Sant Vicenç dels Horts instal·larà una llamborda en memòria de Baldiri Casas Caralt, víctima del nazisme

  • El ple aprova adherir-se al projecte impulsat per la Fundació Amical Mathausen per homenatjar el vicentí, que va ser deportat i va morir al camp de concentració nazi de Gusen al 1941
  • L’Ajuntament promourà afegir el nom de Teresa Losada a l’Equipament Cívic de La Guàrdia

Dos noms propis relacionats amb la memòria històrica vicentina van protagonitzar el ple de gener: Baldiri Casas Caralt i Teresa Losada Campo. El consistori va aprovar per unanimitat adherir-se al projecte de memòria democràtica Stolpersteine de la Fundació Amical Mathausen en reconeixement a Casas, que va ser deportat al camp de concentració nazi de Gusen (Àustria). El regidor de Memòria Històrica, Jordi Campmany, va explicar el sentit del projecte: “Els stolpersteine són llambordes que fan referència a les pedres que es troben pel camí que fan ensopegar i les originàries són de l’artista alemany Gunter Demnig, per recordar les víctimes dels nazis”. Campmany també va explicar la raó de portar ara aquest reconeixement a Baldiri Casas: “El 27 de gener és el Dia internacional de les víctimes de l’holocaust nazi i a més, volem que amb l’espai d’altaveu que és el ple, sumem perquè es conegui la història d’aquest vicentí”. 

Baldiri Casas Caralt (Torrelles, 1902 – Gusen, 1941) va instal·lar-se a Sant Vicenç dels Horts cap el 1933, al carrer d’Anselm Clavé. Era pagès, afiliat a la UGT-Treballadors de la Terra, va participar activament en la vida vicentina, arribant a ser escollit membre de la Junta del Sindicat Agrícola a les eleccions del 25 de juliol de 1937. L’any 1938 Casas és cridat a ‘La lleva del 23’ i destinat a fortificacions. Segons la informació facilitada per l’Amical Mauthausen, és probable que fos arrestat al camp de presoners de guerra al front de Besaçon. El 24 d’abril de 1940 és deportat a Mauthausen i, després de sis mesos, el traslladarien cap el camp de concentració de Gusen (Àustria). Allà va morir per les pèssimes condicions el 3 de novembre de 1941.  

Aquest punt va trobar la unanimitat del ple, també del grup de Vox. Des de Junts x Sant Vicenç, Maite Aymerich, es mostrava “molt contenta” d’aprovar aquesta iniciativa i deixava palès el seu suport en “tot el que fos necessari”. “Al 2018 ja vam rebre la visita de la que llavors era la consellera de Justícia, Esther Capella, per fer un acte de reconeixement a les famílies de les víctimes afusellades al Camp de la Bota i declarar la nul·litat dels judicis franquistes”, recordava la regidora. Aymerich afegia: “No són projectes iguals però van en la línia, perquè rebutgen règims polítics que condemnen i sentencien a mort la dissidència i les persones que opinen diferent”. En la mateixa línia es va mostrar Jordi Gil, de SVECP, qui recordava que el seu grup sempre s’ha mostrat “ferm” en denunciar “les atrocitats” de la Segona Guerra Mundial i de la Guerra Civil i el franquisme. “Tots els elements que recuperin aquesta memòria i el llegat de persones com el Baldiri trobaran el nostre suport”, explicava el regidor.  

El llegat de Teresa Losada Campo 

L’altre nom propi de la sessió, Teresa Losada Campo, va aconseguir unanimitat en el rerefons però no en la forma. Junts per Sant Vicenç proposa posar-li el seu nom a l’equipament Cívic de La Guàrdia coincidit amb el desè aniversari de la seva mort i fent referència a la necessitat d’introduir la perspectiva de gènere a l’espai públic.  

Teresa Losada va ser pionera en l’atenció a la migració, el diàleg multicultural i interreligiós. Amb altres germanes, va impulsar la Fundació Bayt Al Thaqafa al barri de La Guàrdia, un espai de trobada per a la igualtat per construir ciutadania en plenitud de drets. Justament, per la seva tasca d’acollida i suport a les persones nouvingudes al municipi, el 4 octubre de 2001 va ser nomenada veïna adoptiva de Sant Vicenç dels Horts. L’any 2002 la Generalitat reconeixia la seva tasca i li atorgava la Creu de Sant Jordi. Marcel·lina Bosch (Junts x SVH) va defensar la proposta tot repassant el llegat humà i social de Losada al municipi: “Va treballar incansablement a favor de la dignitat i els drets humans per a tothom, ens va ensenyar a viure l’acollida i l’obertura a la diferència i a compartir la vida quotidiana, a entendre que la diversitat seria la característica del segle XXI”. La regidora remarcava: “Proposem que l’Equipament Cívic de La Guàrdia porti el seu nom perquè és un espai de referència comunitari al barri en què ella va viure i treballar tants anys, el pes simbòlic és molt gran”. 

 

Des del govern municipal, PSC i En Comú Podem defensen i comparteixen la importància de reconèixer el llegat de la fundadora del Bayt Al-Thaqafa, però retreuen a Junts x SVH que “no hagin comptat” amb la participació del veïnat de La Guàrdia i no hagin “treballat pel consens” “En lloc d’anar a buscar espais de concòrdia, consensos i integració, valors que Teresa Losada personificava i portava a la pràctica, esteu anant a buscar la confrontació i no és just, ni per nosaltres ni per a la seva memòria”, deia el portaveu de SVECP, Jordi Gil. El regidor afegia: “Hem intentat posposar el debat un mes per buscar una alternativa amb la que tothom se sentís còmode, i la resposta pel grup proposant ha estat que no”. En la mateixa línia es va mostrar el portaveu del grup del PSC, Isidre Bautista: “No heu volgut comptar amb cap taula sectorial per portar la proposta amb un consens unànime que segur que haguéssim aconseguit, no heu volgut fer partícips d’aquesta decisió a la Comissió de revisió del nomenclàtor”. Bautista afegia: “Tot i així, el nom i la figura de la Teresa Losada no mereix cap show, l’admirada Teresa Losada mereix el nostre respecte, ella és consens, és comunió, és diàleg i és entesa, tots som nosaltres i tots nosaltres som part del seu gran llegat”. Malgrat el posicionament i la “falta de participació”, el regidor socialista es va manifestar “encantat” d’incorporar el nom de Teresa Losada al que ja existeix per l’equipament.  

En aquest punt va intervenir al ple la presidenta de l’associació veïnal de La Guàrdia, Chari Martín, qui va requerir un procés participatiu per decidir el nom de l’equipament. La proposta va tirar endavant amb els vots favorables de Junts x SVH, PSC i Vox i l’abstenció de SVECP.   

Durant la sessió també es va aprovar ratificar i incorporar algunes correccions a la primera addenda del Contracte Programa entre el Departament de Drets Socials i l’Ajuntament, l’instrument que serveix per finançar els Serveis Socials municipals fins l’any 2025. La regidora Mireia Vergés assegurava: “Senzillament es tracta d’una modificació sobre la manera de justificar algunes fitxes d’aquest contracte programa, es simplifiquen alguns tràmits, res més”. 

Vídeo del ple ordinari del mes de gener

Posted in Ple municipal