- A Sant Vicenç dels Horts baixen els delictes greus contra les persones, com violència de gènere o les agressions sexuals
- Bombers adverteix del greu perill d’incendis arrel de la sequera, i de la importància de la col·laboració ciutadania per prevenir-los
La primera Junta Local de Seguretat de l’any, celebrada el 21 de febrer, deixa dades rellevants pel que fa a la seguretat a Sant Vicenç dels Horts. S’ha incrementat més d’un 25% l’ús de l’app de Seguretat Ciutadana, passant de 176 a 221 requeriments. L’aplicatiu permet, entre d’altres funcions, la localització de persones vulnerables, l’enviament de missatges d’emergència a la Policia Local o les trucades geoposicionades.
A la reunió també es van analitzar dades de delictes i infraccions penals, proporcionades pels Mossos d’Esquadra. Els delictes han pujat de mitjana un 4,3% (passant de 1.163 a 1.213 fets), però destaca que els delictes greus contra les persones han baixat: han descendit un 33,3% els delictes de violència de gènere, i un 6,25% les agressions sexuals.
La reunió va comptar amb la presència de l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino; el director de Serveis Territorials a Barcelona de la Conselleria d’Interior, Manuel Sorribas; el delegat territorial del Govern de la Generalitat a Barcelona, Jordi Planella, i la regidora de Seguretat Ciutadana, María Peláez. També van assistir representants de Policia Local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guardia Civil, Bombers de la Generalitat, Protecció Civil de Sant Vicenç dels Horts, i, per segona vegada consecutiva, responsables de Seguretat d’FGC.
L’alcalde, Miguel Comino, va destacar: “Aquestes trobades representen un punt neuràlgic per afrontar de manera conjunta els reptes en matèria de seguretat ciutadana. És imprescindible seguir treballant per reforçar la cooperació i coordinació entre les forces de seguretat i consolidar les pràctiques que ajuden a fer de la nostra ciutat un espai segur”.
Altres dades de seguretat
Les dades de la Junta Local de Seguretat resulten d’una comparativa dels delictes i les infraccions penals des de l’1 de febrer de 2023 al 31 de gener de 2024 i el mateix període de l’any anterior.
Es van registrar 842 casos d’infraccions penals contra el patrimoni, la qual cosa suposa un increment de 0,4% respecte l’any anterior. La mitjana d’aquest tipus de delicte a Sant Vicenç dels Horts és del 69%, un punt per sota de la mitjana a Catalunya. Els delictes contra el patrimoni més habituals van ser els furts (37,6%) i els danys (24,6%), seguides per les estafes (6,9%), els robatoris amb força (12%), els robatoris amb força a l’interior d’un vehicle (6%) i els robatoris amb violència i/o intimidació (4%). Respecte el període anterior, els robatoris amb força han descendit un 10,8% (de 167 a 149 casos), i els robatoris amb violència i intimidació, han caigut 26,2% (de 42 a 31 casos).
Les forces policials han fet una operació específica per reduir els delictes a comerços i empreses, amb intensificació de controls, punts estàtics i patrullatge als accessos de població i als polígons industrials, especialment al barri de Sant Roc per donar resposta a l’augment de robatoris amb força a les empreses; i també amb vigilància als pàrquings de centres comercials per evitar furts. Per la seva banda, la Policia Nacional va explicar que, de manera coordinada amb Mossos d’Esquadra, es va fer expulsió ràpida de les persones reincidents de delictes menors. Per últim, Bombers va advertir del greu perill d’incendis arrel de la sequera, i de la importància de la col·laboració ciutadania per prevenir-los.
Pla Local de Seguretat
A la Junta de Seguretat també es va explicar que la Policia Local ha començat a treballar, amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Pla Local de Seguretat. Es tracta un pla plurianual on es fa un diagnosi ampli de l’estat de la seguretat del municipi, tant des del punt de vista de la seguretat ciutadana com des del punt de vista de la seguretat ambiental o els riscos de protecció civil.
L’alcalde, Miguel Comino, va indicar: “Una altra eina que ajudarà a garantir el benestar dels habitants de Sant Vicenç dels Horts serà el Pla Local de Seguretat, que l’Ajuntament ja ha començat a elaborar, incorporant la perspectiva de gènere. El Pla determinarà els objectius i accions, i avaluarà els resultats per determinar si s’avança correctament”.
Entre les avantatges de disposar d’un Pla Local de Seguretat, hi ha oferir un millor servei a la ciutadania gràcies a una major eficiència i eficàcia en l’abordatge dels problemes, augmentar la coherència d’activitats i els plans existents, i simplificar les respostes davant les problemàtiques de seguretat. En l’elaboració del Pla participaran tots els operadors de seguretat i emergències, així com els diversos departaments municipals, com via pública, mobilitat, serveis socials, joventut o feminisme.
Hi ha una clara aposta institucional per incloure, al Pla Local de Seguretat, la perspectiva de gènere, el que implica incorporar les necessitats i experiències que pateixen les dones i persones LGTBI i que afecta a l’exercici dels seus drets. El Pla analitzarà l’impacte diferencial de pràctiques i projectes, les conseqüències discriminatòries de les actuacions, i aplicarà mesures concretes per desterrar la transmissió dels tradicionals rols i estereotips de gènere.
Segona Junta Local de Seguretat del mandat
Aquesta és la segona Junta Local de Seguretat del nou mandat municipal a Sant Vicenç dels Horts. L’anterior Junta es va celebrar al setembre. Al mandat anterior ja es va reinstaurar el calendari regular de reunions de la junta, amb un total d’onze trobades, i la bona coordinació entre les forces policials i de seguretat va contribuir a consolidar Sant Vicenç dels Horts com un municipi segur. Precisament, el Govern municipal va ampliar a l’anterior mandat la visió de la seguretat ciutadana, obrint la junta a Bombers, Forestals i Protecció Civil per abordar la qüestió des de diferents perspectives.