- La Pastisseria Escribà ha estat distingida com la Més innovadora; la Confiteria Padreny ha rebut el títol de Més valor històric i El Cigne ha guanyat el Dolç al producte singular
- El ministre Miquel Iceta i l’alcalde Miguel Comino inauguren l’Espai Josep Lladonosa, que divulga i fomenta les arts de la gastronomia i la cuina catalana
- La Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts celebra avui diumenge les últimes demostracions de pastissers arribats de diferents punts del món
Les 50 millors pastisseries de Catalunya van rebre ahir a la nit els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts, en un dels actes centrals de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts, que finalitza avui diumenge, després de tres dies d’intenses propostes obertes al gran públic. L’esdeveniment pastisser està considerat un dels millors del món i s’integra en la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts, en què també s’ha obert al públic l’Espai Josep Lladonosa, un equipament expositiu i d’activitats al voltant de la cuina tradicional catalana. L’espai el va inaugurar el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta.
La Mostra Internacional de Pastisseria del 2023 va tenir ahir a la nit un dels punts culminants del seu programa: el lliurament dels Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts, amb què s’han premiat les 50 millors pastisseries de Catalunya (vegeu la llista al final d’aquesta nota). Els guardons també han premiat tres pastisseries en categories especials: la Pastisseria Escribà (de Barcelona), com la més innovadora, per haver estat “en els seus més de 116 anys d’història, sempre s’ha caracteritzat per entendre la pastisseria d’una manera transgressora i trencadora, sense oblidar les tradicions dolces arrelades a la nostra cultura”. La Confiteria Padreny (Reus) ha estat premiada com la pastisseria amb més valor històric, fundada el 1815, actualment, en la sisena generació i “reconeguda per l’elaboració artesanal i tradicional de productes dolços i salats, així com la innovació constant sense perdre la tradició que tant els caracteritza”. Per la seva part, la Pastisseria El Cigne (Manresa) ha rebut la distinció del dolç més singular pel seu producte Les ametlles de la llum, una creació reinventada pels mestres pastisseries de la ciutat per adaptar-lo als gustos del segle XXI.
A més, els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts han distingit les millors pastisseries de cadascun dels set àmbits territorials del país: Hofmann, de Barcelona (Barcelona i comarques); L’Obrador, del Vendrell (Penedès); El Carme, de Vic (Catalunya Central); Tornés, de Girona (Comarques de Girona); Cal Jan, de Torredembarra (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre); Tugues, de Lleida (Ponent), i Gil, de Llívia (Pirineus).
Els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts tenen un jurat coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals de reconegut prestigi que no disposen de pastisseria en propietat.
La Mostra Internacional de Pastisseria del 2023 també ha acollit la primera convocatòria del concurs d’escoles de pastisseries de Catalunya, que es va celebrar divendres i que va tenir l’Institut Dertosa (Tortosa) com la primera classificada, seguida de ESHOB (Barcelona) i l’Institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat).
Inauguració de l’Espai Josep Lladonosa. Ahir dissabte, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts va inaugurar l’Espai Josep Lladonosa, situat al Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta i que presenta diverses sales dedicades a divulgar i projectar la gastronomia i la cuina tradicional catalana, a partir de l’obra i el mestratge del cuiner Josep Lladonosa. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, va presidir l’acte, que va atraure una notable afluència de públic, a més de representants institucionals, associatius i professionals.
Iceta va destacar el valor de la cuina com un factor cultural, especialment en el cas de Lladonosa per deixar un llegat recollit en llibres, formació i, ara, aquest nou espai expositiu. L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, va agrair la generositat de Josep Lladonosa i va subratllar la contribució que aquest nou equipament farà a la identitat culinària i gastronòmica del municipi. El mateix Josep Lladonosa, visiblement emocionat, també va agrair l’aposta de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i va manifestar la seva satisfacció perquè el municipi acolli el seu llegat.
L’Espai Josep Lladonosa presenta diverses sales que recullen eines i estris de cuina i que permeten divulgar en diversos formats i sistemes la cuina tradicional catalana. L’espai també projecta la trajectòria de Lladonosa –conegut com “el cuiner de cuiners de Catalunya”– a partir de material que ha format part de la seva activitat i experiències professionals al llarg dels anys.
Capital internacional de la pastisseria. Durant tot el cap de setmana, Sant Vicenç dels Horts esdevé la capital internacional de la pastisseria. Les demostracions de pastissers arribats de diferents països (Itàlia, Portugal, Armènia i Equador, a més dels catalans i de la resta d’Espanya) han atret un nombrós públic a la carpa de la Mostra, situada a la plaça de la Vila i que va comptar amb Lluc Crusellas, World Chocolate Masters 2022, durant l’acte inaugural. Avui diumenge es faran les darrers sessions, tant al matí com a la tarda, en tots els casos obertes al públic.
