habitatge de lloguer per a joves

L’Ajuntament aprova el conveni que permetrà construir habitatge de lloguer per a joves al Camí de la Font de Sant Josep

  • El Ple de març tira endavant per unanimitat el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima, el Pla d’Igualtat de Gènere i el Pla Local de Salut

 

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts impulsa la construcció de pisos de lloguer per a joves al Camí de la Font de Sant Josep. El Ple municipal del 23 de març va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’AMB que permetrà construir habitatges dotacionals al número 9 d’aquest carrer. Es tracta d’un terreny propietat de l’Ajuntament, que ha estat durant anys en mans de l’INCASOL (empresa pública de la Generalitat) sense que s’hi hagi construït habitatge. Ara, després dels tràmits administratius necessaris per recuperar la titularitat del terreny, l’Ajuntament el cedeix a l’AMB per impulsar el projecte a través de l’IMPSOL. El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, va explicar que s’hi construiran “habitatges per a joves en règim de lloguer”. El conveni es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals. La portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich, va dir que el projecte és “una gran oportunitat”, per tractar-se de “la primera promoció que es fa d’habitatge públic de lloguer per a joves”. El portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, va afegir que també ajudarà a “rebajar la presión de alquilar que hay en la zona”, mentre que el portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, va desitjar “que els tràmits siguin el més ràpidament possible”.

La discrepància va arribar en el debat sobre la modificació del Pla General Metropolità en l’àmbit del Front fluvial sud, la zona del lateral de la carretera de Sant Boi que hi ha al costat del centre comercial La Vailet i a l’altura del CAP de Vila Vella. El govern municipal va portar al Ple el seu pla per urbanitzar aquest espai, amb la construcció d’habitatge (la meitat en règim de protecció oficial), equipaments, zona d’aparcament gratuït i espai per a la instal·lació del mercat dels dijous, però el punt no va prosperar, pel vot en contra de Junts x Sant Vicenç, Ciutadans i En Comú Podem.

El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, va explicar: “Vam fer una audiència pública oberta on l’Àrea Metropolitana va explicar el projecte, hem fet una audiència pública amb els propietaris i tenim el seu ok, hem parlat amb la Unió de Botiguers, amb Sant Vicenç Suma, i òbviament també hem parlat amb l’associació de Vila Vella. Tots i cadascun d’ells ens han donat el seu vistiplau. Hem treballat amb l’Àrea Metropolitana i amb la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya: tothom amb qui hem parlat està d’acord en desenvolupar aquesta peça i fer-ho amb la solució que avui proposem”.

Junts x Sant Vicenç i Ciutadans discrepen de la proposta del govern. Maite Aymerich (Junts): “No ho veiem gens clar, ho veiem precipitat i ho veiem totalment desenfocat. Seguirem mantenint aquesta vocació de fer habitatge públic de lloguer. Defensarem que un espai que ha de ser públic sigui públic i ens neguem a fer una modificació perquè passi a ser habitatge en mans privades”. Antolín Jiménez, portaveu de Ciutadans, aposta per impulsar projectes que atreguin gent a Sant Vicenç dels Horts: “¿Por qué no podemos construir un parque enorme con diferentes temáticas? Ya que nos ponemos a pedir la carta a los Reyes Magos, pidamos: hagamos esto público, que sea toda la vivienda pública. Necesitamos muchas más cosas. Hagamos que la gente de Sant Vicenç dels Horts prefiera quedarse aquí porque tiene ocio, porque tiene lo que necesita”. El portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, va relatar les converses que havia tingut amb l’equip de govern: “Els hi vam dir que els acceptàvem el planejament, amb una única condició: iniciar els tràmits per recuperar la caserna de la Guàrdia Civil i destinar-ho a habitatge social, i la resposta del govern va ser no. Això també està al Pla local d’habitatge”.

