Recta final per consolidar la zona preferent de vianants al barri de Vila Vella

  • L’Ajuntament ultima el protocol que hi regula l’accés de vehicles, que es farà a través d’una càmera i de senyals verticals

L’Ajuntament donarà l’impuls definitiu a la zona preferent per a vianants, al barri de Vila Vella, després de superar diversos tràmits administratius i arran de l’aixecament progressiu de les restriccions de la pandèmia. Al novembre s’engegarà una campanya informativa per recordar a la ciutadania quines són les limitacions d’entrada de vehicles, així com les sancions que es poden imposar si no es respecten els senyals. El 10 de gener ja s’aplicarà el règim sancionador a totes les persones que incompleixin la normativa.

En aquesta fase del projecte, estan restringits amb càmera els carrers de Mossèn Josep Duran, Francesc Moragas, Nadal, Nou i part del carrer de Ribot, així com les places de Catalunya i Sant Jordi. També estan tancats al trànsit rodat el carrer de Josep Carner i part de Dr. Fleming i Barcelona.

En els propers dies s’aprovarà el protocol que hi regula l’accés de vehicles, que es farà a través d’una càmera instal·lada a la cruïlla de la plaça de la Vila amb el carrer de Mossèn Josep Duran. A més, també hi ha diversos senyals verticals; en un d’ells, el de l’entrada, s’indiquen els horaris de regulació i l’excepció dels vehicles autoritzats. També hi haurà una pilona retràctil, que es podrà activar amb comandament, entre les places de Sant Jordi i de Catalunya (davant de la Biblioteca Municipal Les Voltes). Aquest accés serà exclusiu per a vehicles autoritzats, residents i usuaris amb gual permanent dels carrers de Nadal i de Francesc Moragas.

Antolín Jiménez, regidor de Mobilitat, ha destacat els beneficis d’aquesta zona: “El barri sortirà guanyant amb aquesta nova regulació del trànsit. Els vianants podran passejar-hi amb comoditat i es dinamitzarà el comerç de la zona. A més, contribuirem a la lluita contra el canvi climàtic, ja que millorarem la qualitat de l’aire que respirem”.

Beneficis per al medi ambient i la ciutadania

La zona preferent per a vianants té la finalitat de minimitzar els efectes de la contaminació en la població i en el medi ambient. Aquesta actuació permet reduir-hi el volum de gasos tòxics i, a més, guanyar-hi un gran espai de passeig. Els principals beneficis que es busca assolir són:

  • Guanyar un gran espai de passeig per a la ciutadania
  • Minimitzar els efectes contaminants dels cotxes sobre la salut de les persones
  • Restablir els nivells normals i recomanables de qualitat de l’aire
  • Dinamitzar el comerç de la zona
  • Garantir la distància social dels vianants

El projecte s’alinea també amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides: concretament, amb les fites 3 (Salut i Benestar), 11 (Ciutats i Comunitats Sostenibles) i 13 (Acció Climàtica). Els ODS són un full de ruta mundial per, a través d’accions concretes a escala local i internacional, assolir un objectiu comú: el desenvolupament mundial sostenible.

Posted in Medi ambient, Territori i mobilitat