Nou pas de l’Agenda Urbana de Sant Vicenç dels Horts amb l’inici de converses amb la ciutadania per completar el seu disseny

  • Es demana al veïnat accions concretes per construir un municipi social, sostenible, respectuós i convivencial en els propers 20 anys

El procés per crear l’Agenda Urbana de Sant Vicenç dels Horts continua amb pas ferm. Arriba el moment de conèixer l’opinió de ciutadania representativa del teixit social, econòmic, cultural, etc., a través d’una llista de persones consensuada amb l’Ajuntament. Per aquest motiu, aquesta setmana s’han iniciat els primers diàlegs amb vicentins i vicentines, en un format de conversa que dura entre 30 i 60 minuts i que serveix per conèixer la seva visió de la situació actual de la vila, i per aprofundir en els temes i els sectors relacionats amb les persones entrevistades. La finalitat és que la ciutadania proposi accions concretes per al municipi relacionades amb els objectius de l’Agenda Urbana Espanyola.

 

Aquestes converses complementen l’ampli procés participatiu que es va fer amb el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023-2027. L’empresa responsable del desenvolupament del projecte (MCRIT, a través de la Diputació de Barcelona) considera que el procés participatiu realitzat pel PAM es pot aprofitar per a la configuració de l’Agenda Urbana de Sant Vicenç dels Horts.

El regidor de Mobilitat, Urbanisme, Projectes i Obres Públiques, i també un dels dos regidors responsables de l’Agenda Urbana vicentina, Isidre Bautista, ha assegurat: “L’Ajuntament segueix ferm en la redacció de l’Agenda Urbana. Aquest és un projecte a llarg termini, que va més enllà de la voluntat del govern i del Pla d’Actuació Municipal, i que ens ha de servir per projectar la ciutat del futur en col·laboració amb tots els sectors de la societat”.

La primera fase d’aquest document estratègic va començar el 21 de febrer: l’alcalde, Miguel Comino, es va reunir amb personal tècnic municipal per assentar les bases del projecte. Més endavant, en el marc del diagnòstic de l’Agenda Urbana, es duran a terme trobades amb responsables i tècnics municipals per identificar les iniciatives en curs que es puguin incloure en el marc de l’Agenda Urbana, així com aquelles previstes, a debat o que calgui considerar. Les reunions serviran per identificar documents, plans, informes de referència que l’equip redactor hagi de considerar, així com necessitats, els èxits i les àrees de millora en les iniciatives recents en l’àmbit de la política i la planificació local. En total, el procés d’elaboració de l’Agenda Urbana de la ciutat durarà aproximadament un any.

L’altra responsable política del projecte, la regidora de Recursos Humans i Organització de l’Ajuntament, María Peláez, ha assenyalat que l’Agenda Urbana “permet projectar-nos millor a Europa”. La regidora ha detallat que aquest document “és important per poder acollir-nos, ara i en el futur, a ajuts tècnics i econòmics d’Europa, que poden representar noves línies de finançament extraordinari per a l’Ajuntament”.

Què és l’Agenda Urbana?

L’Agenda Urbana és un document estratègic, de conformitat amb els criteris establerts per l’Agenda 2030, la nova Agenda Urbana de les Nacions Unides, l’Agenda Urbana per a la Unió Europea i l’Agenda Urbana espanyola. L’objectiu de les agendes urbanes és garantir que les ciutats del present i del futur siguin socials, sostenibles, respectuoses, integradores, convivencials, i que estiguin alineades al món. 

L’Agenda Urbana vicentina constitueix, a més, un mètode de treball i un procés per a tots els agents, públics i privats, que intervenen en la ciutat i que busquen un desenvolupament equitatiu, just i sostenible des dels seus diferents camps d’actuació. 

Posted in Territori i mobilitat