L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts exposa al Marroc les polítiques municipals contra la violència masclista i destaca el rol de les dones com a motor del canvi

  • Va ser en un seminari organitzat al maig per l’Institut Marocain pour le Développement local (IMADEL) i el districte de Menara, dins del projecte JUSUR, on es va destacar la importància dels agents locals en l’atenció a les víctimes i a l’hora de prevenir els delictes
  • La regidora de Feminisme i LGTBI, i de Justícia Global i Drets Civils, Inma Moyano, va anunciar que Sant Vicenç dels Horts acollirà una segona trobada el 9 de novembre

Sant Vicenç dels Horts va participar en un seminari sobre violència masclista, que es va celebrar a Menara, districte de Marràqueix (El Marroc). Representants de l’Ajuntament van exposar les polítiques municipals contra la violència masclista, amb l’objectiu d’intercanviar experiències i erradicar un problema comú a totes les societats. L’acte es va organitzar al maig en el marc del projecte JUSUR, organitzat per l’Institut Marocain pour le Développement local (IMADEL), el districte de Menara, la Xarxa de municipis del Baix Llobregat i el suport de la Diputació de Barcelona.

Al seminari van assistir càrrecs electes i tècnics i tècniques de Cooperació, Igualtat i Feminismes de Sant Vicenç dels Horts, Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí, Viladecans i Gavà. La trobada va suposar un intercanvi de coneixements i de bones pràctiques amb l’objectiu d’integrar els agents locals a la cadena d’atenció a dones i nenes víctimes de violència masclista.

Inma Moyano, tinenta d’alcaldia de Justícia Global i Drets Civils, Feminismes i LGBTI, i Gent Gran de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, va intervenir a la inauguració, on va destacar “la importància de la implicació de les dones en la vida pública com a catalitzador de millores en la qualitat de vida de totes les persones, en teixir aliances des de la transversalitat i la necessitat de cooperar amb una mirada sud-sud no eurocentrista, més basada en allò que podem aprendre dels sabers locals”.

La regidora també va anunciar que Sant Vicenç dels Horts acollirà el retorn del seminari als municipis del Baix Llobregat, el 9 de novembre, dins la celebració de la 4a Edició del Fòrum Llobregat. La delegació marroquina explicarà als vicentins i vicentines els processos per consolidar les reformes socials, de codi de família, econòmiques i empresarials, i així donar més protagonisme i capacitat de decisió a les dones emprenedores del Marroc.
Per altra banda, la cap del Departament de Feminisme de l’Ajuntament, Leonor Vico, va realitzar la ponència sobre bones pràctiques en la lluita contra la violència masclista, explicant els serveis de suport aplicats per part dels municipis de la Xarxa per ajudar dones víctimes de violència masclista. La psicòloga i responsable del SIAD de Sant Vicenç del Horts, Rosa Garcia, va conduir un dels tallers de bones pràctiques sota el títol “La gestió de l’estrès en centres d’escolta”.
La trobada va comptar amb la participació de més de 130 agents socials, representants polítics i funcionariat del districte i d’altres 15 comunes de la regió de Marràqueix-Safi i de Tànger-Tetuan-Al-Hoceima. També d’associacions de dones i de drets humans que gestionen els centres d’Escolta per a dones i nenes víctimes de violències, i d’altres agents de comitès regionals i de l’àmbit judicial o sanitari. El seminari va finalitzar amb la visita a un d’aquests Centres d’Escolta per a dones que, en el marc del projecte JUSUR, s’ha posat en marxa al districte de Menara, junt amb altres dos centres, que en els darrers anys han atès a més de 600 dones. Aquesta acció és fruit de la cooperació entre la Xarxa de Municipis del Baix Llobregat i els municipis marroquins.

Cooperació entre el Baix Llobregat i Marràqueix

El projecte JUSUR es degà a tota Catalunya en quant a projecte continuat de Cooperació amb el Marroc. Es tracta d’una actuació de cooperació en xarxa que es va iniciar l’any 2011 amb l’objectiu de compartir experiències catalanes i marroquines envers la definició i implementació de les polítiques locals de proximitat i les polítiques socials. Posteriorment, el treball en xarxa ha versat sobre la planificació estratègica amb participació ciutadana, i actualment aborda la perspectiva de gènere.

Posted in Convivència i civisme, Cultura, Solidaritat, Cooperació i Voluntariat