coordinació policial

La Junta Local de Seguretat es consolida com una eina eficaç per vetllar per les bones xifres de Sant Vicenç dels Horts

  • La ciutat es manté amb estadístiques d’infraccions per sota de les que es registraven abans de la pandèmia
  • Les reunions entre cossos de seguretat i Ajuntament es van recuperar de manera estable a l’inici del mandat i suposen un espai de coordinació ben valorat per totes les parts

Aquesta setmana s’ha celebrat la darrera Junta Local de Seguretat del mandat, entre representants del consistori i de les forces i cossos de seguretat que operen al municipi. Com sempre, s’han avaluat les xifres de criminalitat al municipi recollides per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, que mostren que Sant Vicenç dels Horts continua en nivells inferiors dels que es registraven abans de la pandèmia. La tornada progressiva a la normalitat, amb l’aixecament de moltes restriccions de la Covid, s’ha traduït en una recuperació de les tasques i serveis habituals de les policies. Així, respecte de 2021 l’eficiència policial ha augmentat, fruit en part d’una major tasca preventiva: s’han produït més detencions (27,3%) davant d’un lògic repunt dels fets delictius (4,7%).

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha valorat molt positivament la coordinació policial: “Hem reactivat i hem enfortit aquest òrgan de coordinació entre els diferents cossos de seguretat amb molts bons resultats. Sant Vicenç dels Horts és un municipi segur, tal com diuen les xifres presentades pels cossos que integren la junta, i seguim treballant per millorar la seguretat, el civisme i la convivència”. L’alcalde ha insistit en “la importància d’haver recuperat, de manera estable, aquests espais de coordinació tan necessaris”.

Onze trobades

En total es convoquen tres juntes per any, per tant, en el que portem de mandat hi ha hagut onze trobades entre cossos de seguretat i Ajuntament. “Les juntes de seguretat són una eina eficaç amb què posem en comú la tasca de tots els agents que treballen per la seguretat i la convivència dels vicentins i les vicentines. Per això el Govern Municipal les va programar de manera estable només iniciar-se el mandat”, ha recordat l’alcalde.

A les juntes hi assisteixen l’alcalde i regidors, i membres de la Policia Local, de la Guàrdia Civil, de Mossos d’Esquadra, de la Policia Nacional, Agents Rurals, Parc de Bombers i Associació de Bombers Voluntaris de Sant Vicenç dels Horts.

Més serveis planificats

Durant aquest darrer any també s’han intensificat els controls conjunts de Mossos d’Esquadra i Policia Local, ja sigui amb punts estàtics o amb patrullatge als accessos del municipi i en llocs estratègics (com per exemple a les estacions de FGC, als polígons industrials i a Can Ros). Aquests controls es fan conjuntament amb Policia Local.

Precisament, pel que fa a la Policia Local, la tornada a la normalitat ha comportat un augment dels serveis habituals de seguretat ciutadana, sobretot per garantir la convivència ciutadana i els dispositius de control durant esdeveniments culturals a la via pública. Més del 50% de serveis de la Policia Local són planificats, és a dir, que hi ha moltes més tasques de prevenció que no pas les reactives. En són exemple les inspeccions al transport escolar o les relacions amb les comunitats veïnals.

A més, la Policia Local fa una vigilància dinàmica a diversos barris, com ara a la Font del Llargarut, Sant Antoni, Can Costa, Can Sàbat i Sant Roc; i patrullatge a peu per les places de Miquel Julià, Trèvol i Dotor Lagunilla, per exemple.

Posted in Salut i seguretat