Els mestres pastissers que integren el programa de la Mostra són: Sara Accorroni i Bruno D’Angelis (campions del món de pastisseria el 2016), Rafael Aguilera (guanyador del Millor Panettone Artesà de Xocolata d’Espanya el 2021, i Premi Fava de Cacau els anys 2020, 21 i 22), Manuel Jara (jurat del Millor Mestre Pastisser d’Espanya el 2019 i 22), Pachi Larrea (guanyador de la Millor Coca de Sant Joan de Catalunya el 2020), Sofya Brdotyan, Adrià Aguilera, Adrià Rodón, Adrián Ciaurriz, Alexandra Navarro, Sènia Villalustre, Paula F. Repullés i la reconeguda escultora de figures de sucre Paula Rodrigues.
La Mostra Internacional de Pastisseria està organitzada per l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts i el mestre vicentí Eugeni Muñoz i compta amb el suport del Consorci de Turisme del Baix Llobregat i del Mercat de la Boqueria. L’esdeveniment està integrat en la 39a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica de Sant Vicenç dels Horts.
GUARDONS FAVA DE CACAU – SANT VICENÇ DELS HORTS 2023
- Pastisseria Més innovadora
Escribà (Barcelona) - Pastisseria Amb més valor històric
Confiteria Padreny (Reus) - Dolç més singular
Pastisseria El Cigne (Manresa) pel seu producte Les ametlles de la llum - Millor pastisseria de Barcelona i comarques
Pastisseria Hofmann (Barcelona) - Millor pastisseria del Penedès
L’Obrador (El Vendrell) - Millor pastisseria de la Catalunya Central
El Carme (Vic) - Millor pastisseria de les comarques de Girona
Tornés (Girona) - Millor pastisseria del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre
Cal Jan (Torredembarra) - Millor pastisseria de Ponent
Tugues (Lleida) - Millor pastisseria del Pirineu
Gil (Llívia)
LES 50 MILLORS PASTISSERIES DE CATALUNYA
MOSTRA INTERNACIONAL PASTISSERIA DE SVH 2023
(La llista no és numèrica, sinó que totes 50 pastisseries reben la mateixa distinció i valoració, sense priorització d’ordre ni classificació)
1 | Pastisseria Maurici Cot | Carrer de la Química, 7. P. Ind. El Mogent A7 Llinars Park |
08450 Llinars del Vallès (Vallès Oriental) | ||
Plaça Major, 35 local 5. | ||
08500 Vic (Osona) | ||
2 | Pastisseria el Cigne | Barcelona 10 |
08242 Manresa (Bages) | ||
3 | Pastisseria Brunells | Carrer de la Princesa, 22 |
08003 Barcelona | ||
4 | Pastisseria Rodellas | Carrer Sant Pere, 5, |
08470 Sant Celoni (Vallès Oriental) | ||
5 | Pastisseria Àger | Avda. de la Vila, 7 baixos |
08180 Moià, Barcelona | ||
6 | Pastisseria Madeleine By Ferrières | Carrer de Llull, 145 |
08005 Barcelona | ||
7 | Pastisseria Escribà | Gran Via de les Corts Catalanes, 546 |
08011 Barcelona | ||
8 | Pastiseria Carrió | Carrer de Bailèn, 216 |
08037 Barcelona | ||
9 | Pastisseria El Carme | Rambla Davallades, 21 |
08500 Vic (Osona) | ||
10 | Pastisseria Sant Llehí | Plaça Montseny, 6 |
08459 St. Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental) | ||
11 | Pastisseria Larrosa | Plaça del Mercat, 6 |
43750 Flix (Ribera d’Ebre) | ||
12 | Pastisseria La Font | Creu de la Missió, 5 |
43850 Cambrils (Baix Camp) | ||
13 | Pastisseria Pessics | Carrer Rocafort, 5 |
08271 Artés (Bages) | ||
14 | Xocosave Xocolateria i | Carrer Major, 33, |
Confiteria Ventura | 43330 Riudoms (Baix Camp) | |
15 | Pastisseria Tornés | Carrer Migdia, 51 |
17003 Girona | ||
16 | Pastisseria Santantoni | Carrer del Tajo, 60 |
08032 Barcelona | ||
17 | Peralta Pastissers | Carrer de Sebastià Juan Arbó, 8 |
43500 Tortosa (Baix Ebre) | ||
18 | Sucrerie Pastisseria Alpicat | Carrer Mossèn Cinto Verdaguer, 65 |
25110 Alpicat (Segrià) | ||
