Acord polígon industrial de la Bofarull

Gran acord per convertir el polígon industrial de la Bofarull en zona residencial amb 500 pisos, zones verdes i equipaments

  • L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, l’AMB, l’IMPSOL i la propietat privada signen un protocol per modificar urbanísticament la zona, de 81.000 m2
  • La previsió és que la meitat dels habitatges, 250, siguin de protecció oficial, tant de venda com de lloguer

 

Aquest matí s’ha signat un acord clau per transformar el polígon industrial de la Bofarull, actualment obsolet, en una gran porta d’entrada al municipi que comptaria amb 81.000 m2 de zona residencial i comercial, espais verds i equipaments. Han rubricat el protocol de col·laboració, a la Sala de Plens, l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino; el gerent de l’AMB, Ramon Torra; el director-gerent de l’IMPSOL (Institut Metropolità de Promoció de Sòl i Gestió Patrimonial), Amadeu Iglesias; i la totalitat dels propietaris i propietàries del polígon, per alinear esforços i transformar la zona urbanísticament.

S’inicia així el procés per modificar el planejament urbanístic de la zona, que passaria d’ús industrial a ús residencial i comercial amb reserves per a parcs i equipaments. Sobre aquesta base, el Govern Municipal proposa edificar aproximadament 500 habitatges, la meitat dels quals de protecció pública. A més, dels pisos protegits, com a mínim la meitat seria de lloguer i la resta de venda.

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha celebrat “la gran entesa entre totes les parts per assolir una transformació que serà clau per a la ciutat, amb un acord equilibrat, assenyat i pensat pel bé comú”. I ha afegit: “Crearem habitatge assequible i a més habilitarem una gran entrada al municipi, amb pulmons verds i equipaments que la faran més amable i respectuosa amb el medi ambient”. D’altra banda, l’alcalde ha insistit en la voluntat del Govern Municipal de facilitar l’accés a l’habitatge, atès que la reserva de pisos de protecció oficial és del 50%, és a dir, per sobre del que fixa la llei, que és del 40%: “Volem que el jovent vicentí, i la ciutadania en general, pugui fer el seu projecte de vida a la seva ciutat. Sant Vicenç dels Horts no té moltes possibilitats de creixement i cal aprofitar-les”.

De la seva banda, el gerent de l’AMB, Ramon Torra, ha insistit en la importància de la suma d’esforços, “perquè sense la col·laboració públic-privada això no seria possible”. I ha assegurat: “Posem en marxa els instruments de planejament. Serà un procés llarg, però ja estem treballant en la redacció”.

 

Pla Local d’Habitatge

L’estudi de diagnosi del Pla Local d’Habitatge, aprovat al 2021, va emfasitzar en l’escassetat de reserves de sòl per implantar habitatge de nova construcció. Per aquest motiu, el Govern Municipal ha proposat la modificació del planejament urbanístic, una eina que permetrà convertir un teixit industrial obsolet en una gran zona residencial i comercial. Amb aquest gran acord, també es crearan noves reserves de parcs i d’equipament que s’ordenaran amb coherència al seu entorn.

Amb l’acord signat avui se sumen els esforços de les institucions implicades, així com de la propietat, i es fixen les bases de coordinació institucionals i de col·laboració públic-privada  per tirar endavant totes les actuacions que siguin necessàries.

 

Pisos al Camí de la Font de Sant Josep

En aquest context, aquest mes l’Ajuntament també ha donat llum verda a un altre procés per crear habitatge assequible, en aquest cas, al carrer del Camí de la Font de Sant Josep. El Ple del 23 de març va aprovar per unanimitat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i l’AMB per fer habitatge dotacional al número 9 d’aquest carrer.

Es tracta d’un terreny propietat de l’Ajuntament, que ha estat durant anys en mans de l’INCASOL (empresa pública de la Generalitat) sense que s’hi hagi construït habitatge. Ara, després dels tràmits administratius necessaris per recuperar la titularitat del terreny, l’Ajuntament el cedeix a l’AMB per impulsar el projecte a través de l’IMPSOL. Es podran construir 44 habitatges de lloguer assequibles destinat a joves.

Posted in Territori i mobilitat