El Ple aprova el pressupost de 2024 amb una àmplia majoria progressista

  • El govern municipal i Junts x SVH celebren el diàleg que ha fet possible un acord que consideren “històric” 

L’últim Ple municipal de 2023 va aprovar el pressupost de 2024 de manera definitiva amb una àmplia majoria: 19 dels 21 regidors i regidores del Ple. Els comptes van rebre el suport dels dos grups que formen l’equip de govern (PSC – Sant Vicenç en Positiu – Verds i Sant Vicenç en Comú – Podem) i del grup majoritari de l’oposició (Junts x SVH). L’acord es va signar unes hores abans del Ple. 

L’alcalde, Miguel Comino, va celebrar l’ampli suport als comptes: “S’han incorporat una trentena de propostes demanades, pactades, raonades, parlades i acordades entre els tres grups municipals que introdueixen matisos i nous accents en aquest pressupost, que el fan millor que el que es va aprovar inicialment. Crec que és una bona notícia que una àmplia majoria del nostre municipi estem d’acord en les polítiques que posarem en marxa al 2024 i crec que això és una molt bona notícia de cara a la ciutadania”.

L’alcalde va afegir: “Estem fent allò que vam acordar el dia 1 d’aquest mandat: intentar buscar espais, rebaixar les tensions del passat. Crec que ens reconeixem com a forces polítiques amb tradició democràtica i ens hem d’entendre, davant la incertesa que genera l’aparició de forces retrògrades d’extrema dreta a les nostres institucions, crec que hem de fer aquest esforç extra i anem pel bon camí”. 

La portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, va assistir al Ple de manera telemàtica, així que va ser el regidor Arnau Mata qui va exercir de portaveu del grup: “Estem molt contents d’aquest acord, podria considerar-lo un acord històric”. “Des del principi del mandat vam veure que hi havia una oportunitat perquè hi hagués un canvi en positiu en les relacions entre govern i oposició i ens vam posar a treballar per contribuir amb les nostres propostes al progrés de Sant Vicenç”. Mata va afegir: “Si les mesures no es compleixen, aquesta confiança que avui atorguem, la podem retirar, aquesta confiança que avui avancem, s’haurà de guanyar dia a dia amb el treball conjunt per implementar les mesures”. 

També va celebrar l’entesa el portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil: “Crec que aquest document que hem signat és l’inici de poder ser capaços de, en el traç gros, pensar col·lectivament quin municipi volem. Crec que en això coincidim les tres forces que hem estat capaces d’arribar a aquest acord. Hem de ser capaços de teixir aquestes aliances entre les forces d’esquerra del municipi. No recordo un pressupost que fos aprovat per l’oposició sense necessitat que l’oposició votés a favor, i això encara li posa més mèrit”.

El portaveu del PSC, Isidre Bautista, va demanar confiança per complir els acords: “Confieu. Partim del reconeixement mutu com a organitzacions democràtiques, d’esquerres i de progrés. Ens hi deixarem la pell per complir tots els nostres compromisos”. 

Els dos regidors de Vox es van quedar sols en el seu vot contrari al pressupost. El seu portaveu, Manuel Rielo, va dir: “Teniendo en cuenta que este presupuesto plasma de forma definitiva una mayor carga fiscal para los vecinos de Sant Vicenç, nosotros votaremos en contra”. L’alcalde li va dir al portaveu de Vox que confonia el pressupost amb les ordenances i li va recordar que Vox no va presentar cap al·legació a les ordenances fiscals durant el mes que van estar en exposició pública. 

Pla estratègic de subvencions 

El Ple municipal de desembre també va aprovar el primer Pla estratègic de subvencions, pel període 2024 – 2027. Es tracta del full de ruta que ha de guiar totes les convocatòries de subvencions municipals. El document es va aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició. Arnau Mata, regidor de Junts x SVH: “És bona notícia que tinguem aquest instrument, però no estem d’acord amb una part del contingut del pla”.

El Ple va trobar la unanimitat a l’hora de recuperar la parcel·la del carrer Lucena 2-4, cedida prèviament a l’AMB per a la construcció d’habitatge dotacional. El projecte va quedar en paper mullat arran dels acords entre PSC i En Comú Podem i aquesta votació al Ple va retornar la parcel·la a la casella de sortida. El futur d’aquest terreny es decidirà en funció dels resultats del Pla director d’equipaments i de l’estudi que hi ha previst fer sobre les necessitats del barri de Can Costa.

Finalment, l’últim Ple municipal de 2023 va aprovar una moció que adhereix l’Ajuntament a la Iniciativa Legislativa Popular per la proposició de Llei de garanties de finançament del sistema educatiu català, per un mínim del 6% del PIC per a l’educació. Aquesta proposta de resolució va arribar al Ple impulsada per CCOO i es va aprovar amb el suport de PSC, En Comú Podem i Junts x SVH, mentre que Vox va votar-hi en contra.

Vídeo del ple ordinari de desembre

Posted in Ple municipal