L’alcalde, Miguel Comino, va defensar el planejament proposat pel govern municipal: “Pensem que la proposta és molt assenyada, molt equilibrada: respectar la propietat privada, parlar amb els propietaris d’aquell terreny, desenvolupar de mutu acord aquella zona amb els propietaris dels terrenys”. I va afegir: “L’Ajuntament allà no hi té res i la ciutat treuria 60 pisos protegits, la dignificació de la zona i un terreny d’equipaments de 2.200 m2, on volem resoldre el problema d’aparcament que té Vila Vella”. De la seva banda, el regidor d’Urbanisme va explicar que, en aquest cas, l’expropiació només seria possible “per fer una rotonda”, segons la qualificació actual d’aquests terrenys privats. “En cas que l’Ajuntament expropiés i després canviés l’ús dels terrenys expropiats, és a dir, el que pretenem fer, els propietaris tindrien dret a la reversió”, va concretar Isidre Bautista. En cas d’expropiació forçosa, la petició de reversió per part dels actuals propietaris dels terrenys suposaria que l’Ajuntament hauria d’indemnitzar-los segons el valor que adquiririen els terrenys amb la construcció d’habitatge i equipaments. Per contra, el desenvolupament urbanístic d’aquesta zona d’acord amb els propietaris dels terrenys permetria la construcció d’una seixantena de pisos d’habitatge protegit sense cost per a l’Ajuntament per l’adquisició d’uns terrenys que actualment són privats.

 

Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima

El Ple va aprovar tres plans municipals per unanimitat: es tracta del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC), el Pla d’Igualtat de Gènere i el Pla Local de Salut.

El PAESC, amb vigència fins a l’any 2030, està format pel Pla de Transició Energètica i el Pla Local d’Adaptació al Canvi Climàtic. Compta amb 47 accions distribuïdes en cinc eixos estratègics: gestió energètica municipal, optimització d’edificis, nova mobilitat, transició ecològica i participació ciutadana. La regidora de Medi ambient, María Peláez, assegurava: “Con la aplicación de las acciones se prevé la reducción del 57% de las emisiones totales de gases de efecto invernadero. El plan, ambicioso, implica una inversión total de 24 millones de euros”. La regidora també va explicar que el pla s’aprova amb part de les accions ja en marxa: “Durante el proceso de redacción y elaboración, en estos dos años, ya se ha ejecutado el 25% de las acciones propuestas. No hemos esperado a tener el plan para empezar a trabajar. El 45% está en curso. Ahora mismo aprobamos el plan con un estado de ejecución del propio plan del 42%, muestra clara de nuestro compromiso”.

Els grups de l’oposició van donar suport al PAESC. La portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich, va dir: “Estem a favor d’aquest pla i esperem poder anar seguint tota aquesta documentació, perquè ens preocupa, ens ocupa i és important que el vetllem”. De la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, considera el pla ambiciós: “Es un plan técnico y muy ambicioso para llegar a cumplir todos los objetivos”. Jiménez també creu que cal parar atenció a la contaminació que genera la cimentera. Pel que fa al portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, discrepa de l’ambició del PAESC, tot i donar-li suport: “Jo no seria tan optimista. Amb totes les actuacions que planteja aquest pla, arribarem a reduir el 57% de les emissions. Les exigències del Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses pel Clima és del 55%, per tant, no és que anem tan sobrats i podríem dir que no és tan ambiciós, perquè fent tot el que diu arribarem rascats. Entre altres coses, falten molts elements, el primer, veure com ajudem a la ciutadania a complir amb allò que els estem demanant”. En aquest sentit, la regidora de Medi ambient va explicar que es comptarà amb finançament europeu i que a l’Oficina Local de Transició Energètica i Climàtica facilita a la ciutadania informació sobre tots els ajuts públics que hi ha al seu abast.

 

Pla d’Igualtat de Gènere

També es va repetir la unanimitat en l’aprovació del tercer Pla d’Igualtat de Gènere, amb vigència fins a 2027. La regidora de Feminisme, Patricia Higueras, va destacar que el text compta amb el vistiplau de la Taula d’Igualtat i va afegir: “Aquest document ha de ser una eina útil i viva i ens ha de permetre avançar cap a la igualtat efectiva en l’àmbit local”. L’oposició va mostrar el seu suport al pla i els grups van aprofitar per fer alguna proposta més. Yolanda Artigas, regidora de Junts x Sant Vicenç, va demanar incorporar al Pla millores en la il·luminació dels carrers, mentre que el portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, va instar a incorporar als plans municipals les conclusions sobre els efectes dels plans anteriors. El portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez, també va recordar que el seu grup va fer aportacions al Pla a la Taula d’Igualtat.

