El Ple aprova el Pla d’Actuació Municipal amb la incorporació del 69% de les propostes ciutadanes

  • El procés participatiu conclou que les polítiques prioritàries per a la ciutadania són les relacionades amb el Sant Vicenç saludable i ecològic
  • L’Ajuntament instal·larà les reguladores de pressió de l’aigua previstes sense esperar que es resolguin les subvencions de l’Agència Catalana de l’Aigua

El Ple de febrer, celebrat el dia 22, va donar llum verda al Pla d’Actuació Municipal (PAM), el full de ruta de les polítiques municipals de l’actual mandat. El document va tirar endavant amb els vots favorables dels dos grups municipals que formen l’equip de govern (PSC i En Comú Podem), l’abstenció de Junts x SVH i el vot en contra de Vox. L’alcalde, Miguel Comino, va explicar que el procés participatiu ha comptat amb les aportacions de més de 600 participants, entre ciutadania i entitats, i ha recollit 291 propostes de la ciutadania, de les quals s’hi han incorporat el 69%. L’alcalde va dir: “És un pla d’acció important, potent, i ha de marcar el pla d’aquest mandat els tres anys i mig que queden per davant”. 

Tots els grups municipals van valorar la participació ciutadana aconseguida. La portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, va agrair “un treball fet a consciència amb la voluntat d’implicar la ciutadania” i la incorporació de propostes de la seva formació, però va argumentar l’abstenció del grup per “dos esculls”: la continuïtat de la urbanització del Front Fluvial Sud i mantenir la construcció de la residència de gent gran vinculada a l’existència d’un concert econòmic amb la Generalitat que garanteixi les places públiques compromeses. 

El portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil, va agrair l’abstenció de Junts x SVH com a gest de “confiança” i va destacar el caràcter social de les mesures acordades: “El PAM està pensat des de l’òptica de l’esquerra i sobretot és social, posa al centre de l’acció política els nostres veïns i veïnes. El nostre repte ara és desplegar-lo”. 

Per contra, Vox es va oposar al PAM i el seu portaveu, Manuel Rielo, va dir: “Reconociendo el trabajo que se está haciendo desde el equipo de gobierno, no obstante, entendemos que esto es un plan subyugado a la mortífera Agenda 2030”. 

La participació ciutadana ha prioritzat els àmbits del PAM de la següent manera: 

  1. Sant Vicenç saludable i ecològic: 33%
  2. Sant Vicenç social i per la igualtat d’oportunitats: 22%
  3. Sant Vicenç orgullós i amb identitat: 17%
  4. Sant Vicenç pròsper i en transformació: 17%
  5. Sant Vicenç, municipi intel·ligent, connectat i pròxim a la ciutadania: 12%

Declaracions institucionals

La sessió va començar amb dues declaracions institucionals: sobre el Dia Internacional de les Dones i la petició d’alto el foc a Gaza. Les dues declaracions les va llegir la regidora de Feminisme i Justícia Global, Inma Moyano

La declaració del 8 de març assegura que “la igualtat de gènere continua sent el major desafiament en matèria de drets humans i la pedra angular per construir societats inclusives”, i alerta de “possibles retrocessos” en els drets de les nenes i les dones davant l’avenç de l’extrema dreta.

D’altra banda, la declaració sobre Gaza estava impulsada des del Fons Català de Cooperació. A més de l’alto el foc, també demana corredors humanitaris, el compliment del dret internacional, l’alliberament d’hostatges per part de Hamàs, acabar amb el comerç d’armes amb Israel i el compliment de les mesures provisionals emeses per la Cort Internacional de Justícia per tal d’evitar que Israel cometi un genocidi a Gaza.

L’Oficina Local d’Habitatge avança en estabilitat

El Ple va aprovar per unanimitat el conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per col·laborar amb l’Oficina Local d’Habitatge durant quatre anys, fins al 2027. La regidora d’Habitatge Social, Patricia Higueras, considerava que passar d’un conveni anual a un conveni de quatre anys aporta “estabilitat” al servei. Higueras va concretar que l’Oficina Local d’Habitatge gestiona uns 350 expedients anuals d’ajuda al lloguer i d’urgència i unes 300 inscripcions a Habitatge de Protecció Oficial.

