El Ple avança en els tràmits per urbanitzar la zona de la Bofarull

  • Durant la sessió es va ratificar el protocol d’intencions signat per l’Ajuntament, l’IMPSOL, l’Àrea Metropolitana i la propietat privada pel desenvolupament urbanístic de la Porta Nord, per crear habitatge, equipaments i zones verdes
  • També es va aprovar el primer Pla Municipal de Drogues i Addiccions

 

El Ple d’abril va ratificar per unanimitat el protocol d’intencions per tirar endavant el projecte per transformar el polígon de la Bofarull, signat el 31 de març per l’Ajuntament, l’Institut Metropolità del Sòl i la Gestió Patrimonial (IMPSOL), l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la propietat privada. La urbanització de la Porta Nord de Sant Vicenç dels Horts preveu construir-hi 500 habitatges protegits, zones verdes i equipaments. Isidre Bautista, regidor d’Urbanisme, explicava durant la sessió que la ratificació del protocol és el tràmit previ per encarregar l’avanç del planejament urbanístic a l’Àrea Metropolitana. “Unifiquem el criteri per anar a la Comissió d’Urbanisme i demanar l’avanç de la modificació del planejament i començar a treballar en aquesta transformació”, exposava el regidor. Alhora, afegia: “És un projecte que s’ha treballat durant molts anys i, de mica en mica, es va obrint camí per a la urbanització d’aquesta zona obsoleta del municipi”.

Tots els grups consideraven el projecte per urbanitzar el polígon de la Bofarull com una gran oportunitat per a Sant Vicenç dels Horts. De fet, des de Junts x SVH, Maite Aymerich qualificava el projecte com “la gran oportunitat de transformació” que té ara mateix Sant Vicenç dels Horts. “Lliga aquest espai en desús amb la riera, amb els espais d’IMPSOL, amb l’intercanviador de Quatre Camins i altres zones colindants que es poden desenvolupar com ara zones industrials o espais de formació”, assegurava la portaveu. Alhora, Aymerich recordava que el protocol “neix” d’una proposta d’estudi que va encarregar ella al 2019 i criticava la “tardança” en reprendre-ho per part del govern municipal. “El que porteu a aprovació avui és una declaració d’intencions, estem com estàvem fa quatre anys, però estem molt contents que això tiri endavant, ja era hora”, afegia la regidora. En resposta, l’alcalde Miguel Comino assegurava que s’ha avançat respecte 2019: “Per nosaltres era prioritari tenir un acord amb els propietaris per poder iniciar la modificació del planejament, que és exactament el que hem fet amb aquest protocol”.

Des de Ciutadans, Antolín Jiménez considerava que el projecte era “molt potent”. “Puede dar mucho dinamismo a la ciudad y unir mucho más Cuatro Caminos y el barrio de Can Ros”, deia el portaveu. Per la seva part, Jordi Gil (SVECP) coincidia en la “gran  oportunitat” que suposa el projecte pel municipi però acusava el govern municipal d’utilitzar la institució per a fins “partidistes”. “Segurament encara queden anys per veure aquells pisos construïts però sí que estem veient que l’alcalde ja ha utilitzat imatges del projecte a les seves xarxes socials per anunciar que allà s’hi construiran pisos”, deia Gil. El portaveu afegia: “Us heu passat quatre anys dient que el que havia signat l’anterior govern per a la residència de gent gran no servia perquè només era un protocol d’intencions i ara esteu fent el mateix”. En aquest punt, el regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, establia el que considera “diferències” respecte el protocol d’intencions amb la residència de la gent gran. “Aquest protocol d’intencions és el que ens demana la Comissió d’Urbanisme per poder desenvolupar la modificació del planejament i, en canvi, la declaració d’intencions que es va signar en el seu moment amb el Conseller Chakir El Homrani, va quedar en paper mullat perquè seguim sense el concert de les places per part de la Generalitat”, deia Bautista.

