparcament serà de 348 places i a l’interior es podran admetre altres usos i serveis relacionats amb la mobilitat i la facilitat d’intercanvi, com ara lloguer de vehicles o altres sistemes compatibles, així com petits serveis de reparació”. “Estem donant llum verda al Pla Especial, aprovem definir un ús que el planejament ja preveu el sistema de clau 9, no una modificació del Pla General Metropolità”, remarcava Bautista.

L’oposició va facilitar-ne l’aprovació: Junts per Sant Vicenç i Comuns van abstenir-se. Demanaven la retirada del punt abans de començar la sessió perquè, segons els dos grups, no hi hagut diàleg ni informació sobre el projecte. Maite Aymerich aclaria que la idea no li semblava “gens malament” al seu grup però requeria al govern “més temps i espais per fer propostes i consultes tècniques en projectes d’aquesta magnitud”. “Tampoc veiem cap referència al projecte de Porta Nord, aquesta centralitat que es busca de l’intercanviador de Quatre Camins també pels municipis de la Vall Baixa i per reconvertir el polígon de la Bofarull en un nou barri de Sant Vicenç”, afegia la portaveu de Junts x Sant Vicenç. En la mateixa línia es manifestava Jordi Gil: “El nostre grup no ha pogut participar en res d’aquest pla, no se’ns va informar ni del període d’exposició pública i entenem que les coses no es fan així”.

Tot i compartir aquesta valoració sobre la falta de temps per treballar el Pla, Ciutadans va votar a favor d’aquest punt. El portaveu del grup, Antolín Jiménez,  explicava que coneixia el contingut del projecte perquè es va cuinar quan era regidor de Mobilitat i Transports. “Yo mismo estuve proponiendo mejoras al proyecto como concejal de Movilidad, como por ejemplo mejorar el acceso a la estación de autobús del intercambiador”, deia.

L’alcalde acabava el debat assegurant que, des del govern, no s’havia amagat cap informació ni a l’oposició ni a la ciutadania: “Entenem que una inversió de prop de 3 milions d’euros en Sant Vicenç dels Horts i que pot beneficiar també a veïnat de barris com Sant Antoni, Sant Roc, Can Ros o Sant Josep és una bona notícia i no tenim la costum d’amagar les bones notícies, com comprendreu”. Així mateix, Miguel Comino afegia: “Es va organitzar un acte públic amb representants de FGC i el veïnat, teníeu la informació i es va aprovar inicialment per Junta de Govern fa més d’un any, heu tingut temps”.

 

Front comú per recuperar els serveis de ginecologia

La unanimitat va arribar en la proposta conjunta del PSC– Sant Vicenç en Positiu i la regidora no adscrita per a la recuperació i millora de l’atenció ginecològica al municipi. La regidora de Salut Pública, Maria Peláez, denuncia el que considera un “desmantellament encobert de l’atenció primària” amb la centralització del servei de ginecologia a l’Hospital de Sant Boi. En la mateixa línia, al text es denuncia que la despesa pública ha baixat en un 27% a l’atenció primària i això ha suposat un descens en la plantilla efectiva de facultatius de “prop d’un miler de professionals”. “Al principio Cat Salut nos lo justificó como un protocolo de redistribución de recursos Covid, después han tardado muchísimo en darnos respuesta cuando hemos hecho seguimiento de este servicio y en algunas ocasiones simplemente no nos contestan”, afegia la regidora.

Tots els grups municipals van sumar-se a la reclamació conjunta per recuperar el servei de ginecologia als ambulatoris de Sant Vicenç dels Horts. Yolanda Artigas (Junts x Sant Vicenç) posava el focus en l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per millorar els recursos en l’atenció primària: “És cert que cada cop s’han centralitzat més els serveis per intentar fer front a la falta de personal i de baixes, per això ens cal un front comú i un compromís per aprovar els pressupostos”, assegurava la regidora. Jordi Gil se sumava a la crítica i deia que el seu grup “ja ho va avisar” quan els CAP de Vila Vella i Sant Vicenç van tornar a la presencialitat. “Portem anys denunciant que s’estaven carregant la sanitat pública i ara, amb aquesta centralització als hospitals comarcals, el que passa és que les persones vicentines més vulnerables no poden accedir als serveis d’especialistes”, remarcava Gil. Per la seva part, Ciutadans requerien un “compromís per retornar el servei”. Antolín Jiménez deia: “Es un servicio básico para la salud de las mujeres y necesitamos un compromiso de que volverán a traer estos especialistas en un plazo corto, para ayudar también a descongestionar el Hospital de Sant Boi y evitar alargar las listas de espera”.

Al text de la proposta, el govern municipal es compromet explícitament a “fer seguiment continuat” de la petició de recuperar el servei de ginecologia de Sant Vicenç dels Horts “treballant conjuntament” amb els responsables del departament de Salut de la Generalitat i del Servei Català de Salut.

