Ple octubre 2023

El Ple d’octubre aprova inicialment les ordenances fiscals pel 2024

  • L’Ajuntament presenta una planificació d’impostos, taxes i preus públics que serveixi per garantir els serveis a la ciutadania davant la baixada d’ingressos a les arques municipals
  • Sant Vicenç dels Horts rebutja la violència cap a la població civil a Gaza en una declaració institucional

Les ordenances fiscals (impostos, taxes i preus públics) per l’any 2024 es van aprovar en fase inicial al ple d’octubre amb els vots favorables del govern (PSC i SVECP) i la negativa de l’oposició (Junts x SVH i Vox). Les principals novetats en la proposta d’impostos i taxes del consistori per l’any vinent són:

  • Augment del 3,5% en l’impost sobre béns immobles (IBI) en base a l’increment de l’IPC
  • Increment del 15% de la taxa per la prestació del servei de gestió de residus municipals
  • Recuperació d’algunes taxes que fins ara estaven derogades, com la d’ocupació de via pública per part de terrasses de bars i restaurants i la de posada en marxa d’una activitat econòmica

El govern municipal justifica aquest augment impositiu per poder seguir prestant els serveis públics a la ciutadania davant la baixada d’ingressos a les arques municipals i xifra l’increment de recaptació en 300.000 €.

L’alcalde, Miguel Comino, argumentava la posició del govern: “Ho expliquem amb tota la normalitat i transparència del món, plantegem una pujada impositiva per cobrir les despeses ordinàries que té l’Ajuntament amb els ingressos propis i no haver de dependre de subvencions d’entitats supramunicipals”. Miguel Comino afegia: “Per seguir prestant els mateixos serveis públics davant l’encariment de preus i subministraments així com tenint en compte el recàlcul de les plusvàlues, cal un augment d’impostos coherent i mesurat”.  En la mateixa línia es va manifestar el portaveu de Sant Vicenç En Comú Podem, Jordi Gil: “Els serveis que oferta l’Ajuntament cada vegada són més cars i el consistori cada cop cobra menys diners, hem de fer una valoració dels ingressos acurada i realista”. Alhora, els socis de govern asseguraven que la pujada d’impostos es feia garantint que la ciutadania pateixi “el mínim possible”. En aquest sentit, l’alcalde assegurava: “La pujada de l’IBI la fem en base a l’IPC, molt inferior a la que estan establint a altres municipis de l’entorn, on ronden el 10 o el 15%”. Pel que fa a la taxa d’escombraries, Jordi Gil al·ludia a la normativa catalana: “La Generalitat fixa que al 2025 el servei de la taxa d’escombraries s’haurà de pagar íntegrament per la ciutadania”. I el regidor afegia: “El que estem fent és garantir que, d’aquí dos anys, no haguem de pujar un 60% la taxa d’escombraries”.

Des de l’oposició, Junts x SVH es van mostrar contraris a la pujada d’impostos i la consideren innecessària. “Fa molts dies que veniu preparant la ciutadania per una pujada d’impostos i minimitzant-la”, deia Maite Aymerich. Alhora, la portaveu assegurava que “sobren diners” a l’Ajuntament perquè hi ha romanents i superàvits d’altres anys. “Si sobren diners, si gestionant millor es poden obtenir recursos econòmics i si renegociant serveis s’obtenen ingressos, no cal apujar impostos”, remarcava Aymerich. Tanmateix, la regidora afegia: “Ens demaneu un acte de fe, ens dieu que calen més ingressos però no veiem els pressupostos, sempre s’havien presentat conjuntament”. Per la seva part, Vox també va votar negativament a la proposta d’ordenances fiscals. “Estamos en contra de una subida de impuestos si no hay una explicación exhaustiva”, argumentava Manuel Rielo. Alhora, el portaveu deia: “Nosotros entendemos que el orden lógico de las cosas es que primero se negocien los presupuestos, que es donde se establece gastos e ingresos”

Les ordenances fiscals per 2024 van superar a la sessió de l’octubre el primer tràmit i ara estan en període d’exposició pública. Tanmateix, l’alcalde va anunciar durant el ple que el govern municipal presentaria la proposta de pressupostos per l’any vinent el 16 de novembre, en un ple extraordinari. 

Condemna de la violència a Gaza

El Ple va començar posant la mirada al conflicte a Israel i Palestina. La sessió va iniciar-se amb una declaració institucional de Sant Vicenç dels Horts “davant la guerra a Gaza” amb un text consensuat pel Fons Català de Cooperació i que va llegir la regidora Inma Moyano (SVECP). La declaració condemna explícitament “la violència generada per l’ofensiva de Hamàs contra Israel del passat 7 d’octubre, així com també la declaració de guerra d’Israel contra la franja de Gaza, que està causant milers de morts i ferits, especialment entre la població civil, i una catàstrofe humanitària de grans dimensions que creix cada hora que passa”. A més, estableix la “pau negociada” i el “respecte dels drets humans” com a únic camí per satisfer les aspiracions nacionals de Palestina i Israel de “manera igualitària”. Alhora, la declaració remarcava el rol dels governs locals en l’àmbit de les relacions internacionals i de cooperació per esdevenir “actors de pau” i fer de la “diplomàcia” una eina “útil” per fer front als conflictes com el del Pròxim Orient. 

