Sant Vicenç dels Horts enforteix lligams amb Europa

  • El ple del maig va començar amb una declaració institucional que demana reforçar les aliances entre el món local i la UE per afrontar la crisi climàtica i la transformació digital, entre altres reptes i compromisos

El Ple del mes de maig va iniciar-se amb una declaració institucional per adherir Sant Vicenç dels Horts a la commemoració del Dia d’Europa, el 9 de maig. El text insta a “reforçar les aliances” entre el món local i les institucions europees per fer front a la crisi climàtica i garantir un procés de transformació digital “equitatiu” per a tota la ciutadania del continent. La declaració destaca el “sòlid” i de “molt llarg” recorregut del compromís del món local català amb la construcció europea i remarca el paper d’Europa en l’impuls d’avenços rellevants pel continent com la política regional, la protecció del medi ambient o la igualtat de gènere. Alhora, la declaració estableix que més d’un 75% de la legislació europea afecta directament els governs locals i que la UE està darrere de moltes de les principals infraestructures que han permès consolidar l’agenda de drets i el benestar de la ciutadania. 

Aquest punt era inicialment una moció del PSC i Sant Vicenç En Comú Podem (SVECP), però amb el suport de Junts x SVH  ­i per tant, el de més del 75% dels membres del plenari­, va passar a ser declaració institucional. Aquest compromís explícit de l’Ajuntament amb les institucions europees arribava hores abans de l’inici de la campanya per a les eleccions al Parlament Europeu, el proper 9 de juny.

Declaració per a l’ambició climàtica

La Declaració de Vilanova i la Geltrú per l’ambició climàtica va comptar al maig amb el suport de tots els grups polítics. Es tracta d’un text impulsat per l’assemblea general de la Xarxa de ciutats i pobles cap a la sostenibilitat, de la qual forma part Sant Vicenç dels Horts des de 1997. Aquest document defensa l’impuls de polítiques locals amb la màxima ambició climàtica, amb “centralitat” i “transversalitat” en els governs municipals i amb la ciutadania com a protagonista. També inclou declaracions d’intencions com ara accelerar la transició energètica “equitativa i justa”, garantir la gestió de l’aigua o millorar la qualitat de l’aire.

La regidora de Medi Ambient, Mireia Vergés, va explicar que la declaració serveix com a “guia” i “punt de partida” per a l’acció del mandat. “A partir d’aquí, es presentaran projectes, finançament i es reuniran els grups de treball per tirar endavant accions que tinguin conseqüència directa per a la ciutadania”, establia Vergés. La portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, requeria accions “concretes” al municipi per complir aquesta declaració. “Sovint declaracions d’aquest tipus, que són del tot necessàries, es queden com a brindis al sol, demanem al govern municipal accions que la duguin a la pràctica, com ara la millora a la xarxa d’aigua per evitar el malbaratament hídric al municipi”, afirmava Aymerich. 

Preus a La Blava

El Ple de maig també va aprovar d’urgència l’establiment del preu públic per la prestació de serveis en la piscina municipal de Sant Antoni – La Blava durant la temporada de bany del 2024. El regidor d’Esports, Isidre Bautista, explicava el tràmit: “El procés per a la gestió indirecta de la piscina va quedar desert l’any passat i, per no renunciar aquest servei els mesos de calor, tornem a la fórmula de gestió directa, com es feia abans”. Aquest canvi en la prestació del servei requereix el tràmit d’establir preus públics per l’ús, tot i que Bautista assegurava que la ciutadania no tindrà cap afectació: “No es modifica res en els preus, és només una demanda formal del procediment”. 

El punt va prosperar amb el vot favorable de tots els grups, tot i que des de Junts x SVH, Maite Aymerich lamentava anar a “corre-cuita”. La regidora afegia: “Demanaria, sis plau, que reconduïm i fem les coses quan toca, les coses s’han de fer en temps i forma”. En resposta, l’alcalde establia que, justament, s’havien fet els tràmits en el moment que tocava. Segons Miguel Comino, s’ha portat a ple “quan ha estat preparat” i per “garantir” que la piscina obri al juliol amb el preu establert.