D’altra banda, també es va aprovar, en fase inicial, el reglament d’ús del CCC Virgínia Amposta, que ara estarà 30 dies en exposició pública. El regidor de Cultura, Jordi Gil, va dir que el document ha de servir per “garantir que totes les entitats que hi volen fer coses poden fer aquesta sèrie d’activitats en aquest espai municipal”. El text va rebre el suport de l’equip de govern (PSC i En Comú Podem) i de Vox. Junts x SVH s’hi va abstenir, perquè preveuen fer aportacions durant l’exposició pública del reglament.

Consens davant la sequera

La gestió de la sequera va estar molt present al Ple, amb una moció que es va aprovar per unanimitat. Durant el seu debat, el regidor de Serveis Municipals, Xavi Gómez, va anunciar que l’Ajuntament instal·larà les reguladores automatitzades de pressió previstes sense esperar que es resolguin les subvencions extraordinàries de l’Agència Catalana de l’Aigua. Això ha de permetre reduir el cabal d’aigua que circula per les canonades, especialment a la nit, amb l’objectiu de perdre menys aigua per les canonades i reduir-ne el consum a casa. Gómez va explicar que les accions per instal·lar les reguladores de pressió s’executaran en les pròximes setmanes i va justificar aquest pas endavant: “Creiem que ho necessitem i creiem que això pot ajudar encara més a controlar aquest excés que estem tenint, sobretot amb les fuites d’aigua”. En aquest sentit, l’alcalde va puntualitzar que si arriben els ajuts de l’ACA, serviran per cobrir el 30% de la despesa com a màxim.

Arnau Mata, regidor de Junts x SVH, va celebrar l’anunci i va demanar al govern: “Feu tot el que pugueu, ja sabem que és molt difícil, però s’ha de fer”. Mata també va anunciar el suport de Junts x SVH al govern si l’Ajuntament decideix endeutar-se per millorar la xarxa d’aigua.

La moció sobre la sequera sol·licita als organismes supramunicipals suport econòmic extraordinari per renovar les canonades que portin més de vint anys sense obres, en un termini màxim de deu anys. També es demana a la Generalitat que es replantegi la reducció del consum d’aigua que afecta a la pagesia i que aprovi ajuts per apostar per l’aigua regenerada. Igualment, la resolució demana a tot Sant Vicenç dels Horts mantenir l’esforç per reduir el consum d’aigua potable. El portaveu del PSC, Isidre Bautista, va apel·lar a la responsabilitat de tothom: “Intentem posar-nos deures a tots i totes i assumir les responsabilitats que tenim cadascuna de les administracions actuants, així com fer aquesta part de conscienciació a la nostra ciutadania i reclamar a aquests ens que ens posem les piles entre tots”. 

En la mateixa línia es va manifestar el portaveu d’En Comú Podem, Jordi Gil: “Hem d’actuar globalment, i això implica també la construcció de dessalinitzadores i d’espais per poder regenerar aigua: elements que ja preveia un pla director de l’ACA des de l’última sequera i que durant aquests darrers 15 anys no s’han dut a terme”.

Tot i ser una moció consensuada i aprovada per unanimitat, Arnau Mata, regidor de Junts x SVH, va retreure a l’equip de govern el text inicial de la proposta de resolució: “La moció que vau presentar inicialment està plena de queixes, està plena de retrets i està plena d’exigències cap a la Generalitat, obviant tota responsabilitat de l’Ajuntament, que en aquest cas és molta”. 

El regidor de Serveis Municipals, Xavi Gómez, va explicar les dificultats econòmiques d’actualitzar els prop de 140 km de canonades que té Sant Vicenç, una intervenció que equivaldria a gairebé tot el pressupost anual de l’Ajuntament, mentre que el regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, va valorar la diagnosi sobre l’estat de les canonades que es va fer el mandat passat per primer cop: “El municipi ha patit una manca d’inversió constant en aquesta matèria, ha arribat una sequera que ha descobert les vergonyes de la manca d’inversió i ara diem que nosaltres farem tot el que calgui perquè aquests problemes es mitiguin, però també necessitem la col·laboració dels ens supramunicipals”. 

Mocions aprovades per unanimitat

Totes les propostes de resolució es van aprovar per unanimitat. A més de la moció sobre la sequera, també es va donar suport a la pagesia en les reivindicacions que protagonitzen aquests dies; a la República Àrab Sahrauí Democràtica en commemoració del seu 48è aniversari, i es va demanar a l’Estat i a la Generalitat un nou finançament pels ens locals. 

Enllaç a la Videoacta

 

 

Posted in Ple municipal