 

Pla Local de Salut

El tercer pla municipal aprovat al Ple de març va ser el Pla Local de Salut, amb vigència fins l’any 2030. La regidora de Salut pública, María Peláez, destacava la transversalitat de les estratègies que preveu aquest pla: “La política de salut pública ha d’intervenir especialment en aquells factors que estan a l’abast de les competències locals, com són millorar les condicions de vida de l’entorn de la ciutat, desenvolupar les xarxes socials i comunitàries i promoure els estils de vida saludables, adoptant una perspectiva transversal perquè totes les polítiques municipals tinguin en compte quina és la seva incidència en la salut de les persones”.

 

Mapa de capacitat acústica

D’altra banda, el Ple va aprovar de manera inicial l’actualització del mapa de capacitat acústica, que entra ara en un període de 30 dies d’exposició pública. La regidora de Medi ambient va descriure aquest document tècnic: “Estableix els límits de soroll permesos al municipi de dia i de nit, segons la zonificació assignada d’acord amb la normativa”.

El mapa de capacitat acústica es va aprovar amb els únics vots a favor de l’equip de govern (PSC – SVH en Positiu i la regidora no adscrita Lydia Vargas) i les abstencions de Junts x Sant Vicenç, Ciutadans i En Comú Podem. L’oposició va deixar la porta oberta a la presentació de propostes durant l’exposició pública del document.

 

Pròrroga del contracte de recollida de residus

El Ple va donar llum verda a la pròrroga del contracte del servei de neteja viària i recollida de residus durant un any, a partir del juliol, mentre conclou el procés de participació ciutadana que hi ha en marxa per decidir el pròxim model de recollida de residus i es fa la nova licitació. La pròrroga del contracte es va aprovar amb els suports de l’equip de govern, Ciutadans i En Comú Podem, mentre que Junts x Sant Vicenç va votar-hi en contra. La regidora de Medi ambient, María Peláez, va agrair la “responsabilidad” dels grups municipals que van facilitar prorrogar el contracte. En aquests sentit es va manifestar Antolín Jiménez (Ciutadans): “Vamos a ser responsables y vamos a votar a favor para que sigamos teniendo un servicio de limpieza como tenemos ahora, a la espera de la nueva licitación y a la espera de saber qué tipo de modelo de recogida quiere Sant Vicenç dels Horts”. Jordi Gil (En Comú Podem) va insistir en la necessitat de reduir les deixalles que es generen i també va defensar el vot del seu grup en base a la responsabilitat: “Tampoc voldríem que en pocs mesos tinguéssim contenidors plens, cases plenes de deixalles i una empresa que no ho reculli. En aquest cas farem un vot de responsabilitat”.

Per contra, la portaveu de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich, va dir: “Al 2019 ens vam abstenir, acabàveu d’entrar a governar i vam fer aquest gest de confiança, però al 2023 anem tard, calia precipitar com fos la nova licitació d’aquest contracte i ara la voleu prorrogar. Porteu a votació una constatació d’uns deures que no s’han fet i nosaltres votarem en contra”.

L’alcalde, Miguel Comino, va cloure: “Quan tinguem el resultat del procés participatiu podrem començar la redacció de les pliques per poder treure a licitació i poder donar el millor servei a la ciutat de Sant Vicenç i a la seva ciutadania”.

 

Suport al veïnat de Sant Josep

L’única moció que es va votar al Ple de març va ser per donar suport al veïnat de Sant Josep afectat pels talls recents a la xarxa elèctrica. La proposta va rebre el suport unànime del Ple. La moció la van presentar En Comú Podem i Ciutadans i la va defensar una veïna de Sant Josep. El text acorda donar suport institucional al veïnat afectat pels talls de llum. També insta l’Ajuntament a acordar amb Endesa un pla de millores en la xarxa elèctrica, acompanyar el veïnat en totes les seves reivindicacions i garantir les accions legals necessàries per recuperar els danys econòmics i materials patits durant els talls de llum. A més, quan hi hagi talls de llum superiors a cinc hores al llarg de l’any, la resolució demana a Endesa avaluar la instal·lació i fer les inversions de millora suficients per evitar que els talls es repeteixin. La moció també insta l’Ajuntament a designar una partida pressupostària anual, associada a l’Oficina de Transició Energètica, per garantir la rehabilitació d’habitatges amb instal·lacions elèctriques obsoletes.

 

https://asvh.seneca.tv/watch?id=MGZlZTM5NzItMDVmNi00MWIxLTlhMWUtN2E3NWYwOTVmNjc0

Posted in Ple municipal