50 pastisseries són premiades com les millors de Catalunya en la Mostra Internacional de Sant Vicenç dels Horts

 • La Pastisseria Hofmann ha estat distingida com la Més innovadora; la Ferrer (Olot) ha rebut el títol de Més valor històric i La Xicra (Terrassa) ha guanyat el del Dolç més singular
 • El lliurament dels Premis Fava de Cacau s’ha fet aquesta nit, després d’una intensa jornada de demostracions per part de reconeguts pastissers amb projecció internacional
 • L’escola Joviat (Manresa) guanya el Concurs d’Escoles de Pastisseria de Catalunya

La setena edició de la Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts ha premiat aquesta nit les 50 millors pastisseries de Catalunya, amb el lliurament de les distincions Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts. La pastisseria Hofmann (Barcelona) ha guanyat el Premi a la Més innovadora, la Ferrer (Olot) a la de més valor històric i La Xicra (Terrassa) ha estat guardonada com a elaborador del producte més singular.

El lliurament dels Premis Fava de Cacau – Sant Vicenç ha estat un dels actes centrals de la Mostra Internacional de Pastisseria del 2024, que se celebra fins el diumenge, amb un programa que aplega reconegudes figures internacional de la pastisseria. La Pastisseria Hofmann, de Barcelona, ha estat distingida durant la gala amb el guardó de la Fava d’Or a la pastisseria Més innovadora. Nascuda fa 16 anys al barri del Born, fruit de la passió d’una cuinera per la rebosteria, la Hofmann es distingeix per oferir un “delicat catàleg, que segueix una línia d’innovació constant amb un producte específic per a cada estació”, segons ha remarcat el jurat. La Pastisseria Hofmann suma aquest premi a altres distincions recents, com les del Millor croissant artesà de mantega d’Espanya (2010), la Millor pasta de te (2015), la Millor pastisseria de Barcelona (2020) o la Millor pastisseria de Catalunya (2022). L’any passat va guanyar en els Premis Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts el reconeixement com a Millor pastisseria de Barcelona i la seva àrea, guardó que també rep en l’edició actual (vegeu la llista al final).

La segona Fava d’Or ha estat per a la Pastisseria Ferrer Xocolata, d’Olot (la Garrotxa), com a pastisseria amb Més valor històric. Fundada el 1907, és una pastisseria, xocolateria i bomboneria tradicional i d’autor, situada a la plaça de l’Àngel d’Olot, en un establiment que convida a entrar per dos espais units, però diferenciats: Pastisseria Ferrer –amb assortiment de postres i dolços per a cada època de l’any– i Ferrer Xocolata –un espai de creació i degustació del derivat del cacau ideat i impulsat per Jordi Ferrer, quarta generació de la família–.

La tercera Fava d’Or ha estat la que reconeix el dolç més singular i l’ha guanyat per La Xicra Pastisseria, de Terrassa, pel seu producte El cardinal. Es tracta d’un dels dolços típics de Terrassa, junt amb la Pauladina i el Dàcar, que té els seus orígens a Viena –on es coneix com a Kardinalschnitte (llesques de cardenal)–, on va néixer el 1933 de la mà de la Pastisseria Ludwig Heiner per a commemorar la Diada Catòlica. Per aquest motiu té els colors blanc i groc de la bandera vaticana i el vermell propi dels cardenals. La Xicra la serveix en format individual, delicat, cruixent i fundent, acompanyat d’una salsa de xocolata del 70% de cacau.

Els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts també han distingit amb la Fava d’Or les millors pastisseries de cadascun dels set àmbits territorials del país. Els guanyadors han estat: Hofmann, de Barcelona (Barcelona i comarques); L’Obrador, del Vendrell (Penedès); El Cigne, de Manresa (Catalunya Central); Tornés, de Girona (Comarques de Girona); Cal Jan, de Torredembarra (Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre); Tugues, de Lleida (Ponent) i Gil, de Llívia (Pirineus). Totes, llevat la de la Catalunya Central, han repetit el premi, ja que l’any passat també van ser mereixedores de la Fava de Cacau dels respectius àmbits territorials. La d’El Cigne (Manresa) va obtenir l’any passat la distinció del dolç més singular.

A més, el jurat ha premiat les 50 millors pastisseries de Catalunya (vegeu la llista a sota), agrupades segons àmbits territorials.

Els Guardons Fava de Cacau – Sant Vicenç dels Horts tenen un jurat coordinat per l’especialista Marc Balaguer i integrat per professionals de reconegut prestigi que no disposen de pastisseria en propietat.