 

Aparcament a Quatre Camins

Al ple d’abril també es va verificar el text refós del Pla Especial Urbanístic (PEU) que inclou algunes prescripcions de la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat pel que fa a la construcció de l’aparcament públic a l’estació de FGC de Quatre Camins. Bàsicament, es tracta de consideracions tècniques que fan referència als usos i les dimensions que han de complir l’establiment comercial o de restauració que preveu el PEU. A l’octubre de 2022, el plenari ja va donar llum verda a l’aprovació inicial de la modificació urbanística per a la construcció de l’aparcament intermodal de l’estació de FGC de Quatre Camins, que preveu 300 places d’aparcament i altres espais a banda de l’establiment comercial o de restauració, com ara serveis associats a la mobilitat, per facilitar l’intercanvi de vehicles de mobilitat personal, petits serveis de reparació, de paqueteria i oficines relaciones amb la mobilitat.

 

Prevenció del consum de drogues i addiccions

L’aprovació del primer Pla Municipal de Consum de Drogues i Adiccions de Sant Vicenç dels Horts va ser un altre dels punts destacats del pel d’abril. El document ha de guiar les línies estratègiques de les polítiques locals de prevenció adreçada a l’adolescència i la joventut del municipi fins l’any 2026. En la fase de diagnosi del pla, han participat diferents agents socials del municipi. Ho explicava Patricia Higueras, la regidora de Joventut i Infància: “Va haver-hi una primera fase amb entrevistes al personal tècnic municipal i una segona amb joves, diferenciats per edats, de 14 a 18 anys i de 19 a 29”. “També s’han fet qüestionaris participatius on-line als joves i a les seves famílies”, afegia la regidora.

L’oposició es va abstenir en bloc en aquest punt, facilitant l’aprovació però qualificant el document de “poc ambiciós” i “sense recursos associats”. Des de Junts x SVH, Mei Cerdà considera que el pla quedarà “en paper mullat”. “L’estudi manca de rigorositat en algunes de les seves conclusions, serà molt difícil coordinar els recursos existents si hi ha manca de coordinació entre els diferents departaments i si no hi ha recursos econòmics associats”, deia la regidora. En la mateixa línia es mostrava SVECP, que, a més, establien que el pla no contempla “cap acció específica” per combatre l’addicció a les pantalles. Jordi Gil incidia en la falta de finançament: “En cap moment del pla es parla del finançament i no és una qüestió menor, s’han d’invertir recursos en crear xarxa comunitària i en educadors de carrer”, afegia el portaveu. D’altra banda, Antolín Jiménez (Cs) assegurava que al Pla no es preveien recursos ni accions per millorar qüestions que s’apunten a la diagnosi: “Tenemos un problema de salud mental entre los jóvenes y también de falta de ocio en el municipio, son dos puntos que quiero recalcar porque dentro del plan se apuntan pero no se prevé ninguna acción”, deia Jiménez.

La regidora Patricia Higueras va remarcar la feina “transversal” que es fa des de fa anys en matèria de prevenció de drogues i addiccions i que ha guiat el Pla: “Per exemple, des del cicle de xerrades de l’Eduquem en família preveiem sessions per abordar l’ús de pantalles o la tècnica de Salut ha estat present en l’elaboració del Pla, sí hi ha coordinació”, assegurava Higueras. A més, afegia: “Som plenament conscients dels problemes de salut mental de la joventut vicentina, per això hem ampliat el Servei d’Atenció Psicològica i continuarem destinant-hi recursos”.

