L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts promou la revitalització del sector agrícola amb el projecte Espai Test Agrari

• Les persones interessades a treballar de manera professional en l’àmbit de l’agricultura poden presentar els seus projectes al consistori per optar temporalment a un terreny del municipi on posar-la en pràctica

• La iniciativa rep el finançament de l’AMB i la Diputació i compta amb el suport del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, la Unió de Pagesos i l’Associació d’Iniciatives Rurals

Amb l’objectiu de dinamitzar el sector agrícola local i fomentar la incorporació de la nova pagesia, l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts posa en marxa el projecte Espai Test Agrari. Un camp de titularitat municipal es posa a disposició de persones emprenedores per a desenvolupar projectes innovadors i promoure, així, el relleu generacional a l’àmbit agrari.

Aquesta iniciativa promou la incorporació progressiva de nova pagesia i donar-los l’oportunitat de posar en pràctica i testar nous projectes agraris, oferint-los el suport integral necessari per al seu desenvolupament. El consistori farà un procés de selecció de nous projectes agraris que vulguin formar part de l’Espai Test Agrari -presentats per persones que no hagin estat prèviament titulars d’explotacions agràries, amb una mínima experiència i/o formació en l’àmbit agrari i un projecte sòlid-, se’ls oferirà un terreny on desenvolupar-los, formació, assessorament i mentoria per part de pagesia professional en actiu.

Aquest projecte està pensat principalment per a persones que no venen de tradició pagesa (nova pagesia), i que per aquesta condició tenen certes dificultats per accedir a un terreny agrícola, al coneixement tradicional i a l’assessorament necessari per posar en marxa el seu propi projecte. Compta amb el suport del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Unió de Pagesos i l’Associació d’Iniciatives Rurals, amb qui s’ha signat un conveni de col·laboració i promoció del projecte. A banda, també rep el finançament de la Àrea Metropolitana de Barcelona i la Diputació de Barcelona.

Impulsar el territori i el sector agrari local

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino , ha destacat: “ Estem situats en una de les zones més riques de tot Catalunya pel que fa a qualitat de la terra, i el nostre municipi té una marcada tradició agrícola. Amb aquest projecte, posem en valor tot això i fomentem l’emprenedoria agrària, per dinamitzar aquest sector i convertir Sant Vicenç dels Horts en un referent ”.

Així, les persones usuàries comptaran amb assessorament i suport al llarg de tot el procés de posada en marxa i desenvolupament del seu projecte agrari, per tal d’assolir la viabilitat del projecte i l’assoliment de capacitats i habilitats per tal de desenvolupar-lo amb èxit. El suport integral s’estructurarà en els àmbits següents:

  • Formació. En funció de la trajectòria formativa i experiència de cada una de les persones usuàries, es proposarà un itinerari formatiu individualitzat al llarg del seu pas per l’Espai Test Agrari. La formació es durà a terme en diversos àmbits (agrònom, gestió empresarial, màrqueting, digitalització, etc.) amb l’objectiu de donar una visió integral i de conjunt sobre el sector i la gestió d’una explotació agrària.
  • Assessorament. Les persones usuàries rebran assessorament tècnic qualificat en l’àmbit agrònom, gestió empresarial, gestió de l’explotació i comercialització del producte.
  • Acompanyament. Les persones usuàries tindran una persona de referència (tutor/a), encarregada de fer el seguiment del projecte, la implementació a l’Espai Test Agrari i la avaluació, conjuntament amb la persona usuària, per millorar el projecte, i si s’escau, introduir-hi modificacions. Al finalitzar el període a l’Espai Test Agrari, el/la tutor/a vetllarà, si així ho sol·liciten les persones usuàries, per la cerca d’una finca en la que realitzar la incorporació definitiva al sector.
  • Mentoria. A banda, les persones usuàries de l’Espai Test Agrari també tindran un/a pagès/sa local de referència (mentor/a), que serà la persona encarregada traslladar-li el coneixement tradicional del maneig i les tècniques de cultiu, així com una visió del sector des de l’experiència.

D’altra banda, cal destacar que l’Espai Test Agrari és un projecte dins el programa municipal de foment i dinamització de l’agricultura professional, el qual compta amb altres projectes i serveis de suport a la pagesia dirigits a promoure el teixit productiu en l’àmbit agrari:

  • Borsa de Terres de Sant Vicenç dels Horts. Servei d’intermediació entre persones propietàries de terrenys agrícoles i persones amb necessitat d’ampliar o crear una nova explotació agrària.
  • Servei d’Assessorament i Suport a la Pagesia. Assessorament per part d’experts a les explotacions agràries professionals per la seva millora i innovació
  • Subvencions per al Foment i impuls de l’activitat agrària professional. Línia d’ajuts per a l’adequació, modernització, innovació i millora de les explotacions a les que accedeixin.
  • Promoció dels producte local. Dinamització dels circuits curts de comercialització a través d’accions concretes i del Mercat de Pagès local.

Per a més informació, us podeu posar en contacte amb el departament de Promoció Econòmica: trucant al 93 680 71 00 o enviant un correu a agricultura@svh.cat

Posted in Economia, Ocupació i empresa