 

Garantir el vot de les persones estrangeres

El ple va aprovar per consens la moció presentada per Sant Vicenç En Comú Podem per tal d’afavorir la participació de les persones d’origen estranger que viuen a Sant Vicenç dels Horts i que tenen dret a vot a les eleccions municipals del maig de 2023. Concretament, el text afirma que, a Sant Vicenç dels Horts, 1.900 veïns i veïnes són d’origen estranger. Segons estableix la legislació vigent, el 42,3% d’aquest col·lectiu tenen dret a votar a les municipals per ser d’estats membres de la Unió Europea o per acords de reciprocitat amb Espanya. La moció insta a l’Ajuntament a fer una campanya de comunicació i d’acompanyament perquè el veïnat que pot exercir el dret a vot s’inscrigui al cens electoral. El període d’inscripció començarà l’1 de desembre de 2022 i acabarà el 15 de gener de 2023.

 

Pista de gel pel Nadal

La instal·lació de la pista de gel a la plaça de Narcís Lunes durant el Mercat de Nadal va ser un altre dels punts amb més debat del ple d’octubre. Sant Vicenç En Comú Podem presentaven una moció en contra de la seva instal·lació aquest any per l’impacte ambiental que suposa “en el context de crisi climàtica i energètica”. El portaveu dels Comuns qualificava la decisió del govern com a “surrealista”. “Enmig d’un procés d’Emergència Climàtica, quan hem de buscar mesures per reduir el consum energètic i reduir les emissions, ens trobem que la solució màgica del govern municipal és instal·lar una altre cop una pista de gel i també fer-ho l’any que ve”, assegurava Gil. El regidor afegia: “Hi ha alternatives d’oci a la ciutadania i de promoció del comerç local sostenibles”.

Per la seva part, el govern municipal va anunciar que s’estava treballant en la licitació d’aquest servei per aquest any i el següent defensant els beneficis que genera pel comerç local. El regidor de Promoció Econòmica i de la Ciutat, Xavi Gómez, assegurava que la mesura s’havia fet “a proposta” de Sant Vicenç Suma i la Unió de Botiguers: “Treballem en sintonia amb les dues associacions comercials per promoure el comerç local en un moment tan complicat com l’actual”. En aquest sentit, Gómez justificava l’impacte ambiental de la pista, assegurant que es compensava: “Disposem d’un certificat ambiental que assegura que el volum d’emissions de CO₂ està compensat i els beneficis pel comerç local durant la campanya de Nadal en son moltíssims”. De fet, el regidor assegurava que el consum elèctric de la pista de gel és el mateix que el de “dos vehicles elèctrics circulant durant un dia pel municipi”.

Maite Aymerich deia estar en “total acord” amb l’exposició del portaveu dels Comuns. “Ens sembla que defensar els ODS i fer-se fotos parlant de preservar el medi ambient però després instal·lar una pista amb aquest impacte ambiental és poc coherent”, valorava Aymerich. En aquest sentit, la portaveu anunciava una abstenció i proposava instal·lar una pista de gel sintètic. Xavi Gómez va intervenir per explicar a la portaveu de Junts x Sant Vicenç que havien estat parlant amb altres ajuntaments que havien fet aquesta instal·lació i van decidir descartar-ho. “Ens explicaven que el gel sintètic no deixa de ser un plàstic llis que comporta molts accidents i caigudes”, deia el regidor. Per la seva part, Antolín Jiménez (Cs) assegurava que el seu grup es trobava en un “dilema”. Una de las caras de la moneda es que está más que claro que ayuda al comercio local, la cara no tan bonita es el impacto ambiental y que hace falta aplicar las medidas de ahorro energético que ha aprobado el propio gobierno del PSOE, opinava el portaveu de Ciutadans. La moció en contra de la pista de gel no va prosperar, a les abstencions de Junts per Sant Vicenç i Ciutadans van afegir-se els vots contraris del PSC- Sant Vicenç En Positiu i la regidora no adscrita Lydia Vargas.

 

Reglament de mesures alternatives a la sanció econòmica

Entre altres temes d’interès, durant la sessió també destaca l’aprovació definitiva del Reglament de mesures alternatives a la sanció econòmica (MASE). Les mesures alternatives a les multes preveuen una entrevista personal amb el jove infractor i un pla de treball. Només les sancions lleus es poden canviar per mesures alternatives, amb una dedicació d’entre 4 i 10 hores de treballs a la comunitat. Algunes de les mesures previstes són mediacions reparadores amb víctimes, participació en activitats, cursos de gestió de conflictes, taules de diàleg, col·laboració en campanyes municipals, entre d’altres. Les entitats que participin al programa de mesures alternatives a les multes hauran de formalitzar un conveni amb l’Ajuntament. Durant la sessió, també es va aprovar per urgència l’adjudicació del servei de bar del Camp Municipal de la Barruana.

La regidora Georgina González (SVECP-ECG) va participar al ple d’octubre de manera telemàtica per causa justificada. És la primera sessió que se celebra de manera híbrida: amb la majoria dels regidors i regidores a la Sala de Plens i una altra seguint-la de manera telemàtica.

 

Posted in Ple municipal