Miguel Comino: “Arribar a un acord pel pressupost municipal vol dir que hem prioritzat allò que compartim”

 • L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts fa balanç del 2023 en una conferència a La Vicentina, on ha destacat l’estabilitat del nou govern municipal, els projectes que s’han desenvolupat durant l’any i els reptes que afronta la ciutat
 • Els comptes de 2024 tenen el suport del Govern municipal (PSC i Sant Vicenç en Comú Podem) i Junts per Sant Vicenç, el principal partit a l’oposició

Sant Vicenç dels Horts ha viscut avui un dels moments més importants del seu calendari anual: el tret de sortida de la 40a edició de la Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica del municipi i Festa Major d’Hivern. En aquest marc, i com ja és tradició, l’alcalde, Miguel Comino, ha ofert una Conferència de Ciutat per fer balanç dels primers mesos del mandat, retre comptes amb la ciutadania i fer un pas més en la transparència de la gestió municipal explicant els reptes de futur.

En primer lloc, el batlle ha fet un repàs extens del 2023 des de la revalidació del projecte polític que representa, a les eleccions del maig del 2023: “Tenim molt i molt clar que Sant Vicenç ha de continuar sent una ciutat amb polítiques progressistes, de tothom i per a tothom”, ha explicat respecte dels resultats electorals. Comino ha remarcat els punts forts del pacte entre el PSC i Sant Vicenç en Comú Podem, que ha permès formar el govern municipal a la ciutat. Són la consolidació del projecte progressista, feminista, ecologista, social, solidari i convivencial, i la solidesa i estabilitat, factors que permetran “garantir una millor vida als ciutadans i ciutadanes del nostre municipi”, ha apuntat. 

Per exemplificar la nova dinàmica, Comino ha mencionat l’aprovació dels pressupostos del 2023 durant el mes de juliol, gràcies a l’acord d’estabilitat del govern municipal. Els pressupostos municipals del 2024 també han quedat aprovats durant el 2023, en aquest cas gràcies a un ampli acord entre el Govern municipal i Junts per Sant Vicenç, el partit a l’oposició. “Un pressupost municipal és la normativa més rellevant que existeix en un municipi. Arribar a un acord d’aquest tipus vol dir que tots i totes hem prioritzat allò que compartim per sobre d’allò que ens separa”, ha agraït el batlle respecte de la possibilitat d’establir diàlegs i acords amb l’oposició per tal de preservar la convivència.

En contraposició, Comino ha apuntat els perills que suposa la presència de l’extrema dreta a l’Ajuntament: “L’entrada de VOX al consistori ha estat la pitjor notícia de l’any en la política municipal”. I ha afegit: “No em resigno a la situació”. Davant d’aquest fet, l’alcalde ha explicat que s’oposarà a qualsevol mostra que ataqui la convivència o qualsevol col·lectiu del municipi, especialment les persones que integren el col·lectiu LGTBI+ i les migrants. “La pràctica totalitat del consistori ha decidit fer el que anomenem cordó sanitari contra el racisme, la xenofòbia, el masclisme i l’homofòbia”, ha reiterat. 

El final del 2023 ha permès el tancament de diferents projectes municipals, que han requerit l’esforç de regidors, regidores i treballadors i treballadores municipals. Miguel Comino els ha agraït la constància, la confiança, el suport i la feina feta, especialment davant de les dificultats que ha suposat el context socioeconòmic global. D’aquesta manera, els vicentins i les vicentines ja poden gaudir de:

 • Les escales mecàniques del barri de Sant Josep. L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) es fa càrrec d’un import de 561.662,46 euros, mentre que la Diputació de Barcelona (DIBA) aporta 243.692,00 euros.
 • La millora dels trams del carrer de Jacint Verdaguer, una de les zones més concorregudes del municipi gràcies al seu comerç. 
 • L’eix de vianants del carrer de Barcelona, en el tram proper a Vila Vella. S’ha convertit en un espai amb prioritat per al veïnat.
 • La redefinició del carrer Comerç, que està a punt d’obrir, amb els termes acordats amb la Unió de Botiguers: serà un carrer transitable en horari comercial i tallat al trànsit a les nits i durant el cap de setmana, a partir del dissabte al migdia. 
 • La millora del Complex Esportiu Municipal Sant Vicenç dels Horts – Piscina Montserrat Canals gràcies a les obres d’actuació.
 • Les noves instal·lacions de l’Escola Bressol Municipal Petit Mamut, construïda principalment amb fusta i amb un vessant sostenible. 
 • El nou traçat de la rotonda de les Ovelletes, més gran i adaptada als nous carrils. En acabar-se completament, es donarà solució als problemes dels vehicles motoritzats i permetrà moure’s també amb bicicleta i a peu. 
 • La recuperació de l’espai industrial de l’antiga Fàbrica Kappa. S’hi instal·larà una empresa de logística frigorífica que crearà economia i nous llocs de treball a la ciutat.