Concurs d’escoles de pastisseria. La Mostra Internacional de Pastisseria del 2024 ha acollit la segona edició del Concurs d’escoles de pastisseria de Catalunya, que ha guanyat la Joviat de Manresa. El concurs es va celebrar divendres a la carpa central de la Mostra. La segona escola classificada va ser l’institut Dertosa (Tortosa), seguit de l’institut Martí Dot (Sant Feliu de Llobregat) i l’INS Escola d’Hoteleria i Turisme (Barcelona).

GUARDONS FAVA DE CACAU – SANT VICENÇ DELS HORTS 2024

FAVES D’OR

• Pastisseria Més innovadora
Pastisseria Hofmann (Barcelona)

• Pastisseria Amb més valor històric
Pastisseria Ferrer Xocolata (Olot)

• Dolç més singular

Pastisseria La Xicra (Terrassa) pel seu producte El cardinal

• Millor pastisseria de Barcelona i comarques

Pastisseria Hofmann (Barcelona)

• Millor pastisseria del Penedès

Pastisseria L’Obrador (El Vendrell)

• Millor pastisseria de la Catalunya Central

Pastisseria El Cigne (Manresa)

• Millor pastisseria de les comarques de Girona

Pastisseria Tornés (Girona)

• Millor pastisseria del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre

Pastisseria Cal Jan (Torredembarra)

• Millor pastisseria de Ponent

Pastisseria Tugues (Lleida)

• Millor pastisseria del Pirineu

Pastisseria Gil (Llívia)

LES 50 MILLORS PASTISSERIES DE CATALUNYA

MOSTRA INTERNACIONAL PASTISSERIA DE SVH 2024

(Totes 50 pastisseries reben la mateixa distinció i valoració, sense priorització d’ordre ni classificació. La classificació respon a un ordre alfabètic dins les diferents àrees geogràfiques)

 1. Morreig (Barcelona)

 2. Pastisseria Baixas (Barcelona)

 3. Pastisseria Bubó (Barcelona)

 4. Pastisseria Carrió (Barcelona)

 5. Pastisseria Escribà (Barcelona)

 6. Pastisseria Faixat (Barcelona)

 7. Pastisseria Hofmann (Barcelona)

 8. Pastisseria L’Atelier (Barcelona)

 9. Pastisseria Madeleine by Ferrieres (Barcelona)

 10. Pastisseria Sant Croi (Barcelona)

 11. Pastisseria Santantoni (Barcelona)

 12. Pastisseria Takashi Ochiai (Barcelona)

 13. La Xicra Pastisseria (Terrassa)

 14. Pastisseria Grau (Martorell)

 15. Pastisseria Maurici Cot (Llinars del Vallès)

 16. Pastisseria Sant Llehí (Sant Antoni de Vilamajó)

 17. Pastisseria Rodellas (Sant Celoni)

 18. Pastisseria Uñó (Mataró)

 19. Pessic Pastisseria (La Garriga)

 20. El Bruguer (Vic)

 21. El xocolater de Taradell (Taradell)

 22. Pastisseria Àger (Moià)

 23. Pastisseria El Carme (Vic)

 24. Pastisseria El cigne (Manresa)

 25. Pastisseria Pessics (Artés)

 26. Fleca Parés (Vilafranca)

 27. Pastisseria L’obrador (El Vendrell)

 28. Pastisseria Rossana (Calafell)

 29. Pastisseria Targarona (Igualada)

 30. Confiteria Padreny (Reus)

 31. Pastisseria Bahía (L’Ampolla)

 32. Pastisseria Cal Jan (Torredembarra)

 33. Pastisseria La Font (Cambrils)

 34. Pastisseria Larrosa (Flix)

 35. Pastisseria Xocosave (Riudoms)

 36. Peralta Pastissers (Tortosa)

 37. FA Pastisseria (Lleida)

 38. Pastisseria Carme (Lleida)

 39. Pastisseria Tugues (Lleida)

 40. Pastisseria Vilà (Tàrrega)

 41. Sucrerie Pastisseria Alpicat (Alpicat)

 42. Casa Cacao (Girona)

 43. Gou Pastisseria (Palafrugell)

 44. LaSal Pastisseria (Banyoles)

 45. Pastisseria Praliné Girona (Girona)

 46. Pastisseria Tornés (Girona)

 47. Pastisseria Ferrer Xocolata (Olot)

 48. Pastisseria La menuda (Banyoles)

 49. Pastisseria Maison Marcel (Sant Feliu de Guíxols)

 50. Pastisseria Gil (Llívia)

Posted in Cultura, Economia, Ocupació i empresa