El ple aprova els tràmits per garantir la gratuïtat de P2 a les escoles bressol municipals

  • També es va donar llum verda a la pròrroga del contracte actual de l’EBM l’Alegria mentre es prepara la nova licitació del servei

La gestió de les escoles bressol municipals van tenir un espai destacat al ple de juliol. Primerament, es va aprovar la modificació de l’Ordenança Fiscal 24, que regula els preus de les dues escoles bressol municipals per incloure la gratuïtat de l’etapa de P2. La regidora d’Educació, Patricia Higueras, explicava que, a partir d’aquest curs, “les famílies amb infants de dos anys no hauran de pagar la quota d’escolaritat dels seus fills i filles”. En aquest sentit, el servei es continuarà finançant amb les aportacions de l’Ajuntament i la Generalitat, que ja venien assumint la despesa d’aquests centres conjuntament amb les famílies.

Elena Ferreiro, de Junts per Sant Vicenç, va celebrar la gratuïtat com una mesura per garantir “l’equitat educativa”, tot i que apunta: “Moltes famílies s’han quedat sense plaça a les escoles bressol municipal i, a sobre, una d’elles s’està construint petita”. En aquest sentit, Sant Vicenç En Comú Podem anunciava al·legacions al conjunt de l’ordenança per, en paraules de Jordi Gil, “seguir caminant cap a la tarifació social en tot el servei”. “Al final la gratuïtat parteix d’una previsió de costos que ha fet la Generalitat en referència al preu de matriculació per alumne que no s’ajusta a la realitat, el que s’ha de fer no és tendir a la gratuïtat sinó a la universalització de l’etapa de 0 a 3 anys”, deia Gil.

D’altra banda, la pròrroga de l’actual contracte de gestió del servei de l’Escola Bressol Municipal L’Alegria amb la Cooperativa Suara també va passar per ple. En aquest punt, la regidora d’Educació va explicar que es dona continuïtat al servei mentre “s’està preparant la nova licitació”. “Portem un any treballant en aquesta contractació pública, però amb l’anunci de la gratuïtat per P2 de la Generalitat a última hora, no hem tingut prou marge per fer el càlcul de costos”, explicava Higueras.

 

Fi de la reclamació de la plusvàlua a PRYSMIAN

El ple de juliol va tancar definitivament el procediment per reclamar la bonificació del 50% de la plusvàlua a l’empresa PRYSMIAN-FERCABLE. El govern municipal del PSC, en arribar a l’Ajuntament al 2019, va començar els tràmits per reclamar a PRYSMIAN-FERCABLE la plusvàlua que l’anterior govern havia condonat d’acord amb l’Ordenança de bonificació de la plusvàlua. El govern del mandat anterior, encapçalat per Junts per Sant Vicenç, va eximir a PRYSMIAN-FERCABLE de pagar la plusvàlua que li pertocava per llei, argumentant que l’empresa que ocuparia la nau, Ta-Tung, generaria ocupació al municipi. Ara, l’Organisme de Gestió Tributària estableix que, d’acord amb la darrera sentència del Tribunal Constitucional sobre la Llei d’ordenances de la plusvàlua, “no procedeix practicar la liquidació” per reclamar a l’empresa els 409.869 € que se li van bonificar en l’anterior mandat.

El regidor d’Economia i Hisenda, Xavi Gómez, remarcava que “en cap cas” s’ha acreditat el compliment dels objectius que van justificar la declaració “d’especial interès o utilitat pública” per bonificar la plusvàlua a l’empresa “que marxava”.El punt 1 del pacte que motivava aquest especial interès era generar ocupació entre les persones aturades de Sant Vicenç dels Horts i només tres persones del municipi treballen a Ta-Tung”, deia taxatiu el regidor. Alhora, l’alcalde remarcava sobre l‘ordenança FERCABLE: “El que vam criticar és que hi havia una qüestió ètica en joc, perquè el llavors regidor d’Economia i Hisenda que signava el pacte era treballador de PRYSMIAN en excedència i també que s’estava bonificant l’empresa que marxava, no la que arribava a Sant Vicenç”.

Des de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich defensava la “legalitat” de la bonificació de la plusvàlua a PRYSMIAN-FERCABLE. “Avui la justícia ens dóna la raó i posem fi a un serial que ha durat massa temps, avui l’equip de govern reconeix que no pot retirar la bonificació del 50% de la plusvàlua”, deia la portaveu. Aymerich afegia: “Vam facilitar una operació de reindustrialització al polígon de la Barruana que va portar a instal·lar-se a Sant Vicenç una empresa pionera i en expansió com és Ta-Tung”. Per la seva part, Jordi Gil, dels Comuns, es mostrava “trist” per la decisió del TC i acusava l’actual govern de “deixadesa” en els tràmits per aconseguir el retorn de la plusvàlua de PRYSMIAN-FERCABLE. “Ens hagués agradat més celeritat i algun gest més per part del govern socialista per no perdre prop de 410.000 € en un moment tan complicat com l’actual”, argumentava el regidor.

Pla d’usos del Centre Cívic de La Guàrdia

L’inici dels tràmits pel pla d’usos del Centre Cívic de La Guàrdia encara haurà d’esperar: la proposta d’un model de gestió mixta, entre les entitats i l’administració local, no es va aprovar al ple de juliol. El document per regular l’equipament sorgeix d’un procés participatiu que està pactat i signat amb les quatre entitats que residiran al centre cívic: Bonsai Club Sant Vicenç, Col·lectiu d’Artistes de Sant Vicenç dels Horts, Associació Veïnal de La Guàrdia. La regidora de Participació Ciutadana i Convivència, Paqui Capellades, defensava el model mixt com una aposta “innovadora” per promoure l’ “autogestió” de les entitats. “Un model nou a Sant Vicenç dels Horts però que ja té solera a altres indrets com a Barcelona”. I afegia: “Des del principi s’ha parlat i s’ha acordat aquest model amb les quatre entitats residents”.

