Ple setembre 2023

El Ple aprova la modificació del Pla General Metropolità que permetrà dignificar el Front Fluvial Sud

  • La urbanització d’aquesta zona servirà per construir-hi habitatge públic de lloguer, equipaments i zones verdes

El primer Ple municipal de l’actual curs polític, el 21 de setembre, va aprovar inicialment la modificació puntual del Pla General Metropolità per transformar el Front Fluvial Sud, l’espai a tocar de La Vailet, entre la carretera de Sant Boi i la futura carretera de circumval·lació que limitarà amb el Parc Agrari. El tràmit va tirar endavant amb els vots de l’equip de govern (PSC i En Comú Podem). Junts per Sant Vicenç va votar-hi en contra i Vox s’hi va abstenir. 

El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, va explicar el projecte: “Aquesta modificació del Pla General proposa construir fins a 139 habitatges, dels quals 78 es destinaran a habitatge de protecció pública, com a mínim 39 habitatges de protecció pública seran de lloguer. A més a més, es delimiten dues zones d’equipaments, una de 2.300 m2, a més a la planta baixa d’un dels edificis hi haurà un sostre d’equipaments de 990 m2. Es destinen, entre tot, 2.278 m2 a zones verdes”.

La portaveu de Junts per Sant Vicenç, Maite Aymerich, considera que cal esgotar altres espais per construir habitatge abans de fer-ho en aquests terrenys: “Defensem un creixement urbanístic que sigui sostenible i equilibrat amb els usos del sòl, per això sempre diem que cal esgotar les possibilitats existents que hi ha encara a la trama urbana per fer les noves promocions d’habitatge, en lloc d’hipotecar equipaments, zones agrícoles o zones de desenvolupament estratègic. La clau 9 és una zona de desenvolupament estratègic de la ciutat, que cal ordenar, però no d’aquesta manera. A la trama urbana consolidada encara es poden construir al voltant d’un miler d’habitatges”.

De la seva banda, el portaveu de Vox, Manuel Rielo, va explicar l’abstenció del seu grup: “Nosotros vamos a hacer una abstención, puesto que estamos, en cierto modo, en favor de la opinión de Junts, pero también entendemos la opinión del gobierno”. 

El portaveu d’En Comú Podem i soci de govern, Jordi Gil, va explicar que el seu suport al projecte del Front Fluvial Sud arriba amb l’acord de govern, després de “negociar amb el PSC algunes condicions”. “És ben cert que no tot s’hi val, no podem anar a un creixement il·limitat, però també és ben cert que Sant Vicenç té actualment necessitat d’habitatge de lloguer. El que és evident és que el Parc Agrari ni es toca, ni està en perill, entre altres coses perquè ja està preservat per una carretera que ja estava inclosa al Pla General Metropolità i el que fem en aquesta modificació és marcar-la i, per tant, aquesta carretera es podrà iniciar en el moment que es comenci a desplegar aquesta modificació”. Gil també va afegir: “Endreçar aquella zona creiem que està bé en aquesta línia i el que estem intentant és augmentar el nombre d’habitatges de lloguer”. 

En aquest sentit, l’alcalde, Miguel Comino, va defensar que la urbanització del Front Fluvial Sud ha de servir per resoldre tres problemes: “Allò és el centre de Sant Vicenç i ara mateix hi tenim un espai degradat, el volem transformar perquè sigui un espai digne. El segon punt que resolem és el tema de l’habitatge, per fi hi haurà habitatge protegit a Sant Vicenç dels Horts que es podrà construir de debò. I també resolem un tema que no és menor: la nostra proposta és que el terreny d’equipament que surt, pugui servir per traslladar el mercat dels dijous, que fa més de 20 anys que està de manera provisional al lateral de la carretera de Sant Boi, fent la vida impossible al veïnat. I tot això sense tocar ni un pam de Parc Agrari”.  

El Ple municipal del setembre va aprovar un altre tràmit urbanístic, en aquest cas per unanimitat: es tracta de la sol·licitud a la Generalitat perquè comenci el procediment d’avaluació ambiental estratègica dels terrenys de l’antiga Bofarull, un projecte que ha d’urbanitzar i transformar la Porta Nord de Sant Vicenç dels Horts. 

 

Trasllat de l’Escola Bressol Municipal Petit Mamut

En l’àmbit educatiu, el Ple va aprovar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i la Generalitat per desenvolupar el Pla Educatiu d’Entorn durant quatre cursos, a comptar des del curs actual. És previst que aquest conveni permeti al municipi treballar amb més estabilitat i previsió sobre els recursos econòmics que la Generalitat destinarà al Pla Educatiu d’Entorn, ja que l’aportació econòmica anual tindrà com a referència el conveni acordat amb l’Ajuntament. 

D’altra banda, en resposta a una pregunta de Junts per Sant Vicenç, la regidora d’Educació, Patricia Higueras, va informar que la Generalitat ja ha acceptat el trasllat de l’Escola Bressol Municipal Petit Mamut a les noves instal·lacions. “Avui hem vist la resolució que ja està el trasllat acceptat. Hem estat mantenint diferents reunions amb la direcció de l’escola bressol i ho teníem tot ja embastat per quan arribés aquest moment. En principi, si tot va bé, el cap de setmana del 30 de setembre es podria mobilitzar brigada per poder fer el trasllat. Tenim previst enviar un circular a les famílies amb la previsió de les dates.”

 

Adjudicat el contracte de la zona blava

A la sessió plenària també es va aprovar per unanimitat l’adjudicació del contracte de la zona blava a l’empresa que ha guanyat la licitació pels pròxims sis anys, Opciones Viales S.L. El regidor de mobilitat, Isidre Bautista, va explicar que, de moment, es podrà fer servir l’app d’aquesta empresa per gestionar la zona blava, fins que comenci a funcionar l’app de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

Solidaritat i defensa dels drets humans

El Ple va començar amb un minut de silenci en solidaritat amb les víctimes del terratrèmol del Marroc i les inundacions de Líbia. A més, la regidora de Justícia Global, Inma Moyano, va llegir dues declaracions institucionals. Al primer text, es va destacar la solidaritat vicentina: “Davant d’aquestes catàstrofes tan greus, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts vol traslladar el seu condol i preocupació per les conseqüències d’aquests dos episodis meteorològics i es posa a disposició de les entitats supramunicipals i d’entitats cooperants del tercer sector per col·laborar en garantir la reconstrucció i l’ajuda, tant al Marroc com a Líbia. En aquest sentit, cal recordar que el Fons Català de Cooperació ha obert un compte corrent per ajudar a les persones damnificades. Es vol agrair l’actuació conjunta entre les entitats marroquines del nostre municipi i la ciutadania, que ha fet possible la recollida de 2.500 quilos de material per enviar les zones més afectades pel terratrèmol succeït al Marroc”.

La segona declaració institucional estava relacionada amb el projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans”, del qual Sant Vicenç dels Horts en forma part i que enguany celebra una dècada. Aquesta declaració institucional dona pas a la Quinzena de la Solidaritat Teresa Losada, que se celebra del 25 de setembre al 8 d’octubre. 

Accés a la vídeoacta.

 

Posted in Ple municipal