11a Quinzena Solidaritat

Sant Vicenç dels Horts celebra l’11a Quinzena de la Solidaritat Teresa Losada

  • L’Ajuntament, en col·laboració amb la Taula de la Justícia Global i Drets Civils, convida a reflexionar sobre qui té dret a tenir drets
  • Se celebrarà del 25 de setembre al 8 d’octubre i recordarà Teresa Losada en el 10è aniversari de la seva mort

Amb el lema “Qui té dret a tenir drets?”, Sant Vicenç dels Horts acollirà l’11a Quinzena de la Solidaritat Teresa Losada del 25 de setembre al 8 d’octubre. Aquesta nova edició oferirà una àmplia gamma d’activitats per conscienciar sobre la importància de la cooperació i la solidaritat en la construcció d’una societat més justa. El punt de partida de l’11a Quinzena de la Solidaritat va ser la moció al Ple municipal en favor de Ciutats Defensores dels Drets Humans, coincidint amb el Dia Internacional de la Pau i el 10è aniversari de la defunció de Teresa Losada. 

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, destaca la importància d’atacar des de l’arrel la injustícia: “Busquem aconseguir la justícia a través de polítiques locals i globals capaces de desarticular les relacions de poder que generen desigualtat a escala mundial. Sant Vicenç s’ha demostrat sempre un municipi compromès amb la solidaritat mundial i les entitats hi juguen un paper clau”. Per la seva banda, la regidora de Justícia Global, Inma Moyano, insisteix: “Aquesta feina es fa partint de la responsabilitat que tenen els països enriquits (o el nord global) cap als països empobrits (o sud global). Aquí, vivim i defensem els nostres drets com a conquestes socials, però des d’altres indrets aquests drets es perceben com a privilegis”.

 

Un programa per conscienciar 

  • La inauguració oficial d’aquestes dues setmanes solidàries tindrà lloc el dilluns 25 de setembre amb la projecció de la pel·lícula “Wanibik: El pueblo que vive frente a su tierra” dins del marc del FISAHARA (Festival Internacional de Cinema del Sàhara Occidental). Aquesta obra, dirigida per Rabah Slimani, va ser guardonada com a millor documental al FISAHARA. L’esdeveniment es realitzarà a les 19 h al CCC Virgínia Amposta i inclourà una xerrada amb l’expert en la matèria, José Luis Ferrer Buendia.
  • Un altre acte destacat serà l’exposició “Lluites Locals Lligades a Realitats Globals”, codissenyada per CEHDA – Associació per al Desenvolupament Cultural Ambiental i Humà, Enginyeria Sense Fronteres, i la Fundació Espigoladors. Aquesta exposició itinerant ressaltarà les lluites locals enfront de realitats globals, amb un enfocament particular en les dones que s’enfronten als efectes del canvi climàtic i altres impactes globals. La mostra estarà disponible del 26 de setembre al 6 d’octubre al CCC Virgínia Amposta.
  • El dijous 27 de setembre es realitzarà la inauguració del mural “Els drets humans no es negocien”, una iniciativa liderada pel Servei d’Atenció Integral (SAI) l’Afirmativa en col·laboració amb la Quinzena de la Solidaritat. Aquest mural visualitzarà les diversitats d’orientació sexual, identitat i expressió de gènere. L’activitat es realitzarà a les 19 h al Parc de la Foneria.
  • També es podrà gaudir de l’exposició “Enredadas”, que il·lustra la vida de sis dones emprenedores de diversos països a través de 48 fotografies. L’exposició, organitzada per la Fundació Taller de Solidaritat, es podrà visitar al CCC Virgínia Amposta del 25 de setembre al 8 d’octubre. La inauguració comptarà amb un col·loqui amb la participació de Maria Subiela, coordinadora de l’exposició; Eugenia Curto, presidenta de Taller de Solidaritat, i Pere Silvente, coordinador de Taller de Solidaritat a Sant Vicenç dels Horts
  • En una sessió organitzada per la Fundació Maria Auxiliadora i l’ONG Cehda, membres de Cehda compartiran les seves històries de vida per abordar la vulneració dels Drets Humans. L’acte tindrà lloc el divendres 29 de setembre de 17.30 a 19.30 h a la Fundació Maria Auxiliadora i serà presentat per Rashid Abubakar Iddrisu. 
  • També estan previstes dues visites de defensores de drets humans en el marc de la Quinzena de la Solidaritat. L’afganesa iraniana Fatimah Hossaini oferirà una xerrada sobre els drets de les dones i les persones refugiades, el 3 d’octubre a les 10 h a l’IES Gabriela Mistral, mentre que el 4 d’octubre a les 10 h a l’IES Frederic Mompou, el colombià Carlos Andrés Tobar parlarà dels drets de la comunitat LGTBI. 
  • Ja el divendres 6 d’octubre a les 18.30 h, al Saló de plens de l’Ajuntament, es realitzarà una rebuda institucional a dos activistes internacionals dels drets humans: Adenike Oladosu, activista pel clima de Nigèria que va fundar el moviment Fridays for Future a Nigèria, i Martha Moreno Guati Rojo una activista feminista de Mèxic que coordina el programa de Gènere i Migració de FOCA. 

 

Recordem Teresa Losada

L’acte de cloenda recordarà el 10è aniversari de la mort de Teresa Losada, fundadora de Bayt al-Thaqafa. La commemoració començarà el 7 d’octubre a les 17 h amb una rebuda institucional encapçalada per la tinenta d’alcaldia Inma Moyano, seguida d’un parlament institucional a càrrec de l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino. A continuació s’oferirà una ponència centrada en la figura de Teresa Losada i la seva influència en el diàleg intercultural i interreligiós. Rosa Bada, ex directora de Bayt al-Thaqafa, serà l’encarregada d’impartir-la.

A les 17.30 h es farà una taula rodona en què s’explorarà l’empremta de Teresa Losada en les polítiques d’acollida de Sant Vicenç dels Horts i la perspectiva intercultural en la intervenció de Bayt al-Thaqafa. Els participants seran Rafael Crespo, antropòleg i expert en interculturalitat; Sara Bajiji, responsable de l’Àrea jurídica de Bayt al-Thaqafa, i Àlex Blasi, tècnic del projecte d’Allotjament temporal per a joves de Bayt al-Thaqafa.

Finalment, a les 18 h, es dedicarà un espai de trobada i record de Teresa Losada amb un micròfon obert per a aquells que desitgin compartir les seves pròpies reflexions i records d’aquesta influent figura. També es gaudirà d’un pica-pica a càrrec de dones vinculades als programes de Bayt al-Thaqafa.

Amplia la informació
Per a més informació i detalls, es pot consultar el web municipal: www.svh.cat. També es pot contactar amb el SIAC (Can Comamala, c. Mossèn Jacint Verdaguer, 113) al telèfon 900 111 656 o a través de l’adreça de correu electrònic siac@svh.cat.

Posted in Solidaritat, Cooperació i Voluntariat