L’Ajuntament engega l’elaboració de l’Agenda Urbana de Sant Vicenç dels Horts

  • És un document estratègic per garantir una ciutat sostenible, integradora i amable, i anirà en sintonia amb l’Agenda 2030, l’Agenda Urbana Espanyola i la de la Unió Europea
  • El procés de treball durarà un any aproximadament i va arrencar la setmana passada amb una reunió de l’alcalde, Miquel Comino, amb els caps d’àrea de l’Ajuntament

Sant Vicenç dels Horts ja treballa en la seva pròpia Agenda Urbana. Es tracta d’un document estratègic, de conformitat amb els criteris establerts per l’Agenda 2030, la nova Agenda Urbana de les Nacions Unides, l’Agenda Urbana per a la Unió Europea i l’Agenda Urbana espanyola. L’objectiu és garantir que la ciutat del present i del futur sigui sostenible, integradora i amable. L’Agenda Urbana vicentina constituirà, a més, un mètode de treball i un procés per a tots els agents, públics i privats, que intervenen en la ciutat i que busquen un desenvolupament equitatiu, just i sostenible des dels seus diferents camps d’actuació.

La primera reunió d’elaboració de l’Agenda Urbana de Sant Vicenç dels Horts es va celebrar el passat dimecres 21 de febrer, a l’Ajuntament, amb la presència dels caps d’àrea del consistori, i de l’alcalde, Miguel Comino, que va considerar l’Agenda Urbana “una eina clau per tenir una estratègia de ciutat coordinada i cohesionada”. El procés d’elaboració de l’Agenda Urbana de Sant Vicenç dels Horts durarà un any aproximadament.

L’alcalde va destacar la relació de l’Agenda Urbana de Sant Vicenç dels Horts amb documents estratègics supramunicipals, com l’Agenda Urbana Española i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, però va remarcar: “Un aspecte fonamental de la nostra Agenda Urbana és que integrarà el Pla d’Actuació Municipal 2023-2027, perquè el Govern de la Ciutat vol aterrar en el municipi, ja en aquest mandat, les actuacions globals. I farem amb accions concretes”.

Objectiu: “Garantir-ne la felicitat”

L’alcalde de la ciutat també va emfatitzar la importància de “garantir la felicitat dels vicentins i les vicentines”: “L’Organització de les Nacions Unides emet el que es diu l’Informe Mundial de la Felicitat, que es calcula amb el PIB, el suport social, l’esperança d’anys de vida saludable, la llibertat per prendre decisions vitals, la generositat i la percepció de la corrupció. El PAM i l’Agenda Urbana de Sant Vicenç dels Horts seran la base de la nostra contribució a aquest índex de la felicitat en tots els aspectes”.

De fet, l’objectiu específic 1.5 del PAM inclou com a tasca “Redactar l’estratègia de l’Agenda Urbana Espanyola a Sant Vicenç dels Horts mitjançant la Taula Sant Vicenç 2030, que inclourà un pla local d’equipaments”. La Taula Sant Vicenç 2030, creada a finals del 2022, és un espai de reflexió i debat amb l’objectiu de planificar el futur de la ciutat d’una manera més col·legiada i amb la implicació de la societat civil.

Com es treballarà el document?

Durant un any, s’organitzaran trobades amb els responsables municipals però també amb representació ciutadana, per proposar a Sant Vicenç dels Horts actuacions concretes que lliguin amb els 10 objectius de l’Agenda Urbana Espanyola, que són:

  • Objectiu Estratègic 1: ordenar el territori i fer un ús racional del sòl, conservar-lo i protegir-lo.
  • Objectiu Estratègic 2: evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat existent.
  • Objectiu estratègic 3: prevenir i reduir els impactes del canvi climàtic i millorar la resiliència.
  • Objectiu estratègic 4: fer una gestió sostenible dels recursos i afavorir l’economia circular.
  • Objectiu estratègic 5: afavorir la proximitat i la mobilitat sostenible.
  • Objectiu estratègic 6: fomentar la cohesió social i buscar l’equitat.
  • Objectiu estratègic 7: impulsar i afavorir l’Economia Urbana.
  • Objectiu estratègic 8: garantir l’accés a l’Habitatge.
  • Objectiu estratègic 9: liderar i fomentar la innovació digital.
  • Objectiu estratègic 10: millorar els instruments d’intervenció i la governança.
Posted in Convivència i civisme, Territori i mobilitat