Feminicidis

L’Ajuntament condemna l’assassinat masclista de dues dones a Bilbao i Toledo

  • El nombre de feminicidis aquest any és de 48, i se n’han registrat 1.181 des que es porta el recompte oficial

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts lamenta i condemna profundament els darrers assassinats masclistes, està sent un desembre absolutament negre. El primer cas ha estat la mort d’una dona de 45 anys a Bilbao, assassinada per la seva parella, un home de 44 anys, en un bar. L’home ha trucat als serveis d’emergències per, presumptament, confessar el crim. Hi havia denúncies prèvies contra l’agressor.

El segon cas ha ocorregut a Escalona, a Toledo. Un dona de 34 anys ha estat assassinada per la seva exparella, un home de 52 anys. La dona estava embarassada i el nadó també ha mort. Els fills de la víctima han estat qui han avisat als serveis d’emergències, i l’home ha pogut ser detingut. També constaven denúncies prèvies per maltractament contra l’agressor.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere confirma que amb aquests casos, el nombre de dones assassinades per violència de gènere a Espanya puja a 48 el 2022 i a 1.181 des del 2003, quan es van començar a recopilar dades.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferent grau de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, truqueu al 112.
  • També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
  • A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20.

Concentració a la plaça de Narcís Lunes

Per rebutjar tots els casos de violència masclista, la Taula d’Igualtat de Sant Vicenç dels Horts convoca una concentració a la plaça de Narcís Lunes, el primer dimecres de cada mes. Així, s’anima a tota la ciutadania a participar de l’acte que es farà el proper 4 de gener, a les 19 h.

Posted in Igualtat