L’Ajuntament fa una crida a mantenir la prudència en la despesa d’aigua, especialment de cara l’estiu

  • Les pluges de les últimes setmanes han augmentat el nivell dels embassaments, però la situació d’excepcionalitat encara implica restriccions

Les precipitacions de les últimes setmanes han permès a la Generalitat rebaixar el nivell de restriccions per sequera, passant d’una situació d’emergència a l’actual fase d’excepcionalitat. Això no obstant, cal mantenir la prudència en la despesa d’aigua per assegurar l’existència de recursos hídrics a mig i llarg termini.

L’Ajuntament insisteix en agrair l’ús responsable de l’aigua que està fent la ciutadania i el teixit industrial del municipi, i fa una crida a la col·laboració de tothom per evitar el malbaratament especialment durant l’estiu. En aquest sentit, caldrà complir amb la normativa de piscines decretada pel Govern de Catalunya. La Generalitat estableix la prohibició d’omplir piscines privades particulars, així com tampoc de qualsevol tipus de piscina sense sistema de recirculació d’aigua.

La utilització d’aigua per a l’ompliment de piscines queda limitada als casos següents:

  • En les piscines que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, es permet el reompliment parcial, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou piscines municipals, d’establiments turístics, centres esportius, instal·lacions juvenils degudament inscrites, centres lúdics o similars, col·legis majors, i també piscines d’ús privat de les comunitats de propietaris.
  • En les piscines d’ús públic i d’ús privat comunitàries, es permet el primer ompliment de piscines de nova construcció o l’ompliment que respongui a obres de rehabilitació de la piscina o de modificació del vas amb la corresponent llicència del departament municipal d’Urbanisme.
  • En les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d’Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de la Joventut, es permet l’ompliment i el reompliment.
  • En centres educatius, es permet l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres destinades al bany d’infants.
  • També es poden omplir piscines d’aigua de mar sense connexió a la xarxa d’abastament i sanejament públiques

 

Col·laboració ciutadana

El consistori demana la col·laboració ciutadana en cas de detectar qualsevol malbaratament d’aigua emplenant piscines que no compleixin els requisits anteriorment detallats. En aquests casos, cal avisar la Policia Local, al telèfon 93 656 61 61. La regidora de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil, María Peláez, insisteix: “Els vicentins i les vicentines han demostrat una implicació exemplar a l’hora d’estalviar aigua i també en alertar sobre incidències que ens han permès optimitzar l’abastament de recursos hídrics”. I ha afegit: “Demanem que continuï aquesta col·laboració per preservar un dels valors més preuats que tenim al planeta, sense el qual res podrà existir”.

Paral·lelament, el consistori no deixa d’implementar millores a la xarxa de subministrament de l’aigua per optimitzar-la. El regidor de Serveis Municipals, Xavi Gómez, ha recordat “la importància de continuar treballant per mantenir les infraestructures que ens abasteixen d’aigua”. “Per això”, ha afegit, “són clau les subvencions que hem demanat a l’Agència Catalana de l’Aigua i que ja estem gestionant per fer moltes actuacions, com ara la instal·lació de reguladores de pressió, que ens permetran estalvia molta aigua en els pròxims anys”.

Per a més informació sobre les restriccions que impliquen la fase d’excepcionalitat per sequera, podeu consultar el web de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Posted in Medi ambient