19 | Pastisseria Baixas | Carrer Muntaner, 331 |
08021 Barcelona | ||
20 | Pastisseria Sabat | Carrer Santiago Rusiñol 46 |
08172 Sant Cugat (Vallès Occidental) | ||
Carrer Rambla Ribatallada 8 | ||
08172 Sant Cugat (Vallès Occidental) | ||
21 | Pastisseria Grau | Carrer de l’Enclusa, 83 |
08292 Esparreguera (Baix Llobregat) | ||
Carrer d’Ausiàs March, 2, 8 | ||
08760 Martorell (Baix Llobregat) | ||
22 | Pastissería Bahia | Plaça Gonzalez Isla, 8 |
43895 L’Ampolla (Baix Ebre) | ||
23 | Pastisseria Cal Jan | C/ Antoni Roig 66 |
43830 Torredembarra (Tarragonès) | ||
24 | Pastisseria Bomboneria N. Pascual | Carrer Sant Pere, 3 |
08810 Sant Pere de Ribes (Garraf) | ||
25 | La Xicra pastisseria | Carrer d’Emili Badiella, 18 |
08225 Terrassa (Vallès Occidental) | ||
26 | Pastisseria Gil | Carrer del Raval, 38 |
17527 Llívia (Cerdanya) | ||
27 | Pastisseria L’Obrador | Carrer Nord 3 |
43700 El Vendrell (Baix Pendeès) | ||
28 | Confiteria Padreny | C/ Hospital, 15 |
43201 Reus (Baix Camp) | ||
29 | Pastisseria Monrabà | Carrer del Carme, 25 |
25007 Lleida (Segrià) | ||
30 | Pastisseria Ferrer Xocolata | Plaça Mora, 6 |
17800 Olot (Garrotxa) | ||
31 | Pastisseria Targarona | Roser,17 |
8700 Igualada (Anoia) | ||
32 | Pastisseria Terés | Carrer Sant Antoni, 17 |
25002 Lleida (Segrià) | ||
33 | Pastisseria El Bruguer | Carrer de Jaume I el Conqueridor, 3 |
08500 Vic (Osona) | ||
34 | El Xocolater de Taradell | Passeig de Domènec Sert, 38 |
08552 Taradell (Osona) | ||
35 | Pastisseria Rossana | Av. Mossèn Jaume Soler, 39 |
43820 Calafell (Baix Penedès) | ||
36 | Pastisseria Hofmann | Flassaders, 44 |
08003 Barcelona | ||
37 | Pastisseria Faixat | Carrer de Muntaner, 159 -161 |
08036 Barcelona | ||
38 | Casa Cacao | Plaça de Catalunya, 23 |
17002 Girona (Gironès) | ||
39 | Pastisseria Cal Gumer | C/ Carrer Espadós, 12-14 |
25126 Almenar (Segrià) | ||
40 | Pastisseria Takashi Ochiai | Carrer del Comte d’Urgell, 110 |
08011 Barcelona | ||
41 | La Nevateria | Carrer Composior Pedrell, 51 |
17800 Olot (Garrotxa) | ||
42 | Pastisseria Sant Croi | Bassegoda, 56 (esq. Riera Blanca) |
08028 Barcelona | ||
43 | Pastisseria Bubó | Carrer de les Caputxes, 10 |
08003 Barcelona | ||
44 | Pastisseria Tugues | Av. Alcalde Rovira Roure, 5 |
25006 Lleida (Segrià) | ||
45 | Pastisseria l’Atelier | Carrer de Viladomat, 140 bis |
08015 Barcelona | ||
46 | La Sal Pastisseria | Plaça Major, 48 |
17820, Banyoles (Pla de l’Estany) | ||
47 | Pastisseria Uñó | Carrer de la Riera, 84-86 |
08301 Mataró (Maresme) | ||
48 | Pastisseria Dolç Par | Carrer de Josep Puig i Cadafalch, 50, |
Yann Duytsche | 08172 Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) | |
49 | Pastisseria Muñoz | Carrer de Barcelona, 15 |
08620 Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat) | ||
50 | Pastisseria Maison Marcel | Mercat Municipal, Pça. del Mercat |
17220 Sant Feliu de Guíxols (La Selva) |
Programa de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts:
Dissabte 21
10.30h Inauguració, a càrrec de Lluc Crusellas, World Chocolate Masters 2022
11-14h Carla Rodrigues: figures de sucre
11h Andrea Navarro
12.30h Adrián Ciaurriz
14 h Sofya Brdotyan
16.30-20h Carla Rodrigues: figures de sucre
16.30h Rafel i Adrià Aguilera
18h Adrià Rodón
21h Gala d’entrega dels guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts
Diumenge 22
11-14h Carla Rodrigues: figures de sucre
11h Manu Jara
12.30h Sara Accorroni i Bruno D’Angelis
14 h Sènia Villalustre
16.30-20h Carla Rodrigues: figures de sucre
16.30h Paula F. Repullés
17.45h. Pachi Larrea