 

Il·legalitat i il·legitimitat dels Tribunals Franquistes

L’Ajuntament reconeix la il·legitimitat i la il·legalitat dels tribunals franquistes, i el caràcter “il·legal” i “radicalment nul” de totes les seves condemnes i sancions. Així ho van votar els grups polítics en una moció presentada per PSC i Sant Vicenç En Comú Podem. El text de la moció establia que més de 500.000 persones van ser represaliades a tot Espanya pel franquisme i que, a Catalunya, va haver-hi 66.643 procediments militars, dels quals es van derivar 4.000 condemnes a mort. El portaveu del PSC – Sant Vicenç En Positiu – Verds, Isidre Bautista, va ser l’encarregat de llegir-la: “Els afusellaments van ser continuats, la major part d’ells al Camp de la Bota, on també es van afusellar vicentins i vicentines, per la qual cosa és un fet que ens toca de ben a prop”. “Garantim la informació i pedagogia perquè els vicentins i vicentines coneguin la història i no repetim errors del passat”, afirmava el regidor. 

Sant Vicenç En Comú Podem i Junts per Sant Vicenç van votar-hi a favor. “Tots sabem el que va passar, que es van crear lleis exprés per reprimir i castigar totes les persones que havien treballat per la República, que es va guanyar democràticament per mitjà del vot”, afirmava Jordi Gil. “El meu avi, totes les persones que van patir la repressió, tothom qui va morir, mereixen que s’aprovi aquesta moció i que d’una vegada per totes es reconegui que allò va ser un holocaust”, afegia el portaveu de SVECP. En la mateixa línia es va manifestar Arnau Mata (Junts x SVH):  “Votarem a favor per tradició democràtica i per valors republicans”. “Molts som militants d’ERC, un partit que té moltíssims represaliats i assassinats pel franquisme a les seves files i ens sentim hereus de figures com la del president Lluís Companys, l’únic president escollit democràticament que ha estat afusellat a Europa”, afirmava el regidor. 

L’únic grup que va votar en contra de la moció va ser el de Vox. Manuel Rielo assegurava: “No se puede juzgar una época con los parámetros morales de hoy y, en caso de hacerse, habría que juzgarlo todo, no sólo una parte”. El portaveu del partit d’extrema dreta afegia: “En el claustro de la catedral de Barcelona hay una placa que conmemora la escabechina de clérigos y fieles por parte de los republicanos y el régimen local nunca ha dicho ni pío al respecto, delatando quién son sus mandarines”. Arribats a aquest punt, Rielo establia una nova data d’inici de la Guerra Civil a Espanya: “La Guerra Civil empezó en el 34 cuando Esquerra Republicana, socialistas y comunistas proclaman la Revolución de Octubre contra esa República que tanto amáis”. L’alcalde acabava el debat celebrant que la “immensa majoria” del ple estigui a favor “del sentit comú”. “Em produeix molta satisfacció veure que la majoria no ens inventem els fets històrics. Un front colpista va declarar la guerra a un govern legítim escollit democràticament”, afirmava taxatiu Miguel Comino

 

Comiat del regidor Miguel Ángel Camacho

L’últim punt de l’ordre del dia de la sessió va ser la renúncia del regidor Miguel Ángel Camacho, de Junts x SVH. Qui fins ara era el número 2 de la coalició entre ERC i Vicentins pel canvi, es va incorporar com a regidor l’any 2016 i, al govern municipal, va estar al capdavant de les regidories de Cultura, Educació i Solidaritat, Cooperació i Voluntariat. Posteriorment, va concórrer a les eleccions municipals del 2019 i del 2023 com a número 2 de la candidatura de Junts x Sant Vicenç i va ser regidor a l’oposició. 

Camacho va aprofitar la sessió per acomiadar-se dels regidors i agrair el suport de companys i companyes de partits, treballadors municipals i a la seva família: “El trabajo de regidor es duro y a veces haces muchos sacrificios, en especial renuncias a pasar tiempo con tu familia”, reconeixia Miguel Ángel Camacho. El regidor afegia: “Ellos y ellas han sido un poco regidores también durante este largo camino”. Els portaveus de tots els grups municipals van agrair la seva dedicació pel bé comú del municipi i la seva determinació. Especialment, la seva companya de partit, la portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich: “T’agraïm la immensa dedicació i tota la feina que has fet per fer Sant Vicenç un municipi millor”. La regidora afegia: “Se’t recordarà per moltes coses, però una és indiscutible: els concerts tribut de l’Estiu de Cultura sempre s’associaran al teu nom”. La líder de Junts x SVH acabava la seva intervenció assegurant: “M’enduc un company i un amic per sempre”.

Accés a la vídeoacta

 

Posted in Ple municipal