Un total de 3.325 alumnes inicien avui el curs a Sant Vicenç dels Horts

  • Les principals novetats: la reducció de ràtios a educació infantil, l’imminent posada en marxa de la nova Escola Bressol Municipal Petit Mamut i l’extraescolar de música

El nou curs escolar de primària i secundària ha començat avui amb normalitat a Sant Vicenç dels Horts. En total 3.325 alumnes han iniciat estudis obligatoris als centres educatius del municipi. És previst que el 12 de setembre comencin les classes al batxillerat, cicles formatius, als cursos d’especialització de la formació professional, als itineraris formatius específics i als programes de formació i inserció. La data d’inici per la resta d’estudis, com la formació de persones adultes, serà el 18 de setembre.

La regidora d’Educació, Patrícia Higueras, celebra el retorn a les aules després de les vacances: “Comença un nou curs en què aboquem recursos i acompanyem els professionals d’escoles i instituts perquè puguin centrar-se en garantir la qualitat educativa dels infants i joves de Sant Vicenç dels Horts, una tasca ingent i de primera necessitat pel municipi”. I ha afegit: “En aquest sentit, cal destacar les actuacions de manteniment i millora que ha fet la brigada municipal a diferents centres, per garantir unes instal·lacions de qualitat al servei de l’equip docent, l’alumnat i les famílies”.

Enguany, es manté la baixada d’alumnes per aula a Infantil I3 i I4, una mesura que el departament d’Educació de la Generalitat preveu estendre de manera progressiva a la resta de cursos amb l’objectiu de fixar les ràtios a un màxim de 20 alumnes per aula durant els propers anys. Higueras valora que la Generalitat vagi estenent i concretant el calendari d’aplicació: “És una mesura àmpliament reclamada per la comunitat educativa i cal donar seguretat de la seva aplicació als centres educatius”. A més, a nivell organitzatiu, a primària les tardes de setembre seran lectives i no de lleure, amb classes en horari de matí i de tarda, a diferència del curs anterior.

Gratuïtat a I2 i trasllat de l’EBM Petit Mamut

Pel que fa a les llars d’infants, les escoles bressol municipals de l’Alegria i Petit Mamut han començat el curs amb totes les places ocupades. Aquest serà el segon curs de gratuïtat de la matrícula per a les famílies amb infants que comencin el curs d’I2 gràcies al finançament de les places públiques per part de la Generalitat. En aquest sentit, l’Ajuntament continua buscant alternatives per augmentar el nombre de places públiques per a l’etapa de 0 a 2 anys, a causa de l’augment de la demanda per part de les famílies arran l’anunci de la gratuïtat d’aquesta etapa per part de la Generalitat. “Continuem cercant espais alternatius per ampliar l’oferta de places públiques d’escola bressol però no està sent una tasca fàcil, molts municipis de l’entorn es troben en la mateixa situació”, afirma Patricia Higueras.

Alhora, el trasllat de l’EBM Petit Mamut a les noves instal·lacions (c/Barcelona, 25) es farà en les properes setmanes, un cop la Generalitat aprovi la resolució del canvi d’ubicació. Entre d’altres serveis, el nou equipament comptarà amb un aula multisensorial dotada de diferents recursos que permetrà als infants experimentar noves sensacions i treballar aspectes de comunicació i llenguatge a partir d’activitats lúdiques, vivencials i significatives.

Extraescolar d’educació musical

Una altra de les novetats d’aquest curs escolar serà l’inici del projecte d’aprenentatge musical en horari extraescolar adreçat a infants de cicle mitjà de primària. Aquest recurs impulsat per l’Ajuntament s’oferirà a totes les escoles del municipi i s’integrarà al Pla Educatiu d’Entorn (PEE), l’eina que coordina i dinamitza l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves, mitjançant diverses iniciatives educatives al municipi i que contempla el treball en xarxa entre centres educatius, entitats i Consistori.

“Les competències musicals són un eix vertebrador de l’aprenentatge dels infants i no totes les famílies es poden permetre una extraescolar de música”, afirma la regidora d’Educació. Higueras afegeix: “Fer d’aquest recurs una aposta municipal és una passa més en la garantia de la igualtat d’oportunitats educatives per a tots els infants i joves de Sant Vicenç dels Horts, un eix fonamental de la nostra acció de govern”.

Més enllà d’aquest recurs, els diferents programes i projectes que ofereix el PEE s’iniciaran durant el primer trimestre del curs: el Passaport Edunauta, el Consell d’infants o el cicle de xerrades ‘Eduquem en família’ s’encetaran al setembre, mentre que altres recursos com els Tallers d’estudi assistit o els Patis oberts ho faran a l’octubre.  El termini per sol·licitar els ajuts per activitats extraescolars és obert fins al 15 d’octubre. Les subvencions municipals s’adrecen a costejar les activitats esportives – amb un màxim d’una activitat per esportista –, d’aprenentatge de llengües estrangeres, musicals i d’expressió artística i tecnologia. El formulari de sol·licitud i els tràmits a seguir els podeu consultar aquí (https://svh.cat/tramita/tramits/subvencions-de-caracter-social-menjador-escolar-despeses-escolaritzacio-activitats-extraescolars-casals-estiu-any-2023/

Manteniment de les instal·lacions

Com cada any, durant l’estiu, el consistori ha realitzat tasques de reparació i manteniment en les instal·lacions dels centre educatius d’educació primària i secundària del municipi perquè les classes puguin començar amb els equipaments a punt. Algunes d’aquestes tasques han estat la revisió i manteniment d’aules, vestuaris i lavabos; trasllat i canvi de mobiliari; manteniment persianes i finestres, eliminació de plagues i manteniment de patis i espais exteriors.

 

Posted in Educació