El Ple de març aprova inicialment una modificació del Pla General Metropolità per transformar Can Reverter en una residència per a gent gran i centre de dia

  • El canvi possibilitarà el trasllat de la residència Sophos, que actualment es troba al carrer de Santander, al nou espai del barri del Turó
  • Amb el nou equipament es doblarà el nombre de places de 50 a 100, la meitat de les quals seran públiques
  • A la sessió plenària també es va aprovar l’aixecament de la suspensió del contracte de jardineria, que ja es pot adjudicar a una Unió Temporal d’Empreses (UTE) i al Centre Especial de Treball Iris

El Ple ordinari de març va aprovar ahir inicialment una modificació del Pla General Metropolità (PGM), amb l’objectiu de transformar la masia de Can Reverter en una residència per a la gent gran, del grup Sophos. Aquest canvi es va aprovar amb els vots a favor de les formacions de govern (JUNTS i SVH SI PUEDE) i del representant del PDeCAT, mentre que es van abstenir PSC, Cs, ICV-EUiA, el regidor no adscrit i la regidora no adscrita.

Segons es va informar al Ple del 21 de març, el canvi permetrà a la residència Sophos, ubicada actualment al carrer de Santander, doblar el nombre de places, passant de 50 a 100. La meitat d’aquestes places seran públiques. A més, també es crearà un parc públic d’uns 1.000 metres quadrats. L’alcaldessa, Maite Aymerich, va destacar que aquesta operació “significa per Sant Vicenç dels Horts passar de tenir poques places de residència de gent gran a tenir 140 més del que tenim actualment”. Cal recordar que, a més de la futura residència Sophos, també està en tràmits de creació la residència de la gent gran a l’entorn del Molí dels Frares, que disposarà de 102 places: 82 places residencials (66 concertades i 16 provades) i 20 places de centre de dia (totes concertades). “D’altra banda, és una manera de protegir el patrimoni local sense inversió pública”, va afegir Aymerich, qui va recordar que Can Reverter és Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

Des de l’oposició, es va criticar la falta de temps per poder analitzar aquesta modificació del PGM. “No ens desagrada la possibilitat de fer aquesta operació, però ens hauria agradat tenir aquesta explicació prèvia. També ens ha sobtat una mica la rapidesa de l’operació. Hem vist que el dia 7 de març entra una instància i 14 dies després ja ho estem portant al Ple”, va senyalar Miguel Comino (PSC). En la mateixa línia, Jordi Gil (ICV-EUiA) es va queixar que la informació arribés “tardíssim” per poder estudiar “una modificació de 4.500 metres quadrats, que no és poca cosa”. I va afegir: “Seguim sense veure l’interès general en aquesta modificació, perquè es fa perquè una empresa privada pugui treure un profit econòmic”. El portaveu d’ICV-EUiA assegurava que a Sant Vicenç dels Horts “no anem sobrats” d’espais públics ni serveis, tot afirmant que s’ha “perdut una oportunitat” amb Can Reverter.

Des de Cs, Carlos Gómez també va demanar “un buen convenio de hechos sobre lo que se quiere aprovar […] porque si no se deja bien atado todo depende de la buena voluntad”. Igualment, el representant del PDeCAT, Llorenç Perarnau, va demanar un conveni, “perquè no sigui una operació d’especulació sinó que reverteixi en l’interès general”.

Contracte de jardineria

El Ple de març també va aprovar l’aixecament de la suspensió del contracte de jardineria, que ja es pot adjudicar a una Unió Temporal d’Empreses i al Centre Especial de Treball Iris. Aquest contracte estava suspès per un recurs de l’empresa MOIX SERVEIS I OBRES davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. MOIX, que optava al nou contracte, era també l’empresa que fins ara tenia adjudicat el servei de manteniment i renovació dels espais verds a Sant Vicenç dels Horts. Un cop la justícia ha resolt desestimar la mesura cautelar demanada per MOIX, ja es poden adjudicar els dos lots del contracte.

Les noves empreses seran UTE Ambitec-Urbacet (lot 1, manteniment dels sectors plana i riu) i el Centre Especial de Treball IRIS (lot 2, manteniment dels barris de muntanya). La previsió és que l’adjudicació es pugui fer aquest mes i la formalització del contracte a l’abril. Tots els treballadors que estaven a Sant Vicenç per part de MOIX passaran a la nova adjudicatària.

Els nous serveis incorporen millores com ara el manteniment de nous espais verds (zona del riu i parc del Mamut Venux) i la neteja els caps de setmana dels espais catalogats com a parcs. A més també hi haurà un desbrossament de vials continuat i un control de qualitat integral del manteniment, de manera que si l’empresa no compleix amb allò acordat es pugui penalitzar a les factures mensuals.