 

Preus públics del Molí Coworking

Les abstencions de l’oposició també es van repetir als punts relacionats amb la modificació dels preus d’ús del Molí Coworking, l’espai dedicat a acollir empreses de nova creació. El servei s’adreça a professionals que tirin endavant una activitat econòmica des de fa menys de tres anys. Al ple es va aprovar reduir a la meitat l’import que han de pagar les persones usuàries per fer ús de l’espai:

  • Passa de 200 € a 100 € mensuals
  • Es preveuen bonificacions en el preu del 70% durant el primer any i del 30% el segon

El regidor de Promoció Econòmica i Comerç, Xavi Gómez, assegurava que l’objectiu de la rebaixa és “facilitar l’accés” dels autònoms i autònomes al servei. “La nostra idea és que l’espai sigui suficientment econòmic per permetre l’estalvi o el desenvolupament econòmic d’aquests projectes, perquè puguin ocupar locals a Sant Vicenç dels Horts tan aviat com sigui possible”, afegia el regidor.

Des de Ciutadans, Antolín Jiménez optava per ampliar les bonificacions a tres anys; de 70% el primer any, del 50% el segon i del 30% el tercer. “Una start up suele tardar entre 3 y 5 años en conseguir estabilizarse y así las ayudaríamos más en esta puesta en marcha”, assegurava el regidor. En una altra línia es mostraven Junts x SVH i SECP, que qualificaven el canvi de preus del Molí Coworking com a “improvisació”. Arnau Mata ho analitzava en un doble sentit: “Hi ha dues opcions; o el canvi és fruit de la improvisació a la que ens té acostumada aquest govern o, pitjor encara, és una mesura electoralista més del PSC que queda molt bé”, afirmava el regidor. I Mata afegia: “No hi ha cap estudi econòmic que sustenti aquesta rebaixa ni que analitzi els preus d’altres coworkings de l’entorn”. Per la seva part, Jordi Gil (SVECP) recordava que estem amb uns “pressupostos prorrogats” i que la previsió inicial s’havia fet a 200 euros: “Està clar que els serveis públics no estan pensats per guanyar diners però tampoc poden ser deficitaris”. “Ens sorprèn aquesta improvisació”, remarcava Gil.

El Molí Coworking compta amb 12 espais de treball en una sala comuna a la planta baixa del Molí dels Frares, amb accés directe al jardí. A més, també disposa de recepció, sala de reunions, domiciliació fiscal, connectivitat, impressió, entre d’altres. Les sol·licituds per fer servir l’espai es poden presentar fins el 27 d’abril. Podeu consultar tota la informació aquí: https://svh.cat/actualitat/noticies/les-sollicituds-per-desenvolupar-projectes-al-moli-coworking-es-poden-presentar-fins-al-27-dabril/

 

Recursos per a Habitatge Social

També es van aprovar per unanimitat l’addenda dels dos convenis amb l’Agència Catalana de l’Habitatge per dotar de recursos humans l’Oficina Local d’Habitatge i el desplegament del Programa de mediació de lloguer social. Concretament, amb aquests dos convenis, la Generalitat aportarà al municipi 61.275 € durant el 2023.

L’objectiu principal dels dos acords és “garantir la proximitat” de la gestió i “l’accés amb facilitat” de la ciutadania vicentina als recursos en matèria d’habitatge. “L’Oficina Local d’Habitatge gestiona actualment un total de 316 subvencions pel pagament del lloguer de l’Agència Catalana de l’Habitatge i 125 prestacions econòmiques municipals pel pagament del lloguer i la hipoteca”, establia la regidora d’Habitatge Social, Maria Peláez. Alhora, la regidora assegurava que l’aportació de l’Agència Catalana de l’Habitatge és “insuficient”:Ara mateix tenim a Sant Vicenç 58 famílies acollides en habitatges d’emergència i no m’agrada dir-ho, però sembla que la situació anirà a pitjor”, remarcava.

 

Podeu recuperar el ple d’abril a la vídeoacta https://asvh.seneca.tv/watch?id=MzY4MWJkNWYtMGFmYy00ODc3LTg3YzItYWUzYmQ0M2YzMDM3 o a Ràdio Sant Vicenç: https://www.radiosvh.info/programs/plemunicipal/radiosantvicenc_podcast_14708?ref=tw

 

Posted in Ple municipal