L’Ajuntament condemna l’assassinat masclista

L’Ajuntament condemna els assassinats masclistes d’un nen d’11 anys a València i d’una dona de 47 anys a Conca

  • Es tracta d’un nou cas de violència vicària, una expressió del masclisme que busca fer mal a les dones a través de la violència cap als seus fills i filles
  • En les darreres hores la Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat un altre assassinat masclista, en aquest cas un dona de 46 anys a Conca

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts mostra una gran repulsa i condemna pels darrers assassinats masclistes que s’han confirmat les darreres hores. Per una banda, hi ha hagut la mort d’un nen d’11 anys a mans del seu pare, a la localitat valenciana de Sueca. El matrimoni estava divorciat i el jutge havia decretat un règim de visites pel menor, malgrat que la mare havia denunciat l’home per maltractament i hi havia en vigor una ordre d’allunyament. El menor, però, havia de passar el cap de setmana a casa del seu pare, i quan la dona va anar a recollir-lo es va trobar amb la negativa de l’home de retornar-lo. Ella va trucar a la policia i, quan van accedir a l’immoble, es van trobar el cadàver del menor.

El terror de la violència vicària

La Delegació del Govern Contra la Violència de Gènere reconeix diverses maneres de violència masclista, més enllà del maltractament físic i/o psicològic a les dones. En aquest cas es parla de violència vicària: una forma de violència masclista que s’exerceix contra els fills o filles amb la finalitat de provocar dany psicològic a la mare. Amb aquest cas de Sueca, serien 47 els menors assassinats des que es va iniciar el recompte, l’any 2013.

Nou feminicidi a Conca

En les darreres hores s’ha produït un altre assassinat masclista, en aquesta ocasió a la localitat de Nohales (Conca). Una dona de 47 anys ha mort a mans de la seva exparella, un home de 39 anys. La germana de l’assassí ha trucat a la policia per alertar que el seu germà volia saltar-se l’ordre d’allunyament que tenia, però quan la patrulla va arribar al domicili la dona ja era morta. Enguany ja han mort per violència masclista 9 dones, i és la víctima 1.135 des que es porta el recompte (any 2003).

Concentració a la plaça de Narcís Lunes

Per rebutjar tots els casos de violència masclista, la Taula d’Igualtat de Sant Vicenç dels Horts convoca una concentració a la plaça de Narcís Lunes, el primer dimecres de cada mes. Així, s’anima a tota la ciutadania a participar de l’acte que es farà el proper 6 d’abril, a les 20 h.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferent grau de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, truqueu al 112.
  • També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
  • A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20.

 

 

Posted in Igualtat