La Festa Major d’Hivern

La Festa Major d’Hivern i la 39a Mostra apleguen milers de persones als carrers de Sant Vicenç dels Horts

  • Després de l’aturada pandèmica i de les restriccions sanitàries, s’han tornat a celebrar amb plena normalitat les activitats d’aquests esdeveniments puntals
  • La ciutat inaugura l’Espai d’Interpretació de la Cuina Catalana, ubicat al nou Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta
  • La Mostra Internacional de Pastisseria ha tornat a congregar un públic entusiasta, que ha seguit les elaboracions en directe de dotze mestres de prestigi mundial

 

L’espai públic vicentí ha recuperat el caliu i bullici propis de la Festa Major d’Hivern i de la Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica, que enguany ha celebrat la 39a edició. Després dels darrers anys marcats pel temporal Glòria, l’estat d’alerta per la pandèmia i les conseqüents restriccions sanitàries, el 2023 ha estat quan per fi milers de persones han omplert de nou els carrers i places de Sant Vicenç dels Horts amb plena normalitat.

La L’evident augment de participació ha vingut motivat per aquest motiu i per la multiplicitat d’activitats que s’han organitzat enguany. A més dels habituals espais d’exposició comercial i agrícola, s’ha habilitat l’Espai Tast on s’han pogut fer degustacions de diversos productes locals, vi i gintònic, entre d’altres; hi ha hagut actuacions culturals a diversos espais de la ciutat; i també s’han instal·lat jocs al carrer pels infants i s’han organitzat jocs d’escapada temàtics.

Podeu veure totes les imatges de la Mostra i la Festa Major en aquest enllaç

Espai permanent pel llegat de Josep Lladonosa

L’obra del mestre de mestres, el cuiner Josep Lladonosa, ja compta amb un espai permanent de divulgació i exposició. El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, va inaugurar el dissabte 21 de gener l’Espai d’Interpretació de la Cuina Catalana – Espai Josep Lladonosa, dins del nou Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta. Es tracta d’un equipament expositiu i d’activitat al voltant de la cuina catalana, a partir de l’obra que ha llegat a la ciutat el cap de cuina, qui ostenta la Creu de Sant Jordi i el Premio Nacional de Gastronomía, entre d’altres.

Podeu llegir tota la informació aquí

 

Homenatge al teixit social i associatiu vicentí

Durant l’acte de cloenda l’alcalde de la ciutat, Miguel Comino, va expressar ahir el seu agraïment a totes les persones que han treballat i han donat el seu suport perquè els actes es duguessin a terme: “Vull agrair molt especialment la feina increïble que, un any més, han fet totes les persones compromeses perquè aquesta Mostra sigui possible: les associacions vicentines; el personal municipal i la ciutadania voluntària”. El batlle ha afegit: “Som molt afortunades i afortunats de comptar amb les entitats, que venen de moments difícils, però la resiliència i l’estima per la ciutat és tan gran que multipliquen els esforços perquè això sigui possible.”

En l’acte de cloenda s’ha homenatjat a diverses persones que han tingut una vinculació especial en aquesta 39a Mostra. Concretament, a la Família Reverter Margarit, el Josep Maria i la Rosa de Cal Groc, en Josep Soley i a la Cooperativa Agrícola, per cedir material valuós per l’exposició “La història, el present i el llegat de les dones pageses vicentines”, que s’ha instal·lat al Forn Romà. Per altra banda, s’ha fet un reconeixement a Cèlia Dorado, presidenta de l’Agrupació de Dones Sàvies de Sant Vicenç dels Horts, per la seva defensa del feminisme; a l’Asociación Cultural Andaluza “Amigos de Granada” Cofradía del Santísimo Cristo de la Salud y Nuestra Señora de la Soledad, pel seu 25è aniversari; i a l’entitat Sant Vicenç Suma per col·laborar en la iniciativa “Cap família sense Nadal”, aportant àpats solidaris.

També s’ha volgut homenatjar a diverses persones a títol pòstum: a Pep Mata, per tots els anys de col·laboració amb el concurs Francesc Siñol; a Juan Manuel Becerra, terrissaire; a Pepe Tejada, pels anys de trajectòria a Ràdio Sant Vicenç; i a Ricard Pérez, alcalde de Sant Vicenç dels Horts entre 1988 i 2003.

 

6a Mostra Internacional de Pastisseria

En la sisena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria, Sant Vicenç dels Horts ha tornat a ser l’epicentre del sector. Amb la carpa renovada de demostracions en directe a la plaça de la Vila, centenars de persones, aficionades o no a aquest dolç món, es van acostar per seguir les receptes de professionals de renom internacional com Sara Accoroni, Bruno d’Angelis, Manu Jara o Adrià Rodón, entre d’altres. Lluc Crusellas, qui va guanyar recentment el World Chocolote Masters, va ser l’encarregat de fer la inauguració. Un públic entusiasta ha omplert cada sessió programada en què han participat un total de dotze professionals de reconegut prestigi mundial.

Per altra banda, dissabte a la nit es van entregar els Premis Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts a les millors 50 pastisseries de Catalunya, per quart any consecutiu. Centenars de professionals van assistir a la gala i van expressar el seu agraïment perquè es faci una aposta tan decidida per la difusió de la qualitat gastronòmica del país. Si voleu conèixer tots els premiats, els trobareu aquí.

Trobareu tots els vídeos i les imatges de la cuina en directe aquí

 

Diversitat d’actes festius per a tots els públics

La Festa Major d’Hivern ha ofert als vicentins i vicentines molts actes diversos, com ara música en directe amb els concerts de Les Montses, Los Mustang, o doctor Vermut; espectacles teatrals com el monòleg de José Corbacho o la sarsuela “Cançó d’amor i de guerra” a càrrec de Rafató Teatre; o espectacles de cultura popular a l’aire lliure com les cercaviles de gegants i castellers, i el tradicional correfoc a càrrec de la colla de diables Àngels Diabòlics.

Les activitats de Festa Major encara continuaran fins al dissabte 28 de gener. Avui dilluns, al matí, hi ha l’espectacle de titelles “Adéu Peter Pan, amb el grup Festuc Teatre (11.30 h, CCC Virgínia Amposta), mentre que a la tarda es podrà veure sarsuela amb la Companyia de Rafató-Teatre (18.30 h, La Vicentina). El dissabte hi haurà concert de jazz amb Marina Tuset (19 h, Sala Xica de La Vicentina), i concert amb El Paisano (22.30 h, El Centre).

Posted in Cultura, Economia, Ocupació i empresa