Modificacions al pressupost municipal

Durant la sessió van prosperar tres modificacions del pressupost municipal per aquest any, per tal d’atendre despeses necessàries i urgents i que no comporten cap increment pressupostari. En aquest sentit, l’alcalde i responsable de la cartera d’Economia i Hisenda establia: “Són tres modificacions de crèdit per dotar econòmicament algunes partides però totes es fan amb pressupost que es belluga d’unes regidories a unes altres”, assegurava Miguel Comino. Les modificacions són:

  • 3.480 € per a Convenis amb el Consell Comarcal (80 €), amb l’Associació de Bombers Voluntaris (3.000 €) i amb el Voluntariat de Protecció Civil (400 €)
  • 32.660 € per a Convenis amb entitats de comunicació (12.480 €), amb l’Ajuntament de Santa Coloma de Cervelló per a l’elaboració del Pla General Metropolità de Sant Roc (15.180 €) i amb la Penya Barcelonista pel projecte de futbol inclusiu ‘Genuïns’ (5.000 €)
  • 31.890 € per a contractes de dinamització comercial
Retorn del recàrrec del tribut metropolità 

L’Ajuntament demanarà a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que retorni el recàrrec del tribut metropolità de l’any passat al veïnat vicentí que no va rebre la notificació de pagament per carta. Així ho estableix una moció que va dur a ple Junts x SVH. Des del grup proposant, Arnau Mata exigia que la solució a aquest “error” l’aporti l’AMB. Considera els recàrrecs una “vulneració flagrant” dels drets de les persones contribuents. “Entenem que no s’ha donat una solució global i equitativa per a tothom, està totalment fora de lloc que no s’ofereixi la mateixa solució que a Cerdanyola del Vallès a tot el veïnat de l’àrea, amb igualtat de condicions, informació i transparència”, deia el regidor. Mata afegia: “Requerim a l’alcalde que exigeixi una solució a l’AMB, on té un lloc i un càrrec al govern metropolità”. 

El portaveu del PSC, Isidre Bautista, explicava l’abstenció del seu grup i les diferències de Sant Vicenç dels Horts amb Cerdanyola del Vallès: “Allà va ser un problema generalitzat, ningú va rebre la carta i aquí, és un problema puntual d’alguns veïns i veïnes”. Igualment, posem a disposició de la ciutadania totes les eines per reclamar el recàrrec a l’AMB, com sempre hem fet”, afegia el regidor socialista. Per la seva part, Jordi Gil (SVECP) establia “matisos” a la moció: “Ens abstenim perquè estem d’acord amb bona part de la moció, però hi ha coses que no ens semblen adients: el SIAC sempre està a disposició de la ciutadania i el finançament de l’AMB no ha de venir només de l’Estat, la Generalitat també l’ha de millorar”

A la sessió va intervenir un representant de la Plataforma No al tribut metropolità, José Antonio Ribas: “Estamos pidiendo algo que consideramos justo y si ya ha habido un paso en Cerdanyola, que den el segundo con nosotros”. Alhora, el vicentí demanava al govern que defensés el retorn del recàrrec a l’AMB: “Queremos que nuestro ayuntamiento deje claro lo que queremos, que la gente pueda decir que los políticos de Sant Vicenç dels Horts lucharon hasta el final por este tema”.

La moció va tirar endavant amb els vots favorables de Junts x SVH i Vox i amb les abstencions dels dos partits de govern, PSC i SVECP. El text insta a l’Ajuntament a que reculli les reclamacions del veïnat afectat a través del SIAC i que insisteixi a l’AMB per aplicar la solució de Cerdanyola a tots el municipis afectats pel recàrrec. El text també demana al govern espanyol que financi “millor” l’Àrea Metropolitana i a buscar “altres vies” de finançament de la institució supramunicipal que no sigui el tribut metropolità.

Agilitat en la disciplina urbanística

Al Ple de maig també es va anunciar canvis en el cartipàs: el govern municipal pretén delegar les competències per iniciar un expedient sancionador per incompliments de la normativa urbanística. Actualment, aquesta competència de disciplina urbanística recau en la Junta de Govern Local i, amb el canvi, el tràmit el podria iniciar per decret el regidor d’Urbanisme. L’objectiu de la mesura és agilitar tràmits i expedients quan es detectin obres que no compleixen la normativa al municipi. L’anunci va venir després d’una queixa de Junts x SVH a l’apartat de prec i preguntes, quan es va demanar al Govern que es faci complir la disciplina d’obra arran d’unes queixes veïnals per unes obres il·legals al carrer Linares. El regidor d’Urbanisme, Isidre Bautista, aclaria que sí existeix aquest seguiment i que darrerament s’havia afegit un zelador urbanístic per comprovar que les obres es fan de manera legal a Sant Vicenç: “En teníem dos i ara hem afegit un arquitecte tècnic més, hi estem a sobre”. Alhora, l’alcalde assegurava que els canvis al cartipàs en matèria de disciplina urbanística són una petició expressa de la part tècnica del departament municipal: “Ens ho demanen per agilitar tràmits i expedients sancionadors en cas que s’incompleixi la normativa al municipi”, assegura Miguel Comino

Podeu recuperar la sessió del ple de maig a la vídeoacta: https://asvh.seneca.tv/watch?id=Y2RmNTI4MmUtNzBmZS00NDlhLTg4MmUtOWQ3Zjk5ZGMyNjJl

Posted in Ple municipal