Totes aquestes actuacions s’han dut a terme “prioritzant la salut dels habitants, amb la sostenibilitat com una de les principals motivacions”, ha desgranat l’alcalde.

Reptes

El 2024 és un any clau del mandat i l’acció de govern. En aquest sentit, Miguel Comino, alcalde de Sant Vicenç dels Horts, ha destacat els desafiaments ambientals i socials que afronta la ciutat. Un exemple clar és la sequera que patim, un fenomen que s’agreuja dia rere dia. La ciutat ha tancat el 2023 consumint menys litres d’aigua per habitant que els que requereix l’Agència Catalana de l’Aigua, però el batlle ha fet una crida a l’acció per seguir extremant les mesures per responsabilitat i prudència.

Pel que fa l’estratègia municipal per al 2024, Comino ha destacat la necessitat d’aprovar el Pla d’Acció Municipal (PAM) i ha explicat els cinc àmbits d’actuació:

 1. Per un Sant Vicenç pròsper i en transformació. Es treballarà pel manteniment de l’espai urbà i construcció de nous equipaments que afavoreixin la convivència. En aquest marc es desenvoluparà el Pla Director d’Equipaments i es posarà el focus en l’habitatge, especialment el protegit. A més, s’incidirà en la transformació del Front Fluvial Sud.
 2. Per un Sant Vicenç social i per la igualtat d’oportunitats. Es continuarà fomentant l’ocupació i la millora econòmica. L’objectiu del govern municipal és reduir l’atur mitjançant la coordinació amb altres administracions i el foment de la formació des de les primeres etapes formatives.
 3. Per un Sant Vicenç saludable i ecològic. Es potencia la cura del medi ambient i l’entorn. Sant Vicenç abordarà les problemàtiques derivades de la manca de sobirania energètica, treballarà per augmentar les energies renovables, impulsarà la transició agroalimentària i la infraestructura verda. 
 4. Per un Sant Vicenç orgullós i amb identitat. S’impulsa el teixit associatiu i la cultura. L’Ajuntament donarà suport a les entitats del municipi per tirar endavant accions i activitats que donen vida a la ciutat. El PAM incideix també en els diferents barris i la necessitat d’impulsar polítiques de proximitat.
 5. Per un Sant Vicenç municipi intel·ligent, connectat i proper a la ciutadania. El consistori vetllarà per reduir les bretxes digitals, per facilitar l’accés a tota la informació.

Amb un enfocament centrat en el benestar de les persones, la igualtat d’oportunitats, la salut i la sostenibilitat, l’alcalde ha expressat la seva determinació a millorar la qualitat de vida a Sant Vicenç dels Horts: “Aquest PAM està pensat per a les persones, la ciutadania que vivim a Sant Vicenç dels Horts. Perquè vivim millor i tinguem les nostres necessitats cobertes, garantim el nostre benestar social, econòmic, emocional, ecològic, convivencial i cultural”. A més, l’alcalde ha recordat que està en marxa un procés participatiu perquè la ciutadania estableixi les seves preferències al PAM, i ha encoratjat la seva participació.

Qüestions pendents

Abans d’acabar la seva intervenció, l’alcalde ha recordat les dues grans reivindicacions que té pendents la ciutat. Per una banda, el soterrament de la via del tren, un projecte a llarg termini, i sense previsió que la Generalitat ho executi, però que l’equip de govern no oblida. “Mentrestant, i sense abandonar la reivindicació, treballem conjuntament amb Ferrocarrils per millorar constantment l’entorn de la via del tren”, ha explicat l’alcalde, fent referència als projectes de construcció d’un pas soterrat i un aparcament, així com la transformació de l’estació. 

Per altra banda, la construcció d’una residència municipal per a la gent gran. L’Ajuntament està esperant que la Generalitat aprovi el concert econòmic de les places públiques per a poder avançar en aquest servei tan necessari. 

Finalment, Miguel Comino ha agraït l’atenció rebuda i ha convidat la ciutadania a participar en els actes de la 40a Mostra Comercial, Agrícola i Gastronòmica i de la Festa Major d’Hivern: “Crec que és important que ho celebrem omplint els nostres carrers i places perquè aquests quaranta anys són fruit de l’esforç de moltes persones de casa nostra que des de l’origen i fins avui han treballat i treballen per fer-la realitat”, ha conclòs.

Posted in Comunicació, Ple municipal