En aquest sentit, des de l’oposició, tot i celebrar la notícia, es va criticar la gestió del contracte anterior per part del govern. “Celebrem que marxi MOIX de Sant Vicenç però lamentem que marxi gairebé de rositas davant els incompliments de contracte, amb poques sancions administratives per part de l’Ajuntament”, va exposar Comino (PSC). “L’Ajuntament ha estat molt tou, s’han fet sancions administratives que no arribaven als mil euros quan aquesta empresa ha estat incomplint flagrantment el contracte”, deia Perarnau (PDeCAT). El regidor de Serveis Municipals, Fran Infante, va replicar: “Las sanciones son las que nos permite la normativa. Se ha sancionado en cinco ocasiones y siempre con el mayor importe que se ha podido”. I va afegir: “Ahora sí hemos incluido en la plica un sistema de calidad, que la sanción vaya en la factura mensual y no por vía administrativa. Esto nos permite actuar mucho más rápido y com mayor contundencia. De manera que el factor económico sí perjudique a la empresa [en caso de incumplimiento]”.

Lloguer per a joves al Camí de la Font de Sant Josep

L’equip de govern també va informar al Ple sobre el conveni amb l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL) mitjançant el qual el Consistori li cedeix gratuïtament la parcel·la situada al camí de la Font de Sant Josep. A canvi l’IMPSOL engega el procediment necessari per crear habitatge públic de lloguer per a joves (vegeu aquí la notícia ampliada). Des d’ICV-EUiA, Jordi Gil, va voler destacar que “això ha estat una aposta decidida de la presidenta de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i del grup d’Entesa que és el que l’està presidint i que vol, en 4 anys, fer mil pisos de lloguer als municipis de l’àrea”. Malgrat valorar positivament el conveni, Gil va recordar que “estem a dos mesos de les eleccions i no cal fer escarafalls perquè pot canviar molt el panorama”.

L’alcaldessa i també vicepresident de l’AMB, Maite Aymerich, va destacar que des de l’Àrea s’ha ajudat a actualitzar un projecte “que al 2015 es va quedar en un calaix” i que ara s’ha recuperat adaptant-ho a la normativa actual: “Ara esperem fer el projecte executiu i que en el proper mandat, estic convençuda, sigui realitat”.

Reconeixement a la Cofradía

Altre dels punts destacats del Ple va ser la moció en reconeixement als 20 anys de trajectòria de la Cofradía del Santísimo Cristo de la Salud y Nuestra Señora de la Soledad. La proposta la va presentar el grup del PSC en nom de l’entitat però no va prosperar per falta de consens en un dels quatre acords que recollia el document: concedir el títol simbòlic d’alcaldessa perpètua de Sant Vicenç dels Horts a la Virgen de la Soledad. L’alcaldessa, Maite Aymerich, va argumentar que aquesta distinció no està recollida al Reglament de protocols d’honor, reconeixements i premis aprovat al 2005, “al govern de l’Amparo Piqueras [PSC]”. I va afegir: “Hi ha entitats que també tenen simbologia religiosa […] i és bo que totes puguin tenir un reconeixement de la mateixa manera, mitjançant un reglament”, tot recordant que ja hi ha entitats que han celebrat 25, 30 i 40 anys d’història sense haver tingut aquesta distinció per a les seves figures.

Per la seva banda, des d’ICV-EUiA Jordi Gil va assegurar: “Nosaltres sempre hem defensat la laïcitat de la institució i en fer política per a tothom; en el moment que incorporem aquesta simbologia relacionada amb la religió, creiem que hi ha una part de la gent que es pot sentir ofesa”. Des del PSC, Miguel Comino, va insistir que el que feia el seu grup era portar al Ple la petició expressa d’una entitat. I es mostrava favorable a la distinció: “L’Estat és laic, evidentment, però s’està demanant un reconeixement simbòlic, sense despesa, i no té valor jurídic perquè és evident que els alcaldes i les alcaldesses es voten a les urnes”.

En aquest debat, el regidor de Cultura, Miquel Àngel Camacho (JUNTS) va avançar que la Setmana Santa de Sant Vicenç dels Horts s’inclourà aviat dins un pla de turisme “que la posarà en el mapa català i estatal”. Igualment, el responsable de Cultura va explicar que s’havien iniciat els tràmits perquè la Setmana Santa vicentina sigui reconeguda com a Festa Tradicional d’Interès Nacional. “Creemos que el apartado 3 de la moción no es necesario porque el reconocimiento la Cofradía ya lo tiene y lo tendrá”, va afegir Camacho. Per últim, va assegurar que l’Ajuntament està enllestint els tràmits necessaris perquè es pugui fer una nau a una parcel·la de Can Pujador, on es puguin guardar els passos del Cristo de la Salud i de la Virgen de la Soledad.

Van votar en contra de la moció JUNTS, SVH SI PUEDE, ICV-EUiA i PDeCAT, mentre que van ser favorables el PSC, Cs, la regidora no adscrita i el regidor no adscrit.

Podeu recuperar la sessió sencera del Ple al podcast de Ràdio Sant Vicenç:

Posted in Territori i mobilitat