A l’inici del debat, Junts per Sant Vicenç i Ciutadans anunciaven abstencions, per després canviar a vot en contra. Arnau Mata, de Junts x SVH, assegurava: “Tenim molts dubtes sobre en quin punt arriba el Pla d’usos del centre cívic, no ha tingut aportacions de la ciutadania durant el període d’exposició pública i no s’ha obert a més entitats del municipi”. I afegia el regidor: “Tampoc s’estableix quines seran les obligacions de l’Ajuntament ni la inversió per mantenir viu l’equipament”. En la mateixa línia es mostrava Antolín Jiménez (Cs), que trobava a faltar “una reunión y explicación técnica” per assimilar el pla d’usos. El regidor establia: “Tampoco nos parece bien que no se haya abierto a otras entidades del municipio cuando la idea es que el centro cívico esté abierto a todo Sant Vicenç dels Horts”.

Georgina González (de SVECP) exigia un “servei de consergeria i una figura de dinamització” pel centre cívic. “Ens fa l’efecte que hi ha equipaments de primera i de segona, que amb les mateixes característiques que el Centre Cívic de La Guàrdia, sí disposen d’aquests recursos municipals”, deia González.

En aquest punt va intervenir a la sessió la presidenta de l’AV de La Guàrdia, Chari Martín, com a representant de les quatre entitats que actualment resideixen a l’equipament. “Necesitamos más músculo por parte del Ayuntamiento para dinamizar el centro cívico, las entidades estamos dedicando muchísimo tiempo a dinamizarlo, como tiene que ser, pero no llegamos a tener el equipamiento abierto tanto como se necesitaría y tampoco tenemos la formación para tirar adelante proyectos y talleres para llenar de vida el centro”, manifestava Martín.

En aquest punt, l’alcalde assegurava que no li semblava “just” que es parlés d’equipaments “de primera i de segona”. “Hi ha més d’un centre cívic a Sant Vicenç sense consergeria, com el del Turó o La Vinyala. Està clar que són models diferents de gestió, però ni millors ni pitjors”, expressava Comino.

El vot final dels grups de l’oposició va canviar de l’anunciat al principi del debat: Junts per Sant Vicenç i Ciutadans van acabar votant-hi en contra, també Comuns, que ja havien avançat la seva negativa. De fet, hi va haver una primera ronda amb empat tècnic, amb l’abstenció de Ciutadans i, en una segona votació, els vots d’Antolín Jiménez i Carmen Soffiati van passar a ser contraris.

Drets Humans a la frontera amb el Marroc

La unanimitat va arribar ja en l’apartat de les propostes dels grups polítics. Sant Vicenç En Comú Podem va presentar una resolució que exigia el “compliment dels Drets Humans” a la frontera d’Espanya amb el Marroc a Ceuta i Melilla i que denunciava l’actuació policial marroquina del 24 de juny passat a Nador. Junts per Sant Vicenç i Ciutadans s’hi van adherir. Jordi Gil, dels Comuns, condemnava rotundament els fets ocorreguts a la frontera de Ceuta i Melilla: “37 víctimes mortals i més d’un centenar de persones ferides; un virulent recordatori de les polítiques migratòries europees basades en la fortificació d’Europa i un virulent recordatori que les facilitats per a la mobilitat de les persones no és la mateixa depenent del seu lloc d’origen”, establia Gil. En aquest punt el PSC va demanar fer algunes al·legacions que van ser rebutjades pels Comuns, com ara retirar el punt que demana que “el President del Govern es retracti de les paraules elogiant l’actuació policial del Marroc”. El portaveu socialista, Isidre Bautista, establia: “Ens sembla que els Comuns han portat aquesta moció sense aquest punt a altres ajuntaments i la intenció de deixar-lo aquí és generar oposició en un punt que totes i tots hi estem d’acord: la defensa de la vida i els Drets Humans”.

Homenatge a les víctimes del terrorisme

Ciutadans va portar a ple una proposta de resolució del Parlament de Catalunya per a l’adhesió de Sant Vicenç dels Horts al Dia Internacional de commemoració i homenatge a les víctimes del terrorisme. Es commemora el 35è aniversari de l’atemptat al Supermercat d’Hipercor a Barcelona i el cinquè aniversari de l’atemptat de les Rambles i Cambrils. Antolín Jiménez es feia ressò de les paraules de l’ONU: “Los actos de terrorismo se propagan con una serie de ideologías que fomentan el odio que dañan y matan a miles de persones inocentes cada año”, deia el portaveu de Cs. Alhora, Jiménez lamentava que a Espanya hi havia una “llarga trajectòria” d’organitzacions terroristes. “Las víctimas del terrorismo necesitan ser escuchadas y se quejan que muchas veces son olvidadas una vez se atienden sus necesidades inmediatas”, assegurava el regidor.

 

La sessió es pot recuperar per vídeoacta (https://bit.ly/3POrGFi) o a Ràdio Sant Vicenç https://www.radiosvh.info/embed/podcast?id=radiosantvicenc_podcast_10945

 

 

Posted in Ple municipal