L’energia pel canvi

Descripció

L’activitat és telemàtica I consta d’una introducció i tancament comuns i tres mòduls independents que aborden diverses temàtiques i conceptes, i que estan adaptats a la tipologia de grup. La metodologia també està adaptada en funció del públic participant. Aquests mòduls es poden combinar de diferent manera per realitzar una activitat totalment personalitzada i adaptada a l’interès i necessitats del grup participant:

  • A la introducció es parla de com el confinament, de manera temporal, ha reduït el consum energètic i les emissions de gasos i ha generat un impacte positiu al clima.
  • El primer mòdul serveix per parlar de les causes i conseqüències del canvi climàtic. Per a primària aquest primer mòdul es realitza mitjançant una dinàmica de rol. Per a secundària i ciutadania es presenten situacions i testimonis reals que ens permetran conèixer un concepte molt important: la justícia climàtica.
  • El segon mòdul difereix en funció del públic. Per a primària, es tracta d’un mòdul participatiu on es realitzen dos experiments amb materials senzills per aprofundir en les causes i conseqüències del canvi climàtic. Per a secundària i ciutadania es treballa el concepte d’emergència climàtica mitjançant un petit joc de rol i la descoberta de la nostra petjada de carboni amb una aplicació.
  • En el tercer mòdul aprendrem què podem fer com a ciutadania davant de l’emergència climàtica. Entendrem la necessitat de realitzar una transició energètica a totes les escales, i ho farem mitjançant un joc mitjançant la plataforma Genial·ly per a escolars i amb unes dinàmiques de debat sobre accions recents amb la ciutadania.
  • Finalment, el tancament de l’activitat serveix per posar a lloc tots els conceptes treballats i resoldre dubtes. Per fer-ho més dinàmic utilitzem l’aplicació Kahoot! Per generar un concurs de preguntes.

Aquesta activitat en línia del programa Compartim un Futur s’ha creat durant la situació extraordinària de la COVID-19.

L’activitat està adaptada per a persones amb necessitats educatives especials i/o amb mobilitat reduïda.

Objectius

  1. Conèixer la relació entre el consum energètic i de recursos i el canvi climàtic.
  2. Identificar les causes i conseqüències del canvi climàtic i l’emergència que es genera per entendre que podem fer com a ciutadans.
  3. Conèixer que durant el confinament s’ha reduït el consum energètic i l’emissió de gasos.
  4. Entendrem la necessitat de realitzar una transició energètica a totes les escales.

Calendari i Horari

De dilluns a divendres, en horari de matí o tarda, segons la petició efectuada

Lloc

És una activitat en línia que es pot fer des de qualsevol lloc amb un ordinador i connexió a internet.

La durada és d’entre 45 minuts i 1 hora